AdamOld Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Przymiarka do zawiasów. Mam płytkowe i chyba takie zamontuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Na tak długą lotkę daj trzy zawiasy. Jeśli dwa, to bliżej końców niż na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Na tak długą lotkę daj trzy zawiasy. Jeśli dwa, to bliżej końców niż na zdjęciu. Może być takie rozmieszczenie? Co robić teraz ? 1.Pierwsze okleić folią a później wsadzić zawiasy. 2.Wsadzić zawiasy i bawić się z wycinaniem foli. Koledzy, jak Wy to robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ja najpierw foliuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Dzięki Tomasz, tak myślę robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ale przed foliowaniem zrób wycięcia i sprawdź na sucho bez kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ale przed foliowaniem zrób wycięcia i sprawdź na sucho bez kleju. Tadziu, oczywiście że tak zrobię. Zresztą Twoje zdjęcia z budowy przeglądam na bieżąco. Jutro będę pasował zawiasy i serwo a później zaryzykuję foliowanie, pierwszy raz w życiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Naciąć gniazda na zawiasy, okleić folią, wkleić zawiasy. Przed wklejeniem zawiasów zabezpiecz je wazelinką, bo ich potem nie ruszysz. Jak nigdy nie wklejałeś zawiasów, to potrenuj sobie na kawałku balsy. Bardzo ważne jest smarowanie klejem (żywicą). Napuść klej w gniazdo i posmaruj zawias, ale tylko na samym brzegu. Jak zawias będziesz wsuwał w wycięcie to klej będzie się przesuwał w kierunku sztyftu, i to jest właśnie krytyczny moment. Dlatego potrenuj to na boku. Ja też nie lubię wklejać zawiasów. Lepiej wkleja się zawiasy kołkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Naciąć gniazda na zawiasy, okleić folią, wkleić zawiasy. Przed wklejenie zawiasów zabezpiecz je wazelinką, bo ich potem nie ruszysz. Jak nigdy nie wklejałeś zawiasów, to potrenuj sobie na kawałku balsy. Bardzo ważne jest smarowanie klejem (żywicą). Napuść klej w gniazdo i posmaruj zawias, ale tylko na samym brzegu. Jak zawias będziesz wsuwał w wycięcie to klej będzie się przesuwał w kierunku sztyftu, i to jest właśnie krytyczny moment. Dlatego potrenuj to na boku. Ja też nie lubię wklejać zawiasów. Lepiej wkleja się zawiasy kołkowe. Świetna instrukcja, jutro ją poćwiczę. Mam nadzieje że nie zapomnę kupić wazeliny, chyba że może być krem po goleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Nawet nivea, byle tłuste;) tylko nie uwal calosci bo nie będzie co kleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Jak zdjąć folię w razie spartolenia? Czy też na gorąco? Robiąc pierwszy raz chyba powinienem na czymś poćwiczyć, chociażby ustawienie temperatury. Gdzieś czytałem na ten temat ale../skleroza/.. nie pamiętam gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ja przed wklejeniem smaruję zawiasy pędzelkiem retuszerskim zamoczonym w kropelce najwyższej jakości oleju rzepakowego rodem z Biedronki. Oliwa z oliwek z importu, zupełnie się nie sprawdza, chyba że sycylijska z pierwszego tłoczenia. Ino trza uważać, bo olej lubi polecieć po zawiasie i wtedy nie chce się kleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Metoda smarowania jest prosta. Złóż zawias i zanurz delikatnie część z sztyftem w bardzo gęstym oleju lub w jakimś innym tłuszczu, potem przełam go w drugą stronę i powtórz operację ze smarem. Co do temperatury to folie są różne, a każda ma inną temperaturę klejenia i inną naprężania, i jeszcze pytanie jakie masz żelazko. Jak modelarskie to z temperaturę można ustalić zgodnie z zaleceniem producenta, a jak domowe to metodą prób, gdzieś na boku. Tu są instrukcje do folii. E_Oracover.pdf SOLARFILM PAGE 1.pdf SOLARFILM PAGE 2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Metoda smarowania jest prosta. Złóż zawias i zanurz delikatnie część z sztyftem w bardzo gęstym oleju lub w jakimś innym tłuszczu, potem przełam go w drugą stronę i powtórz operację ze smarem. Co do temperatury to folie są różne, a każda ma inną temperaturę klejenia i inną naprężania, i jeszcze pytanie jakie masz żelazko. Jak modelarskie to z temperaturę można ustalić zgodnie z zaleceniem producenta, a jak domowe to metodą prób, gdzieś na boku. Tu są instrukcje do folii. Najfajniejsza metoda to maczanie ośki zawiasu w kremie NIVEA. Świetny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Szkoda że o tym wklejaniu zawiasów z kremem lub olejem nie wiedziałem wcześniej bo przy okazji wklejania 3 zawiasków do Skysurfera zepsułem dodatkowo 10 A uważałem żeby czasami klej się nie dostał i wyglądało jakby nie dotknął sztuftu a jednak po chwili zawias chodził ciężko i trzeba było wycinać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Robiąc pierwszy raz chyba powinienem na czymś poćwiczyć, chociażby ustawienie temperatury. Gdzieś czytałem na ten temat ale../skleroza/.. nie pamiętam gdzie. http://www.modelarz.nazwa.pl/jomala/index.php?option=com_content&view=article&id=88:poliestrowa-folia-do-zgrzewania-technologia-oklejania&catid=34:artykuy&Itemid=54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Kesto, dzięki za link. Z braku czasu wydłubałem tylko szpary pod zawiasy, oraz poćwiczyłem klejenie foli. Jeszcze problem dźwigni steru. Mam plastikowe które niestety mają za małe wychylenie aby osadzić je w linii osi zawiasów. Pewnie trzeba będzie zrobić z jakieś płytki drukowanej. Chyba że jest inne rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Budowa kadłuba. Ale napaplałem klejem. Wycięte lotki w drugim skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Dzisiaj był dalszy ciąg klejenia kadłuba Plany pracy w modelarni są tylko planami, życie weryfikuje pracę przy modelu. A czas leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Kandydat na pilota. Chyba jakiegoś gimbala muszę wystrugać. i odrobina wiosennego powietrza jest już ciasno w modelarni taki wyszedł wznios zobaczymy w praktyce jak będzie się sprawował. Teraz pora na statecznik pionowy ze sterem kierunku. Chyba będzie podobny do http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43119-wicherek-25-robi%C4%99-i-ja/page-2&do=findComment&comment=478973. Może TeBe nie pozwie mnie o prawa autorskie? Edytowane 12 Marca 2017 przez AdamOld Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi