patpij Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Cześć, Jestem początkującym modelarzem, za mną dopiero 1 model... Jak dotąd nie miałem okazji mieć jeszcze takiego problemu więc zwracam się z tym pytaniem do was Czytałem na forach o jakiś szlifierkach dremela której niemam i innych ciekawych sposobach ale każdy wymagał ogromnego rytuału ... potrzebował bym dosyć szybkiego i sprawdzonego sposobu bo mam tylko 1 pręt W zaciszu mam jakieś nożyki i skalpele ewentualnie mogę do castoramy skoczyć Z góry dziękuje Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Mozna iglaczkiem (np. trójkątnym ) dookoła podpiłować. Nożyczki itp. to bardzo zly pomysł bo Ci sie wszystko rozwarstwi i bedzie sie nadawało na smietnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Uważaj na pyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja cienkie tnę nożem do tapet ale na kilka lub kilkanaście przejść żeby nie rozwarstwić materiału. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Na początek to miejsce cięcia obklejam mocno przeźroczystą taśmą klejącą, unikam podszarpywania włókien na krawędzi podczas cięcia. Raz wystarczy. Do 0,4 mm grubości i 10 mm szerokości używam ostrych nożyczek, Jak jest długie to jak dimmus nóż do tapet i jechane kilka razy (ale tylko wzdłuż włókien). Do grubszych i prostopadle lub pod kątem używam laubzegi i ostrza z najdrobniejszymi ząbkami i powolutku zygu-zyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Zależy do czego mają trafić te pręty węglowe. Jeżeli do modelu EPP na wzmocnienia pianki to troszkę przygniecione końce nie mają znaczenia ponieważ i tak są zalewane klejem CA. Wtedy cięcie standardowym ostrym obcinakiem bocznym wystarcza http://allegro.pl/hogert-ht1p910-obcinak-boczny-1000v-160mm-i6716957906.html Ja do tego typu prac, czyli pręty węglowe oraz cienkie przewody mam osobny przecinak. Do grubych i stalowych prętów inny. Nie lubię ciąć cienkich materiałów wyszczerbionym przecinakiem bo wtedy rzeczywiście będzie on miażdżył a nie ciął. Cięcie prętów do innych zastosowań opisali powyżej Koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Najprostsza szlifierka stołowa , jeżeli masz ? a jak nie to kup zwykłą w markecie za 50zł, do celów modelarskich będzie jak ulał i do tego zakładasz tarcze do cięcia metalu gr1mm i wychodzi bardzo ładnie. Lub Dremel z tarczą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Piłka ręczna z włosem do metalu i po kłopocie, też pięknie tnie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Nawet i brzeszczot do metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Uważaj na pyłki. Możesz poszerzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Są mocno rakotwórcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Co nie jest teraz rakotwórcze ,bardziej chodzi że unoszące się"pyłki" są ostre i łatwo je wbić w ręce ,układ oddechowy ,niewskazane wdychanie dlatego maseczka,odciąg lub pomieszczenie dobrze przewietrzane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Brzeszczotem bym nie ciął ma za grube ząbki i szarpie nitki, a i pyłu dużo. Po włosówce nawet nie trzeba wietrzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Pręty, tak gdzieś do 3mm średnicy, najprościej się docina przetaczając po blacie dociśniętym nożykiem segmentowym. Trzeba w ten sposób mocno zarysować, a potem przełamać. Pyłu przy tej czynności nie stwierdzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi