Volter Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Prawdopodobnie spalił się regulator napięcia. Sprawdziłem miernikiem masa+prawa nóżka = około 5V, masa+lewa nóżka = 0V, a powinno być 3,3V. A dodatkowo cały czas się grzeje. Mam nadzieję że tylko to. Jak się uda to dzisiaj go przelutuję. EDIT: Zauważyłem, że w drugiej linijce za ukośnikiem liczba wskazuje napięcie jakie daje ten regulator. Jest to jakiś unikat bo nigdzie go nie można kupić. W Sklepach elektronicznych w Poznaniu w ogóle nie mają takich małych. Znalazłem jedynie zamiennik 78L05 na allegro. Mam nadzieję że zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 nie wolno podłączać go do USB jeśli nie jest podłączony też do zasilania pokładowego. Nie jest podłączony? Dość dziwne by to było, bo w razie zbyt niskiego napięcia albo chwilowej przerwy w zasilaniu pokładowym by się palił? Nie świadczy to najlepiej o projekcie, Pixhawki i APMy można podłączać do USB niezależnie od pozostałych źródeł zasilania. Po co w ogóle ma stabilizator 5V? Procesor działa na 3.3V, serw i tak nie zasila (mam nadzieję) z tego reg. na płytce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volter Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Też myślę że nie świadczy to dobrze o projekcie. Jak są podłączone serwa a nie jest podłączona bateria to zasilanie na poruszanie serwami idzie z USB i zbyt duże natężenie prądu pali układ. USB może być podłączone tylko wtedy gdy serwa są odłączone albo jak jest podłączona bateria. http://img.banggood.com/file/products/20151201192908A3Super_2_User_Manual_v1.2_en.pdf str. 17 1. If you are going to connect the controller to the PC while the plane is power off, please disconnect all of the servos to prevent the fact that the USB port or the controller is demolished by an excessive current Zanim przelutuję ten regulator napięcia czy może ktoś mi potwierdzić czy to na pewno 5V? Najlepiej jak by ktoś sprawdził miernikiem swój działający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 USB da tylko 0,5A i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 I dlatego w Pixhawku i APMach jest oddzielna listwa serw, z diodą podłączoną tak że USB jej nie zasila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volter Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 USB da tylko 0,5A i nic więcej. A przez stabilizator napięcia przejdzie max 0.1A https://kamami.pl/stabilizatory-78-79-i-78l-79l/188876-78l05-sot89.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 To zmień na 0,8A. To tylko stabilizator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volter Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Wtedy stabilizator by musiał być wielkościowo większy, nie zmieści się na płytkę w miejsce starego i by musiał wisieć na kabelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Dlatego kocham to modelarstwo. Bez pajęczynek nie działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Z racji tego że się uczę modelarstwa pytam, czy taki stabilizator lotu można (warto) podpinać do Pioneer 1400 i czy będzie działał z eleRes V2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Jak masz eleresa to niepotrzebny ci taki stabilizator. eleres jest też takim prostym stabilizatorem. A jak pomęczysz się z GPS-em to będziesz miał nawet RTH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Sam eLeReS nie ma stabilizacji, trzeba podłączyć płytkę z czujnikiem przyśpieszeń i żyroskopem na MPU-6050. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Ja mam w pioneerze 1400 S6R i sobie go chwalę. Większość i tak latam bez stabilizacji, ale jak mocniej wieje to się przydaje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Pomijając cenę, który z kontrolerów lotu jest lepszy do zastosowania w modelach samolotu, szybowca i delty. Nie będzie stosowany w wielowirnikowcach. https://www.aliexpress.com/item/F14115-16-EAGLE-A3-Super-II-V2-6-Axis-Gyro-Flight-Controller-Stabilizer-Half-Full-Set/32319880112.html https://abc-rc.pl/kontroler-lotu-cc3d-bez-gps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Lepszy jest CC3D, bo wspiera go bardziej rozwojowy "ekosystem", zwłaszcza iNav. Ale oba nie mają barometru, i to źle. Czyż nie lepiej wyszukać kontroler z barometrem, gniazdem kart SD i mocniejszym procesorem z rodziny F3, a nie F10x? Na przykład: https://abc-rc.pl/sp-racing-f1-evo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ten piankolot to z lotkami ? Mógłbyś wrzucić jego fotkę w wolnej chwili ? Pomieściło się to wszystko ? Ważyłeś go może ? Dzięki z góry . Andrzeju, specjalnie dla Ciebie odpakowałem : Na drugim planie moja biedna Aurora. Dziś kolejny raz ożyła na chwilkę, by potem ponownie zasnąć. A tak wygląda mój Reaktor : Coś czuję, że jeszcze długo nie polata... Wyjsrapatalkowane po zbóju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Coś czuję, że jeszcze długo nie polata... Z powodu aneksji Aurory przez Morfeusza ? Mogę Ci pożyczyć Graupiego z telemetrią... Dzięki za obrazki, ale trochę smutno, że nie lata i prognozy są takie sobie... Widzę, że szary plasterek samolepny ma wzięcie w lotnictwie znadtrawiasto-dotrawiastym ... Kurczę, dziewanny sobie poczynają a ja co i raz z czajnikiem ganiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Paaanie, bez taśmy nie ma życia. Pierwotnie model w newralgicznych miejscach zalaminowałem folią z "napolskiniebie", ale ta nie zdała egzaminu. Na skrzydłach owszem, po krecie w błotko czy glinę, pod kran i gotowe. Jak już piszę o kretowaniu modelu z żyro, to niestety nie, na głupotę pilota żadne żyro nie pomoże Wyjsrapatalkowane po zbóju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Paaanie, bez taśmy nie ma życia. Pierwotnie model w newralgicznych miejscach zalaminowałem folią z "napolskiniebie", ale ta nie zdała egzaminu. Na skrzydłach owszem, po krecie w błotko czy glinę, pod kran i gotowe. Jak już piszę o kretowaniu modelu z żyro, to niestety nie, na głupotę pilota żadne żyro nie pomoże Wyjsrapatalkowane po zbóju Chyba rozejrzę się za jakimś pancernym wzmocnieniem natarcia w piankolotach... Może by tak podciąć czy tam szlifnąć wzdłuż i przylepić drzewnianą, handlową ... Bukową albo z dębu... Wtedy dziewanny niestraszne. A toś mnie rozczarował... Tak liczyłem na to, że żyrko pomaga na to, co piszesz, że nie pomaga ... Nie ma rady - trza pójść po rozum do głowy a nie do sklepu. To i tak taniej wyjdzie... No to kiedy latamy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Jak tylko nadajnik wstanie na dobre Wyjsrapatalkowane po zbóju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi