maxiiii Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Czyli na włączonej stabilizacji wykonuję zakręt i po puszczeniu drążków model sam stabilizuje się w przechyle (kąt przechyłu 0 stopni), i dopóki nie dotknę drążków to model nie wykona sam żadnego skrętu. Właśnie tak działają najprostsze stabilizatory. Może problem leży po stronie wyboru trybów lotu? W opisie jest coś takiego: włączanie/wyłączanie żyro za pomocą kanału 5; możliwe do wyboru 3 tryby pilota: początkujący (samostabilizacja modelu, małe wychylenia sterów), zaawansowany (samostabilizacja modelu, duże wychylenia sterów), akrobacyjny (działa tylko żyroskop 3-osiowy, możliwość obrotów modelu we wszystkich osiach w pełnym zakresie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławo Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Ten opis który wkleiłeś jest chyba z innego stabilizatora. Wiem, że cytujesz ze strony Nastik. W FC151 mamy tylko trzy tryby pracy(zgodnie z manualem załączonym do żyra): 1- Gyro Off Mode: Position low, FC151 outputs receiver’s signal directly. 2- Aerobatic Mode: Position medium, only 3 axis gyroscope working. - Tylko 3-osiowe żyro. 3- Auto Level Mode: Position high, limit angles of roll and pitch. - 3-osiowe żyro +3-osiowy akcelerometr. Oczywiście wychylenia serwa w trybach stabilizacji można regulować Gainem - ale to na niewiele się zdaje. Latałem na 2 i 3 zanim całkowicie wyłączyłem tryb 3, bo model za każdym razem wzbijal się w górę po włączeniu tego trybu. Najstabilniej latał w trybie 2, ale nie tego oczekiwałem po trybie 2. Prawdopodobnie dam sobie spokój ze stabilizatorem na korzyść autopilota. Od dawna planowałem latanie po punktach z automatycznym powrotem do bazy. maxiiii , czy sam stabilizator w Ardupilot działa tak jak należy? Pytam, bo chciałbym pozostawic sobie możliwość pozostania tylko w trybie stabilizacji, bez włączania latania po waypointach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 maxiiii , czy sam stabilizator w Ardupilot działa tak jak należy? Pytam, bo chciałbym pozostawic sobie możliwość pozostania tylko w trybie stabilizacji, bez włączania latania po waypointach. Dokładnie tak. Nie chcesz RTL, latania po punktach czy też automatycznego startu to kupujesz tylko coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/1pcs-APM2-8-APM-2-8-Multicopter-Flight-Controller-2-5-2-6-Upgraded-Built-in/32823661174.html najlepiej z wbudowanym kompasem. Jak ci się spodoba to dokupujesz tylko GPS-a i masz pełnego autopilota. Jak chcesz polatać po "staremu" jeden pstryczek i już nie ma stabilizacji. Tryb stabilizacji A ma nawet ograniczenia kątowe przechyłu, czyli pełne wychylenie drążka to wznoszenie o kąt np 30st, połowa drążka to wznoszenie 15st. Oczywiście bez GPS-a wiatr może znosić model w dowolną stronę ale to jż chyba żaden problem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 OK to już sam nie wiem który stabilizator kupić bo: Latam też 4T motorkami Nie chce kupować 5 wiec mozliwość szybkiego przeprogramowania Ma ułatwić akrobacje jak i leniwe wożenie się po niebie no i nie wiem jeszcze co wymyślić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Mam pytanko odnośnie stabilizatora. Załóżmy że chcę mieć jak najprostszy stabilizator a jego jedyną rolą miały by być kontry w trakcie podmuchów bocznego wiatru (lotki albo lotki i wysokość). To co się nadaje? Przytoczony wcześniej link do abcrc https://abc-rc.pl/product-pol-5871-Stabilizator-lotu-3D-HSM-132-3-osiowy-do-samolotu.html Czy może jest coś jeszcze prostszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 i leniwe wożenie się po niebie Marek, to nawet do tego jest potrzebny stabilizator ?? Za niedługo pewnie wymyślą wspomaganie do ruszania drążkami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Mam pytanko odnośnie stabilizatora. Załóżmy że chcę mieć jak najprostszy stabilizator a jego jedyną rolą miały by być kontry w trakcie podmuchów bocznego wiatru (lotki albo lotki i wysokość). To co się nadaje? Przytoczony wcześniej link do abcrc https://abc-rc.pl/product-pol-5871-Stabilizator-lotu-3D-HSM-132-3-osiowy-do-samolotu.html Czy może jest coś jeszcze prostszego? Prostsze to tylko żyroskop na jeden kanał, ale teraz chyba nie są już dostępne. Mam coś podobnego i daje nawet radę. Regulujesz tylko czułość na każdym kanale i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Kupilem na alie za 10$ z czystej ludzkiej ciekawości ;d bede testował. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 A co kupiłeś za 10$? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 To co mozna kupić na alie, jakiś chiński stabilizator ;d Nie spodziewam sie niczego. Sa tez takie co wygladaja lepiej lecz maja tylko jeden kanal na AIL. https://m.aliexpress.com/item/32544127698.html?pid=808_0000_0109&spm=a2g0n.search-amp.list.32544127698&aff_trace_key=93c8c1de2bf24f87aaf54b9a56f8715c-1548524841899-04830-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=8455amp-7ivDCOtnkNEEiHFF_a_tUA1548524860186 Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Marek, to nawet do tego jest potrzebny stabilizator ?? Za niedługo pewnie wymyślą wspomaganie do ruszania drążkami . Bo nie miałem i ciekawie mnie jak toto działa Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka A mnie się po rosyjsku wyświetla nawet fajny Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Marek, to nawet do tego jest potrzebny stabilizator ?? Za niedługo pewnie wymyślą wspomaganie do ruszania drążkami . ... i wyleją to złote dziecko wraz z kąpielą Każdy niewykorzystywany organ ciała zanika samoistnie jako niepotrzebny, Matka Natura jest mądra i oszczędna. Chciałem kupić sobie czapeczkę. W sklepie i na targu były tylko małe rozmiary. - Nie macie większych ? - Nie, Panie, takich to nie trzymamy. Nie schodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Bo liczy się pofałdowanie a nie objętość 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Bo liczy się pofałdowanie a nie objętość On zawsze filozofuje a chcem mieć choć nie muszem Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Każdy rozumie jak umie... Mam i czasem używam FC130 i 151. Na dość silnym i porywistym wietrze bardzo pomagają, czyli wtedy gdy nie można polecieć wyżej "bo coś tam". Wyżej wieje mocniej, ale równiej i łatwiej to ogarnąć. Z tym wiąże się pewna pułap-ka używania stabilizatora. W pewnym momencie może nagle nie wystarczyć skuteczności sterów lub/i mocy napędu i model ulega podmuchowi lub lokalnej turbulencji, co może mieć losowy finał. Dlatego IMHO dobrze jest to wszystko tak ustawić, żeby mieć jeszcze spory zapas wychyleń z drążków. Wtedy jest jak się zorientować na ile jeszcze dajemy radę wiatrowi. Ot, cała filozofia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Strasznie skomplikowane Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 No pozawijane tak, że sam nie ogarniam... Marek[_spy], jak będziesz ustawiał gain'y (wzmocnienie toru, czyli czułość wzmacniacza błędu/niezgodności/sygnału akcelerometru), to zaczynaj od małych wartości tego wzmocnienia, czyli małej czułości. Jeżeli będziesz to robił na jakimś żwawym modelu, to zawsze z zapasem wysokości, bo jest możliwe wzbudzenie układu - wtedy tylko wyłączenie stabilizacji z nadajnika może uratować sprawę. Też trzeba chwilki, żeby ogarnąć model, który właśnie oszalał, więc te 20 - 30 metrów AGL daje luz w pofałdowanym . To się wydaje takie proste, ale jeśli nie latałeś niczym ze wspomaganiem lenia, to sam się przekonasz, że troszkę pokory jest i tu wskazane . Proste to jest dopiero pózniej... Jeśli kleju wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Najważniejszy w takim żyroskopie to we właściwą stronę pokręcić potencjometrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Niestety to jednorazowki wiec klej raczej nie pomoze teoretycznie wiem jak ale praktycznie nie miałem. I zobaczymy co z tego wyniknie a jeszcze ciekawe jak będzie reagować z silnikiem 4 T to się zdrowo telepie Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Czy ktos miał ten stabilizator lotu JXC-M6 ? Mam kłopoty z ustawieniem funkcji tzn. Nie mogę go przestawić z V na standard Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi