SebaSeba Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Dzięki i Pozdrawiam Dzięki i Pozdrawiam
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2019 Uroczystości rodzinne odprawione, wesela odbyte, można trochę podłubać przy łodzi ! Finalizowanie produkcji pokryw komór do zanęty.
kaszalu Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Trochę dłubania - wzmocnienie tulei prowadzącej oś steru, łoża silnika oraz wstawienie 4 wzmocnień ograniczających drgania i rezonans kadłuba. Wzmocnienia kadłuba stanowią też przedział akumulatorowy, ograniczający ich przypadkowe wzdłużne przesunięcie. Dodatkowo zostaną tam zamontowane pianki amortyzujące i ustalające położenie akumulatora. Regulacja i zabezpieczenie mechanizmu podnoszenia pokryw komór ładunkowych. Edytowane 2 Lipca 2019 przez kaszalu
mjs Opublikowano 3 Lipca 2019 Opublikowano 3 Lipca 2019 Dłubaj, dłubaj. Czyściuteńka robótka, jak w prawdziwej stoczni.
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) To i dłubię w wolnej chwili ! Tym razem zabudowa wnętrza kadłuba konstrukcją usztywniająco - podtrzymującą . Kadłub jest duży i wykonany z mocnego laminatu, jednak bez usztywnień długie powierzchnie denne na pełnych obrotach silnika wpadały w lekki rezonans i zwiększa się głośność napędu ( jak w pudle rezonansowym gitary) - więc usztywniłem i problem się skończył. Wlaminowanie wzmocnienia i usztywnienia płetwy kilowej prowadzącej wał śrubowy między kadłubami - 2 warstwy taśmy szklanej szer 50 mm na Epidianie 53 z utwardzaczem PAC ( mocne i elastyczne) . Podłączenie części "flaków" , radio Radiolink 2,4 GHz i oczywiście nie wytrzymałem - próby stoczniowo - wannowe !! Trzeba powiedzieć że na mosiężnej, 3 - łopatowej śrubie Raboesch fi 50 "ma kopa" zarówno naprzód jak i wstecz z czego się cieszę !! "Kop" nie musi być zawsze wykorzystywany, ale w sytuacjach awaryjnych często się przydaje ... Reszta na fotkach, jest też film ale nagrał się telefonem w jakimś dziwnym formacie i muszę go przetłumaczyć na zrozumiały format - będzie trochę później !! Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu
fordson Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Odpalam kuchnię i stawiam patelnię , panierka czeka . . . A na poważnie , w tytule jest jak byk , mała łódka zanętowa , a ledwo się mieści w wannie 1
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Krzysztof - Ty nie wiesz jakie RYBY łapie mój kuzyn Tomek z Kołobrzegu !!!! Dla tych okazów TO JEST MAŁA ŁÓDKA ZANĘTOWA !!! Filmik z prób, ale nagrał się w jakimś dziwnym formacie i jakość słabawa .... https://www.youtube.com/watch?v=0IzL1xjSJTQ&feature=youtu.be Edytowane 11 Lipca 2019 przez kaszalu
fordson Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Pamiętam te wielkie smoki Mam taką motoróweczkę , coś koło 1,2 m i zastanawiam się czy taki napęd jak u Ciebie , razy dwa , da radę i będzie frajda z pływania.
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Zależy jak szybko chcesz Krzysztof pływać - jeżeli w ślizgu to niestety moc za mała !! Jeżeli wolno i statecznie to dadzą radę - zanętówki pływają wolno, tam nie chodzi o bicie rekordów tylko skuteczne wywiezienie ładunku i powrót do brzegu. Dzisiaj sprężyłem się i pociągnąłem prace dalej . Zamontowane oświetlenie, wykonana instalacja elektryczna do wyłączników zasilania napędu i oświetlenia, zainstalowane serwo do sterowania załączaniem reflektora głównego. Wykonane próby funkcjonalne i regulacja klap wyrzutu zanęty oraz RC. Reszta na fotkach i i filmie ( będzie trochę później bo się przetwarza ) !! Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu
fordson Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Ta "herbatka " to owocowa ? Mam świadomość , że moc to prędkość , że moc to koszty . . . . pomysł jest taki jak w kutrze pościgowym Batory.Dwa silniki marszowe i silnik do prędkości maksymalnej , tzw pościgowej.Czyli dwa silniki szczotkowe klasy 700 - 800 i bezszczotka czyli BLDC , na środku . Mam tylko obawy że napęd będzie ździebko , przekombinowany. A koszty będą podobne jak jeden mocny BLDC i regulator do niego.
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Herbatka a jakże - owocowa, leżakowana w dębowej beczce Cesarza Francuzów - to coby się "zanętówka" nie rozeschła w eksploatacji !! A wracając do Twojego pomysłu - ja bym już raczej nie mieszał głównych napędów szczotkowych z bezszczotkowymi w jednym kadłubie - to ci tylko mocno skomplikuje układ sterowania i elektryczny .Trzeba się raczej zdecydować na jeden system i w nim szukać odpowiedniego rozwiązania . Specjalnie finansowo na "flakach" przy takiej mieszance nie zaoszczędzisz, skomplikujesz sobie układ a wtedy łatwiej o awarię i koszty dodatkowe. W tym dziale w kilku wątkach były już dyskusje o doborze napędu do ślizgów i innych łodzi - generalnie tak jak skonstatowałeś "moc to prędkość , moc to koszty" .... Trzeba znaleźć złoty środek ! A ta łódka to w oryginale ślizgacz czy "spacerówka" ? W zanętówce drobne poprawki malarskie i przygotowania do wodowania na jeziorze. Kolor "cały biały" zgodnie z życzeniem armatora - chodzi o widoczność na wodzie w nocy ! Edytowane 7 Lipca 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 Krótki film z testów wyposażenia na stole. https://www.youtube.com/watch?v=LRYQ_nO-rg4&feature=youtu.be
fordson Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 A ta łódka to w oryginale ślizgacz czy "spacerówka" ? Takie " coś " , nazywa się Tracker i nie mogę w necie znaleźć żadnych danych
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 Widać że przystosowana do szybkiego pływania ! Jak dla mnie to bezszczotki do napędu !!
mjs Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Dobra robota, efektowna i funkcjonalna. Mała uwaga: gdyby ścianki tunelu zrobić wypukłe, to byłaby dysza i prędkość przepływu nieco by wzrosła lub obroty spadły.
kaszalu Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Udało się dzisiaj przetestować zanętówkę na dużym akwenie - zalew koronowski Pieczyska . Warunki dość sztormowe, wiało, falowało, ale łódeczka daje dobrze radę !! Jest sterowna, zwrotna i mimo fali i wiatru dobrze trzyma kurs. Wszystkie systemy działają prawidłowo ! Po pływaniu w środku sucho ! KIlka zdjęć, filmik za chwilę bo się konwertuje ! Jestem zadowolony - zobaczymy jak będzie zadowolony armator !! Edytowane 9 Lipca 2019 przez kaszalu
JADAR62 Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 Może jakąś nazwę jej nadać, co by wędkarz wiedział CO zabiera na ryby?
kaszalu Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Nazwa będzie - wewnątrzrodzinny konkurs trwa !! Na razie wygrywa M.S. "VENANDI" Filmik w stanie nie odwróconym - wymienię jak się skonwertuje, ale strasznie długo to trwa ..... https://www.youtube.com/watch?v=vW3kY24Zf1E&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=REVCjtBlDPs&feature=youtu.be Edytowane 10 Lipca 2019 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Opublikowano 11 Lipca 2019 No to kończymy !! Gotowa do zanęcania dużej ryby !! 1
Rekomendowane odpowiedzi