SebaSeba Opublikowano 9 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Dzięki i Pozdrawiam Dzięki i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Uroczystości rodzinne odprawione, wesela odbyte, można trochę podłubać przy łodzi ! Finalizowanie produkcji pokryw komór do zanęty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Trochę dłubania - wzmocnienie tulei prowadzącej oś steru, łoża silnika oraz wstawienie 4 wzmocnień ograniczających drgania i rezonans kadłuba. Wzmocnienia kadłuba stanowią też przedział akumulatorowy, ograniczający ich przypadkowe wzdłużne przesunięcie. Dodatkowo zostaną tam zamontowane pianki amortyzujące i ustalające położenie akumulatora. Regulacja i zabezpieczenie mechanizmu podnoszenia pokryw komór ładunkowych. Edytowane 2 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Dłubaj, dłubaj. Czyściuteńka robótka, jak w prawdziwej stoczni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) To i dłubię w wolnej chwili ! Tym razem zabudowa wnętrza kadłuba konstrukcją usztywniająco - podtrzymującą . Kadłub jest duży i wykonany z mocnego laminatu, jednak bez usztywnień długie powierzchnie denne na pełnych obrotach silnika wpadały w lekki rezonans i zwiększa się głośność napędu ( jak w pudle rezonansowym gitary) - więc usztywniłem i problem się skończył. Wlaminowanie wzmocnienia i usztywnienia płetwy kilowej prowadzącej wał śrubowy między kadłubami - 2 warstwy taśmy szklanej szer 50 mm na Epidianie 53 z utwardzaczem PAC ( mocne i elastyczne) . Podłączenie części "flaków" , radio Radiolink 2,4 GHz i oczywiście nie wytrzymałem - próby stoczniowo - wannowe !! Trzeba powiedzieć że na mosiężnej, 3 - łopatowej śrubie Raboesch fi 50 "ma kopa" zarówno naprzód jak i wstecz z czego się cieszę !! "Kop" nie musi być zawsze wykorzystywany, ale w sytuacjach awaryjnych często się przydaje ... Reszta na fotkach, jest też film ale nagrał się telefonem w jakimś dziwnym formacie i muszę go przetłumaczyć na zrozumiały format - będzie trochę później !! Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 To już czas przygotować wędkę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Odpalam kuchnię i stawiam patelnię , panierka czeka . . . A na poważnie , w tytule jest jak byk , mała łódka zanętowa , a ledwo się mieści w wannie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Krzysztof - Ty nie wiesz jakie RYBY łapie mój kuzyn Tomek z Kołobrzegu !!!! Dla tych okazów TO JEST MAŁA ŁÓDKA ZANĘTOWA !!! Filmik z prób, ale nagrał się w jakimś dziwnym formacie i jakość słabawa .... https://www.youtube.com/watch?v=0IzL1xjSJTQ&feature=youtu.be Edytowane 11 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Pamiętam te wielkie smoki Mam taką motoróweczkę , coś koło 1,2 m i zastanawiam się czy taki napęd jak u Ciebie , razy dwa , da radę i będzie frajda z pływania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Zależy jak szybko chcesz Krzysztof pływać - jeżeli w ślizgu to niestety moc za mała !! Jeżeli wolno i statecznie to dadzą radę - zanętówki pływają wolno, tam nie chodzi o bicie rekordów tylko skuteczne wywiezienie ładunku i powrót do brzegu. Dzisiaj sprężyłem się i pociągnąłem prace dalej . Zamontowane oświetlenie, wykonana instalacja elektryczna do wyłączników zasilania napędu i oświetlenia, zainstalowane serwo do sterowania załączaniem reflektora głównego. Wykonane próby funkcjonalne i regulacja klap wyrzutu zanęty oraz RC. Reszta na fotkach i i filmie ( będzie trochę później bo się przetwarza ) !! Edytowane 6 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Ta "herbatka " to owocowa ? Mam świadomość , że moc to prędkość , że moc to koszty . . . . pomysł jest taki jak w kutrze pościgowym Batory.Dwa silniki marszowe i silnik do prędkości maksymalnej , tzw pościgowej.Czyli dwa silniki szczotkowe klasy 700 - 800 i bezszczotka czyli BLDC , na środku . Mam tylko obawy że napęd będzie ździebko , przekombinowany. A koszty będą podobne jak jeden mocny BLDC i regulator do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Herbatka a jakże - owocowa, leżakowana w dębowej beczce Cesarza Francuzów - to coby się "zanętówka" nie rozeschła w eksploatacji !! A wracając do Twojego pomysłu - ja bym już raczej nie mieszał głównych napędów szczotkowych z bezszczotkowymi w jednym kadłubie - to ci tylko mocno skomplikuje układ sterowania i elektryczny .Trzeba się raczej zdecydować na jeden system i w nim szukać odpowiedniego rozwiązania . Specjalnie finansowo na "flakach" przy takiej mieszance nie zaoszczędzisz, skomplikujesz sobie układ a wtedy łatwiej o awarię i koszty dodatkowe. W tym dziale w kilku wątkach były już dyskusje o doborze napędu do ślizgów i innych łodzi - generalnie tak jak skonstatowałeś "moc to prędkość , moc to koszty" .... Trzeba znaleźć złoty środek ! A ta łódka to w oryginale ślizgacz czy "spacerówka" ? W zanętówce drobne poprawki malarskie i przygotowania do wodowania na jeziorze. Kolor "cały biały" zgodnie z życzeniem armatora - chodzi o widoczność na wodzie w nocy ! Edytowane 7 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Krótki film z testów wyposażenia na stole. https://www.youtube.com/watch?v=LRYQ_nO-rg4&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 A ta łódka to w oryginale ślizgacz czy "spacerówka" ? Takie " coś " , nazywa się Tracker i nie mogę w necie znaleźć żadnych danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Widać że przystosowana do szybkiego pływania ! Jak dla mnie to bezszczotki do napędu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Dobra robota, efektowna i funkcjonalna. Mała uwaga: gdyby ścianki tunelu zrobić wypukłe, to byłaby dysza i prędkość przepływu nieco by wzrosła lub obroty spadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Udało się dzisiaj przetestować zanętówkę na dużym akwenie - zalew koronowski Pieczyska . Warunki dość sztormowe, wiało, falowało, ale łódeczka daje dobrze radę !! Jest sterowna, zwrotna i mimo fali i wiatru dobrze trzyma kurs. Wszystkie systemy działają prawidłowo ! Po pływaniu w środku sucho ! KIlka zdjęć, filmik za chwilę bo się konwertuje ! Jestem zadowolony - zobaczymy jak będzie zadowolony armator !! Edytowane 9 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Może jakąś nazwę jej nadać, co by wędkarz wiedział CO zabiera na ryby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 (edytowane) Nazwa będzie - wewnątrzrodzinny konkurs trwa !! Na razie wygrywa M.S. "VENANDI" Filmik w stanie nie odwróconym - wymienię jak się skonwertuje, ale strasznie długo to trwa ..... https://www.youtube.com/watch?v=vW3kY24Zf1E&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=REVCjtBlDPs&feature=youtu.be Edytowane 10 Lipca 2019 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 11 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 No to kończymy !! Gotowa do zanęcania dużej ryby !! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi