Skocz do zawartości

Extra 300 58" firmy Extreme Flight w wersji Elektro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możesz też wygiąć pręt stalowy w kształt podobny do litery U i połączyć obie połówki.

Za późno stery wklejone.

Co do podwozia, to za wczasu polecam trochę je wzmocnić, bo jedno mocniejsze lądowanie i potrafi się wyrwać . Ja w swojej Extrze od środka poprawiłem wszystkie klejenia żywicą, dodatkowo wzmocniłem cienką tkaniną szklaną miejsce przykręcania podwozia.

Myślałem o tym żeby wzmocnić tą wręgę przy podwoziu tak jak ktoś zrobił to tutaj http://www.rc-network.de/forum/attachment.php?attachmentid=112132&d=1196160008

Z tego co widzę to chyba przez nią osłabione jest mocowanie podwozia(zbyt cienka i za bardzo ażurowana)

• Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

U mnie wyglądało to bardzo podobnie. Przy oblocie model trochę mocniej przyziemił i wręga pękła z jednej strony. Pęknięcie wzmocniłem tkaniną, poprawiłem wszystkie klejenia żywicą, i tkanina na spód. Od tej pory święty spokój. :wink:

Opublikowano

Ster wysokosci podparty jednym popychaczem na tym cienkim łączniku będzie pracował.Jedna połówka będzie Ci pływac przy wiekszych szybkosciach i będzisz korygować i walczyć z modelem po całym niebie.Sprawdz czy model posiada dodatkową komore na drugie serwo, wtedy można wstawić np 2 szt HS 225 lub coś podobnego małego w granicach 3kg na jedną stronę.Ostatnie wyjscie to przeniesienie steru wysokosci w miejsce kierunki.Potrzeba do tego 4 linki i drugą dwignie na drugą połówke steru z góry.

Takie rozwiązanie możesz zobaczyć na stronie www.filippo-materazzi.it w dziale hangar i w modelu SU 29S 140

Opublikowano
Ster wysokosci podparty jednym popychaczem na tym cienkim łączniku będzie pracował.Jedna połówka będzie Ci pływac przy wiekszych szybkosciach i będzisz korygować i walczyć z modelem po całym niebie.Sprawdz czy model posiada dodatkową komore na drugie serwo, wtedy można wstawić np 2 szt HS 225 lub coś podobnego małego w granicach 3kg na jedną stronę

No nie :? Pytałem wcześniej ile dać serw na wysokość i dostałem taką odpowiedź:

Ja bym tylko zrezygnowal z drugiego serwa na SW i na lotki wsadzil cos mniejszego, np 5085mg.

W kadłubie oczywiście jest wycięte miejsce na drugie serwo. Nie wiem w końcu, dać to drugie serwo, czy zostawić na jednym? Jedno serwo mniej to 30g mniej :D

Dzięki Radek za link, znalazłem tam model yaka 54 http://www.filippo-materazzi.it/Hangar/Pagine/Yak_54_38.html Ostatnio kupiłem takiego tylko mniejszego 2.18 rozpiętości, ktoś z was latał może tym mniejszym?

Opublikowano

Jedno serwo na wysokosc dobre jak jest solidny łącznik z pręta 4mm.Jeżeli zamocujesz 2 serwa 30g to wyjdzie jak jedno zwykłe. HS 225 są lekkie i to wystarczy. Ten model przy masie 2,5kg i tak lata bardzo dobrze, a widzę ,że nie walczysz maksymalnie z waga ucienając przód itp więc te 10 czy 20g nie zrobi dużej róznicy.Obecnie masz najgorszą opcje z tym słabym łącznikiem.Na Twoim miejscu z laminatu zrobiłbym druga dzwignie do wysokosci i dał to na linkach, a w miejsce gdzie teraz jest serwo wysokosci wstwił krótki popychacz do steru kierunku.

Yaka Somenziniego niestety nikt u nas nie ma, ale z opnii wynika, że zachowuje sie jak Yaki Topmodelu i Extreme flight, bo konstrukcja jest bardzo podobna.

Opublikowano

Radek ma rację, jeżeli tylko możesz to wsadzaj dwa serwa, to są jednak spore powierzchnie sterowe a ten kawałeczek drewna jakoś nie rodzi zaufania. U mnie na wysokości siedzą dwa HS 85MG do tego zrobiłem długie dźwignie z płytki (chyba bakielitowej). Musiałem tylko nieznacznie zmniejszyć otwory na serwa, bo fabryczne są robione pod wielkość HS 225.

Opublikowano

Jedno serwo po wzmocnieniu jakie opisalem jest w zupelnosci wystarczajace! I nie ma potrzeby dawac drugiego serwa. A to wyciecie pod drugie serwo masz pewnie jako miejsce pod serwo kierunku, jakbys nie mogl wywazyc z linkami, albo jest zrobione symetrycznie, zeby kazdy bok przy wycinaniu byl taki sam.

Ostatnio kupiłem takiego tylko mniejszego 2.18 rozpiętości, ktoś z was latał może tym mniejszym?

Modele od Somenziniego lataja dobrze, bo znany czlowiek go projektowal. Sam Filipo, jak i inni narzekaja na zbyt ciezkie skrzydla w tych modelach i przy ostrym zaciagnieciu lubi przepadac.

Opublikowano

Ale mnie zakręciliście :D Opcja Boogiego raczej odpada musiałbym ciąć stery i znowu je wklejać. Z linkami też nie będę kombinował, jak już to po prostu założę drugie serwo (wg. instrukcji są to miejsca na serwa wysokości z tym, że do spaliny zalecają dwa a do elektryka jedno). Wstrzymam się jednak z tym do momentu założenia całego wyposażenia i zobaczę jak będzie z wyważeniem.

W końcu będzie tak, że z tyłu dojdzie 30 z przodu będę musiał dołożyć 70 i zrobi się z niego klocek.

Opublikowano
Chętnie pomogę Ci zbić wagę. Szukam kabiny.

Po co ci druga? Twoja połatana wygląda całkiem ok. :wink:

Napisz lepiej ile serw masz na wysokości bo nie pamiętam.

Opublikowano

Na wysokości mam dwa serwa 5245MG, takie same na lotkach a na kierunku 475HB. Kabinkę musisz jakoś dodatkowo zabezpieczyć, bo wypięła się nie tylko mnie.

Pozdrawiam

Skoro moja się tak podoba to chętnie się zamienię :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zrobiłem Extrą już kilkanaście lotów i jak dla mnie bomba. Model lata super, bardzo fajnie zachowuje się na małej prędkości w przeciągnięciu. Mocy na tym wyposażeniu jest pod dostatkiem, na śmigle 15x8 idzie w pionie jak rakieta. Timer w radiu mam ustawiony na 9min. Po locie silnik, regulator i pakiet ledwo ciepłe a w pakiecie 5s 3300 zostaje 30-35% prądu.

I teraz nie wiem czy zabierać na lotnisko to

20100511302.jpg

Uploaded with ImageShack.us

czy to

20100513306.jpg

A tyle wskazała waga(model gotowy do lotu)

20100329248.jpg

Opublikowano
choina napisał/a:

I teraz nie wiem czy zabierać na lotnisko to

Extra fajniejsza :mrgreen:

E tam, liczy się wielkość i moc!!:D Zamiast się głowić bierz najlepiej obydwa :D

Opublikowano
Jak to który ? Oba ! Gdy ładujesz pakiety latasz benzynowcem :D

Tak tylko samochód dłuższy i szerszy by się przydał a puki co to wszystko idzie na RC :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.