radziu45 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam Rozpoczynam budowę RDW 5 Rozpiętość 3 metry Do napędu będzie zamontowany silnik typu piła łańcuchowa , Roto 35 vi .
radziu45 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Małe postępy już są . Statecznik pionowy sklejony , jeszcze okleić balsą .
Marcin K. Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Bardzo ładna wycinanka! Nie za mały silnik ja ten model?
radziu45 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Bardzo ładna wycinanka! Nie za mały silnik ja ten model? To nie akrobatka , powinno być wystarczająco . A wycinanka z mojego projektu .
radziu45 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Radziu, o co się stało z 13-tką? Wojciechu 13-tka czeka na leprze czasy . A tak naprawdę to trochę zniechęciły mnie tamte wydarzenia .
MASK Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Elegancka maszyna! W czym projektowany?
radziu45 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Elegancka maszyna! W czym projektowany? Czy elegancka to się okaże . Projektowałem w corelu .
radziu45 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Witam . Pierwsze przymiarki do sklejania kadłuba .
radziu45 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Jedno skrzydło już sklejone .
Marcin K. Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Idziesz jak burza! Widac że dobrze zrobiona wycinanka:) jakich klejów używasz?
radziu45 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Klej , widać na wiertarce stoi , jakiś Patex z marketu . Próbowałem go skleiłem dwie listewki sosnowe 6x12 , skleiłem na długości 5 cm , po 24 godzinach próbowałem złamać i spoina wytrzymała złamało się na słojach . Na razie idzie szybko ale jak zacznie się podwozie i inne tego typu roboty to się spowolni , chcę najpierw kadłub posklejać ale jeszcze czekam na jedną formatkę z cięcia tam są brakujące wręgi do kadłuba , i dopiero po niedzieli będę je miał . A co do wycinanki to tak chciałem żeby było możliwie dużo elementów wyciętych no i oczywiście dobrze pasujących , dodatkowo tylko parę desek balsy na kesony i stateczniki , no i listewki sosnowe , a czy wszystko będzie dobrze pasować to się okaże .
radziu45 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Witam . Drugie skrzydło poskładane przygotowane do sklejenia .
radziu45 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Witam . No i już się klei drugie skrzydełko .
radziu45 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Już widać jakieś zarysy samolotu .
Ejdzjan Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Witam Radku super relacja idziesz jak burza z budową. Pozdrawiam.
Henryk S. Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Radosławie no to następna polska konstrukcja , teraz myślę że dociągniesz do końca , nie będziesz odstawiał na bok i czekał na lepsze czasy. Ładna i szybka budowa , nie ma to jak wycięte laserem konstrukcje , wtedy jest tylko sklejanie do kupy , ja budując RWD 5 najpierw musiałem narysować , powycinać i dopiero kleić. Widzę że jest to dobrze przemyślana konstrukcja , tylko troszkę mi się nie podoba listwa spływu , mogłeś ją zrobić z rurki aluminiowej 4 mm , wtedy spływ wygląda jak w samolocie.
radziu45 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Radosławie no to następna polska konstrukcja , teraz myślę że dociągniesz do końca , nie będziesz odstawiał na bok i czekał na lepsze czasy. Ładna i szybka budowa , nie ma to jak wycięte laserem konstrukcje , wtedy jest tylko sklejanie do kupy , ja budując RWD 5 najpierw musiałem narysować , powycinać i dopiero kleić. Widzę że jest to dobrze przemyślana konstrukcja , tylko troszkę mi się nie podoba listwa spływu , mogłeś ją zrobić z rurki aluminiowej 4 mm , wtedy spływ wygląda jak w samolocie. Witam . Heniu ja to też musiałem wszystko wyrysować tyle że nie wycinałem ręcznie ,a co do samego cięcia laserem to nie jest tak wesoło bo trzeba tą spaleniznę zeszlifować , a czym grubszy materiał tym więcej jest spalone na brzegach . Co do spływu to po oklejeniu będzie ten sam efekt co u ciebie , nie wiem jak było w prawdziwym samolocie ale wydaje mi się że było to zrobione z drewna , może nawet podobnie jak ja zrobiłem może nie . W twoich skrzydłach może jest głębszy łuk tego spływu ja mam 5mm .
Stanisław_ Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Witam Proszę się nie gniewać o pytanie, ale ile ten zestaw kosztuje? Pozdrawiam Stanisław
radziu45 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Witam Proszę się nie gniewać o pytanie, ale ile ten zestaw kosztuje? Pozdrawiam Stanisław Stanisław jak poskładam cały samolot to wtedy możemy porozmawiać o sprzedawaniu , teraz jeszcze nie wiem czy wszystko będzie dobrze pasować do siebie a dwie części już musiałem wnieść małe poprawki . Jak jesteś zainteresowany to zaglądaj tu , jak będzie cały poskładany to możemy coś pomyśleć o sprzedawaniu . Myślę że 2-3 tygodnie konstrukcja będzie gotowa posklejana .
Rekomendowane odpowiedzi