Viper Opublikowano 16 Stycznia 2023 Opublikowano 16 Stycznia 2023 W dniu 19.12.2022 o 10:08, Ziggy napisał: Teraz imitacja blachy falistej. Dostałem próbkę papieru w takiej skali jak to pasuje do tej rozpiętości. Przygotowalem kawałek balsy pokryty włóknem szklanym pomalowanym Eze-Kote. Przykleiłem ten kawałek papieru używając Clear Gorilla Glue.Pomalowalem powierzchnie Eze-Kote ( dwa razy ) i dokończyłem używając tej samej farby Mr Hobby Numer 81 co było rekomendowane z IBG models. Po wyschnięciu zrobiłem próbe i wszystkie rowki są bardzo twarde i się nie wgniatają. Śledzę wątek od początku, jak zresztą każdy dot. polskich konstrukcji. Trzymam kciuki za ukończenie i oblot Co to za papier, taki falisty? Mogę poprosić o jakiegoś linka do sklepu? Z góry dziękuję
Ziggy Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2023 Witam, Ten falisty papier jest from Germany. Sprzedawany jest w Sydney - w sklepie z materiałami dla artystów i architektów. Musi być dostępny w Polsce
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Stycznia 2023 Witam, Zaczynam pokrywanie prawego skrzydła. Porownalem wagę przed i po pokryciu lewego skrzydła i wychodzi tylko 85g. To jest wszystko : papier pofalowany, klej i paski kartonu. Pomaluje to jedna warstwa Eze Kote i potem już tylko farba.Nie potrzeba podkładu. Mysle ze to jest dobre rozwiazanie dla pokrywania skrzydeł także w mniejszych Jedenastkach. 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam, Zaczynam pokrywać skrzydło blacha Lite-Metal. Powoli to idzie bo trzeba robić to na zakładkę i szlifować papierem 120. Ten system klejenia jest dostępny na YouTube. 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Marca 2023 Witam, Dostałem imitacje nitów - małe gwozdziki z Amazon. Wymiary są bardzo podobne do tej skali nitów co potrzebuje. Jest trochę zabawy z mierzeniem odstępów w różnych częściach skrzydła. Uzywam wiertła 1.2 mm do wiercenia i kleje ten gwóźdź uzywajac medium Superglue. 13
mecenas Opublikowano 13 Marca 2023 Opublikowano 13 Marca 2023 No pięknie?. Jakiej średnicy jest łebek tego gwoździka?
jędrek Opublikowano 13 Marca 2023 Opublikowano 13 Marca 2023 4 godziny temu, mecenas napisał: No pięknie?. Jakiej średnicy jest łebek tego gwoździka? Wujek Google podpowiada że 2,4mm.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Witam, Dalsza praca nad skrzydłem. Dokonczylem pokrycie blacha aluminiowa.Do uzyskania połączenia trzeba to zeszlifować.Wychodzi to bardzo dobrze.Teraz przykleiłem to cienkie listewki do spodu skrzydła tak jak Pan Henryk to zrobil w swoim modelu. Blachy falistej ni bede robil na tej powierzchni. 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Maja 2023 Witam, Skrzydła prawie skończone. Teraz kolej na kadłub. 11
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Grudnia 2023 Witam, Jestem z powrotem w domu remont trwał 14 miesięcy. Bardzo powoli ponieważ jest brak fachowców i materiałów do budowy. Po COVID 19 wszystko idzie na sterydach. Kolega wydrukował dla mnie pare części do zrobienia takiego mierzenia kata natarcia. Plan dostałem z Planet-Soaring: A smart Digital Incidence Meter. Cały koszt to A$ 5.00 no i mój iPhone. Specjalnie to zrobiłem dla skrzydła Jedenastki. Życzę kolegom Happy New Year. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 4 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 4 Stycznia Witam Zrobilem luki do karabinów. Zbudowałem formę z balsy która pasuje do szablonu wręgi. Oklejona taśma do pakowania i pomalowana wazelina. Zamocowałem szablony z cienkiej sklejki i wszystko pokryłem jedna warstwa włókna węglowego wzmocniona paskami węglowymi. Wyszło bardzo mocne i prawie żadnej wagi. Trochę pracy ale dużo radości ze mogę z powrotem budować w mojej budzie. 8
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 5 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 5 Stycznia Witam Mam pare dni wolnych od pracy wiec buduje. Wneki do karabinow skończone. Oprofilowałem dwa zastrzały do lewego skrzydła i to zamontowałem. Zmierzyłem kat zaklinowania tego skrzydła i wyszło 1.2+. Pan Mecenas z pięknego Krakowa polecił 0.5+ wiec jest to łatwo poprawić. Teraz jest u nas 15:00 po południu i temperatura w budzie jest 35 stopni. Trochę gorąco. To tyle no dzisiaj 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 26 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 26 Stycznia Witam, Teraz czas na mocowanie serwa to gazu. Będzie trochę zabawy bo dostęp jest niezbyt duży. 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 1 Lipca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Lipca Witam, Remont domu skończony i nareszcie mam posprzątane w mojej budzie ! Teraz moge dalej pracować nad 11nastka. Dzisiaj dopasowałem kołpak do śmigła i zastanawiam się jak zrobić ten stożek nad silnikiem. Mam tylko 5 cylindrów wiec szablon na 9 całkiem nie pasuje. Może ktoś ma poradę co z tym zrobić ?? 10 1
Rekomendowane odpowiedzi