daro1980 Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Panowie pomocy ... Dziś przyziemiłem mocniej moim cometem i po powrocie do domu zauważyłem ze kadłub pękł poprzecznie na 2-3 cm od krawędzi kabiny, obawiam się ze to może postępować a ja chętnie nauczę się naprawy wiec pytam .... jak i czym to naprawić, wzmocnić ???? tylko poproszę łopatologicznie bo nie ukrywam ze zielony jestem w temacie naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 może to trochę na wyrost ale warto zerknąć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 chyba faktycznie na wyrost , dodalem zdjecie mojego problemu moze teraz ktos bardziej doswiadczony cos poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Jeżeli wzrost wagi nie stanowi problemu to sklej to najpierw CA aby nadać sztywności, potem przeszlifuje papierem ściernym i na to należy nałożyć łatę z tkaniny węglowej lub szklanej. Jako docisk użyć taśmy izolacyjnej na owijkę. Gdy uznasz ze kadłub jest za wiotki to taką samą łatę można dać od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 wydaje mi sie ze wiem jak to zrobic , potrzebuje tylko informacji jaka tkanine zastosowac i jaka zywice do tego waga nie jest problemem bo poki co latam rekreacyjnie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Żywica epoksydowa może być L285 albo jej klony, tkanina szklana 50 g/m2 (dość uniwersalna) lub węglowa jak najlżejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 jak dluga ta tkanina , ile cm od miejsca pekniecia powinna sie konczyc 1 cm wystarczy czy dluzszy kawalek ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Ja daję około 2cm na stronę. W twoim wypadku dobrze by było wzmocnienie podciągnąć aż na druga stronę i dać ze dwie warstwy szkła 50 plus jedna warstwę od środka. Wratswy na zewnatrz robisz stopniowane. tzn pierwsza jest po 1cm naddatku a druga 2cm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 rozumiem , robię zakupy i będę działał dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 mam juz wszytskie potrzebne elementy ukladanki i teraz zebym napewno czegos nie przeoczyl .... 1. kleje CA 2. oklejam ochronnie kadlub 3. szlifuje miejsce pekniecie 4.zywica 5. tkanina 6. zywica 7. odsaczqm - recznik papierowy 8. papier do pieczenia 9. folia 10. owijam tasma cos pominalem ??? cos za duzo ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Punkty od 1 do 7 OK 8 i 9 można pominąć o ile w punkcie 10 będzie taśma izolacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Rafał, owijanie taśmą izolacyjną klejem na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Nie do wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Czyli klej od taśmy oddziela sie od żywicy bez problemu? Czy zostaje na powierzchni i potem benzyna wystarczy przetrzeć. Nie robiłem próby na żywym organizmie i z ciekawości pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Taśma izolacyjna to najlepsze rozwiązanie. Dodatkowo wyciska żywicę a i tak ładnie odchodzi po klejeniu. Robiłem tak wiele kieszeni na rury i sprawdza się znakomicie. Co więcej pomaga to, że taśma izolacyjna jest elastyczna i można ją lepiej docisnąć laminat do oklejanego elementu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Tomku, Marek opisał wszystkie zalety Obecności kleju nigdy nie stwierdziłem ale jakby co to wystarczy aceton lub benzyna i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi