cyrax_ojz Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 zawsze się jakoś broniłem przed samolotami z więcej niż jednym skrzydłem ale w końcu trzeba spróbować generalnie budowa z tego co pod ręką żeby trochę posprzątać w modelarni plany wymiary rozpiętość150cm+ długość 125cm waga nieznana napęd elektryczny silnik turnigy sk42-50 regulator turnigy tz85 pakiet 6s mocowania baldachimu i łączników skrzydeł z laminatowych dźwigni ciałem tylko przykręcić śrubami ale z obawy że gdzieś po drodze zgubie kąty postanowiłem przykleić dla bezpieczeństwa kilka śrubek niestety plany podzielone na a4 nie mają za wiele wspólnego z dokładnością i skrzydła trzeba narysować samemu na początek górny płat łączniki międzydzwigarowe laminowane z 5 warstw sklejki 1mm pierwszy boczek trzeba jeszcze dorobić mocowanie pod statecznik poziomy cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Też w najblizszym czasie ruszam z budową tego modelu. Tylko że u mnie bedzie to przebudowa makiety Fly Baby ( relacja z budowy na forum).Model spalinowy rozp. 200cm. Znudziło mi się już nią latać, tym bardziej że kadłub już jest, a w budowie inna makieta. Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Piękny będzie npo skończeniu . Oglądnę relację do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Ciekawie się zapowiada, trzymam kciuki i podglądam. .... tylko ten napęd ... ale jak to mawiają: "jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził", wybrałeś elektryczny to będzie ekologiczny Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Maciek model na prąd,tego po Tobie bym się nie spodziewał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 osobiście chciał bym większego na spalinie ale z planami problem 1/3 są dostępne ale to dopiero 2,2m a jak już robić to musiało by być 2,7-3m rozpiętości zakup planów w usa i powiększanie nieco mnie zniechęciło a sam nie narysuje całego zobaczymy jak będzie się latać mniejszym może jeszcze przyjdzie czas na większego tymczasem początek górnego płata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 CD. łączniki z 5 warstw sklejki 1mm podczas schnięcia łączników powstały żeberka dolnego płata trochę nici nieco poszycia dla usztywnienia całości przed kesonem przygotowania pod keson i trzeba jeszcze nieco zeszlifować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Piękna robota ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Adamie do piękna jeszcze daleko ale oblot możemy zrobić u ciebie przy okazji otwarcia sezonu 2018 góra pierwszego płata przyklejona pogrubienie w miejscu laminatowych końcówek no i zaczynamy drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_22 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Postępy widać, w końcu nie będe sam z dwópłatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Najgorsze jeszcze przed Tobą, czyli uświadomienie sobie, że zrobiłeś skrzydło i jesteś w połowie robienia skrzydeł No i przygotuj się na dobrą zabawę z dbaniem o sensowne zaklinowanie skrzydeł względem siebie, to potrafi być wyjątkowo denerwujące. A tak poważnie, to zanim zdecydowałem się na swojego dwupłata: http://pfmrc.eu/index.php/topic/70963-avro-avian-ju%C5%BC-nie-taki-maly-dwuplacik/ to rozważałem właśnie wykonanie modelu z tych planów co Twoje. Niestety, nie przemogłem się do robienia tych łamanych dźwigarów i zostałem przy czymś prostszym. Szacun, że się tego podjąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Najgorsze jeszcze przed Tobą, czyli uświadomienie sobie, że zrobiłeś skrzydło i jesteś w połowie robienia skrzydeł Dlatego dwupłaty omijałem zawsze szerokim łukiem No i przygotuj się na dobrą zabawę z dbaniem o sensowne zaklinowanie skrzydeł względem siebie, to potrafi być wyjątkowo denerwujące. mam to przeniesione na kawałek płyty wiórowej który robi za szablon z wywierconymi otworami tak że w teorii wyginam drut pod kątem 90* wkładam w otwór i lutuje z drugim wsio równo teoria jednym zobaczymy w praktyce co z tego wyjdzie w twoim masz chyba pojedyncze druty to faktycznie ciężko wygiąć 2 identycznie a co dopiero powtórzyć to 3x Niestety, nie przemogłem się do robienia tych łamanych dźwigarów i zostałem przy czymś prostszym. Szacun, że się tego podjąłeś a to akurat najprostszy etap i szybki z górnym płatem więcej zabawy bo dolny łączony już tylko w 1 miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Maciej jak najbardziej ! Ja tez szykuję. Uzbrajam "gotowca ARF". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 zaczątek kadłuba żebym mógł przymierzyć do dolnego skrzydła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 tempo budowy mocno zwolniło ale mam dolny płat oklejony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 mocowanie dolnego płata do kadłuba gotowe czas na łączniki górnego płata i nawet udało się je zrobić za pierwszym razem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 A jak Ci ze sztywnością górnego płata wyszło? Na oko to jakoś tak cienko się te pręty prezentują. U mnie mam pręt stalowy 3mm i do spokojnego latanai jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 łączniki mam zrobione z 2mm połapane cyną trzeba jeszcze owinąć drutem albo nicią mając łączniki w pionie nie ma opcji żeby górne skrzydło na boki się nie przesuwało dlatego mam zamiar dać jakiś naciąg do kadłuba co by trzymał górę w miejscu skręcanie nie występuje więc to powinno załatwić sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 mała aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Jak działa to pokrycie garba kadłuba balsą? Nie ma tam stopnia? I dobrze widzę, że pokrycie będzie się opierać jedynie na podłużnicach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi