Bartek Piękoś Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Tak. Reakcja zachodzi tak szybko, że potrafią wydzielać się znaczne ilości ciepła, może pojawić się (przy dużej ilości kleju i aktywatora) nawet lekkie dymienie. Ja rzadko używam aktywatora, zazwyczaj gdy bardzo mi się spieszy. Lepiej jest chyba, jeśli możesz, pozostawiać do normalnego schnięcia. Poza tym, przy drewnie i innych porowatych i nasiąkliwych materiałach, aktywator skraca czas=głębokość przesycania materiału klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Ca plus aktywator ,czasem doskonale zastępuje szpilki modelarskie. Smarujesz elementy przeznaczone do połączenia odpowiednim klejem n,p UHU ,a w kilku punktach dajesz kropelkę cyjanoakrylu i po połączeniu części razem psik aktywatorem ,no i klej sobie spokojnie dosycha. ,a elementy nie rozłażą się jak gąski na pastwisku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 dzięki za wskazówki ;] a więc kończę to letadło dziś max jutro ;] i zanim będzie pogoda na latanie zacznę sobie składać następny ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 dzięki za wskazówki ;] a więc kończę to letadło dziś max jutro ;] i zanim będzie pogoda na latanie zacznę sobie składać następny ;] Pogoda nalatanie jest cały czas. Ja latałem wczoraj i było bardzo przyjemnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Pogoda nalatanie jest cały czas. Ja latałem wczoraj i było bardzo przyjemnie. W taki zamróz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W taki zamróz? Nie było źle. Nawet słonko miejscami się przebijało. Zaś najważniejsze było dobre towarzystwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 W Poznani~u też dało się latać . Między 14,10 a 14 35 -bez rękawiczek na łapkach. ale w uszy zimno !!~! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Może trza było rękawiczki założyć na uszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 A więc tel praktycznie gotowy. Zostało wyszłifować skosy na skrzydłach i je ze sobą skleić poza tym finisz;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak. Ja osobiście pryskam trochę wody. Ale koledzy stosują takie cudo. Są trzy rodzaje kleju CA. Gęsty wnika głęboko i schnie wolniej. Średni. Rzadki - klei szybko nie wnika głęboko w materiał. Aktywator stosuje się tam gdzie potrzebujesz coś skleić na szybko. Wbew pozorom CA to szybko skleja palce ale z materiałami to już bywa inaczej. Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak. Ja osobiście pryskam trochę wody. Ale koledzy stosują takie cudo. Są trzy rodzaje kleju CA. Gęsty wnika głęboko i schnie wolniej. Średni. Rzadki - klei szybko nie wnika głęboko w materiał. Aktywator stosuje się tam gdzie potrzebujesz coś skleić na szybko. Wbew pozorom CA to szybko skleja palce ale z materiałami to już bywa inaczej. Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem :-) No akurat jest dokładnie na odwrót Im rzadszy CA - tym lepiej penetruje szczelinę między klejonymi elementami (i sam klejony materiał, o ile jest włoskowaty) i szybciej schnie. Ale to taki off top cyjanoakrylowy jest, bo osobiście nie widzę żadnego zastosowania dla klejów CA przy zabawie z depronem (nawet te niby "foam safe" moim zdaniem do niczego się nie nadają...). Wracając do RWD - no trochę jednak CI zostało do zrobienia... Lecąc od "dzioba": Śmigło - koniecznie usuń te pozostałości naklejki z ceną, inaczej będziesz miał cholerną wibrację. Nie od rzeczy by było też wyważyć śmigło - bo różnie z tym bywa w przypadku GWSów. Silnik - nie widzę, żeby był nadany skłon i wykłon. Poczytaj sobie co to jest i po co to się stosuje. Skrzydło - koniecznie wzmocnij je tam, gdzie będą przebiegać gumy mocujące (najlepiej cienką sklejką 0,8 - 0,4 mm, ale np. twardy karton też da radę). Inaczej guma zniszczy Ci piankowe poszycie. Kolejna rzecz to wznios. W wersji bez lotek powinien on być naprawdę spory - jakieś 5o. Inaczej model nie będzie stateczny poprzecznie, a bez lotek nie będziesz miał jak temu przeciwdziałać. Wznios możesz sprawdzić w ten sposób, że kładziesz skrzydło tak, żeby jeden płat był położony płasko - końcówka drugiego powinna być na wysokości około 110mm. Jaki przewidujesz dostęp do pakietu? Ze względu na wyważenie powinien być on mocno wysunięty do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Wiedziałem, że z rana jakąś głupotę walne. Powinienem mieć zakaz siadania do komputera przed wypiciem kawy. :-) Oczywiście, że głębiej wnika i schnie szybciej (co zresztą napisałem - widać tutaj już się obudziłem). I tak jak wspomniał Marcin, CA i pianka nie idą w parze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 a więc kończę ten temat katastrofą ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Gratulacje Tak czy siak, oblatałeś! Teraz odbudowa i kolejne loty. Gratuluję ładnego modelu, kiedyś bardzo chciałem tego RWD zbudować, ale jakoś nie dojrzałem do niego. Swoją drogą w jakiej okolicy Poznania puszczałeś? Pozdrówka M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 puszczałem w okolicy słupcy i dziękuje ;] na pewno go odbuduje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Sugerując się ustawieniem wiatraków odnoszę wrażenie że puszczałeś model z wiatrem, brałeś kierunek wiatru pod uwagę? Poklej to i lataj dalej Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Dobrze było . I nawet miałeś szansę polatać, gdybyś nie stracił skrzydła. Na początku wyglądało jak by model nie miał mocy, myśle sobie zaraz go przeciągnie i po zabawie, aż tu nagle sie okazuje że jest moc i model chce lecieć. Gdyby gumka nie strzeliła pewnie byś polatał bo nie widać jakiś niepokojących zachowań modelu, pewnie jakieś trymowanie i tyle. No i teraz docenisz zalety piankolota , naprawisz go w jeden,max 2 wieczory. Ja tam ci i tak gratuluję tego oblotu, twój lot trwał z 10 razy dłużej niż mój pierwszy lot ( tyle że ja nie widziałem na oczy symulatora, nawet radia w rekach nie trzymałem) a mój lot trwał 1sekundę, i skrzydło do klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 dzięki za uznanie. Qrcze jest mega niedosyt bo 2 pierwsze loty trwały z 2 sek bo ster wysokości na maxa zaciągnąłem i samolot zrobił pętle i zieia na szczęście nic mu sie nie stało i ten lot z filmu był 3 lotem i już fajnie leciał aż nagle.... guma pękła lub puściła listewka która trzymała gumę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Hmmm. Na te sprzęty Panie dziejku to trzeba zakładać dwie lub cztery gumy na krzyż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeman67 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 odbuduje i będzie wiecej gum ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi