Cesna31 Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Witam Panowie i panie z czego robicie hol do szybowców albo gdzie kupujecie te gumy chodzi o zrobienie holu do szybowca Odyssey2.7m arthobby około 1kg wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Ja pierdziele Masz chłopie słownik w domu ? zerknij jak pisze się tak podstawowe modelarskie wyrazy jak chol i góma 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Chol to hol a góma to guma. Co do reszty pytania to nie wiem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Np Modelemax hole gumowe w oplocie, plus żyłka wędkarska. I do tego spadochronik. Guma w oplocie o średnicy 8 mm. do "wystrzeliwania" modeli szybowców o rozciągliwości 150-200% na 1 mb. Ewentualnie Castorama, ale trzeba sprawdzić rozciągliwość. Powinna się rozciągać co najmniej 200%. A najlepiej było by poszukać na Forum, np to http://pfmrc.eu/index.php/topic/2467-hol-do-szybowca/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Takie gumy do "strzelania" się nie nadają lub nadają ale efekty są mizerne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Te gumy są bardzo dobre, używam ich od bardzo dawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 To pewnie tak jest... Kwestią jest co kto rozumie przez "strzelanie" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cesna31 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Dziękuje Fajny start a co to za hol i gdzie go nabyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 A o strzelaniu: to tak napisał sklep. Przecież podałem Ci link do strony na Forum, gdzie są szczegółowe wyjaśnienia. A zrobić to trzeba samemu. Jeszcze raz link, http://pfmrc.eu/index.php/topic/2467-hol-do-szybowca/ https://www.youtube.com/watch?v=fnxA9W-ELQQ Normalny start z holu gumowego 8mm. Skrzydła, konstrukcja klasyczna. Żeberka pokryte folią, kadłub laminat, rozpiętość 2,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Rafał. Przy twojej gumie odysey sie poskłada. On potrzebuje troszkę słabszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 No tak ,właśnie też tak pomyślałem i siedzę cicho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr-tm-6mm-silicon-rubber-bungee-hi-start-cord.html ta się z 5 razy rozciąga do tego 80 albo 100m żyłki i elegancki hol. Jak za słaba to można kupić 2 i połączyć równolegle. Niebieskiej wersji tej 8mm praktycznie nie można dostać https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr-8mm-silicon-rubber-bungee-hi-start-cord.html?wrh_pdp=7 . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Guma sylikonowa jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Zamienia dużą siłę na początku (kóra próbuje połamać skrzydła), na mniejsza siłę, ale trwającą aż do samej góry startu Zdecydowanie bardziej przyjazne dla modelu, prostsze dla pilota i pozwalające zrobić więcej wysokości (a jak ktoś ma potrzebę łamania skrzydeł, to może pohalsować, albo zrobić ładnego zooma na górze ) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Tak jak już Koledzy napisali też używałem gum silikonowych do holi, a do solidnego trzymania w podłożu zestawu guma - żyłka dobrze nadawało się zakupione w zoologicznym mocowanie dla psa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Ja również używam silikonowej gumy. Kiedyś też używałem gumy w oplocie ale kolega powiedział żebym spróbował z silikonu no i faktycznie start był dużo lepszy. Dokładnie jak to Patryk opisał. Do tego żyłka graupner chyba 0.7mm to jest. A do większych szybowców używam już windy A mocowanie do ziemi zrobiłem z pręta zbrojonego lekko zaostrzonego na końcówce żeby lepiej wchodził w grunt A kiedyś używałem dwóch śrubokrętów i do też dawało radę ale takie rozwiązanie raczej polecam robić w końcowej ostatecznej ostateczności. Ta taśma izolacyjna to żeby było widać gdzie jest wbity pręt i żeby jakieś zwierze w polu się na niego nie nawinęło. A wszystko zawijane na taką elegancką szybowniczą butelkę Obok widać 30m gumy w oplocie i 400m żyłki 1.22mm ale żyłka ta to do windy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cesna31 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Podajcie namiary na sklep w którym kupujecie tą silikonową gume.tylko w Pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 wpisz w google "hi start" lub "up start" lub "hol do szybowców", ewentualnie kombinacje. Tak czy siak podany wcześniej link do hobbykinga (wysyłka z EU!) pozwala zrobić taki hol dobrej jakości kilkukrotnie taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cesna31 Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Ok dziękuje wam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi