solainer Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Witam. Jako że budowa F16 idzie mi nie całkiem po mojej myśli i nie do końca sobie mogę z nią poradzić, postanowiłem zrobić coś co powinno się udać czyli tradycyjna konstrukcja oparta na sprawdzonych planach. Wybrałem wampira ponieważ to dość charakterystyczna konstrukcja i ma fajny dwu belkowy ogon. Ruszyłem z budową na początku kwietnia. Chciałbym ten model zrobić tak pół makietowo z liniami podziału i nitami no i może z odsuwaną owiewką kabiny. Skrzydła z pełną mechanizacją: klapy, lotki i hamulce. To co zrobiłem do dziś widać na zdjęciach niżej. Mimo że model wygląda na prosty to konstrukcja wcale nie jest banalna i trochę wysiłku mnie kosztowała. Niebawem biorę się za ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Wpadnij na Małopolski Piknik Lotniczy do Krakowa 23-24.06. , obejrzysz sobie na żywo tego krwiopijcę , stoi w głównym hangarze w MLP . Też mi się podoba ta konstrukcja. Turbina czy Fan do napedu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Wiem widziałem ale w Krakowie stoi inna wersja. Mimo wszystko cześć rzeczy można z niego popatrzmyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Wiem widziałem ale w Krakowie stoi inna wersja. Mimo wszystko cześć rzeczy można z niego popatrzmyć. Witaj Piotr To wg.Tony Nijhuis Designs Czy pojawiła się nowość u Zirolli? pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Kerry Sterner go narysował. Jest lepiej opracowany niż z Tonego. Ma więcej detali ale ma też wadę. Będzie ciężki w transporcie bo demontują się jedynie końcówki skrzydeł ale to nie aż taki problem. W ostateczności będzie jeździł na lotnisko na dachu a nie wewnątrz samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Widziałem kilka tych konstrukcji na żywo. Latają Fantastycznie!!!!. Będzie fajny Duży!, jaki planujesz napęd? pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Tradycyjny odrzutowy. Jakoś nie przepadam za elektrycznymi napędami. Jaka turbina to jeszcze nie wiem, pewnie nie mniej niż 10 kg ciągu. Na wybór jeszcze przyjedzie pora. Mam nadzieję, że będzie dobrze latał, skrzydeł ma dużo więc jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Powoli do przodu, wstępnie oprofilowalem wloty powietrza. Teraz biorę się za spływ i na stół pójdą klapy i hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Zrobiłem sobie zdjęcie z modelem i widać że maleństwo troszkę większe jest odemnie. Z prac jakie mam za doba to gotowe mam klapy i hamulce. Skrzydła jeszcze nie mają końców i trzeba oszlifować krawędzie natarcia po czym bierzemy się za ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Monologu ciąg dalszy :|. Na prymitywny sryrodurowym kopycie okolejnym folią oracower wylaminowalem wewnętrzną cześć wlotów powierza. Użyłem 2 warstw tkaniny 150g/m2. Tak się owe doloty prezentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Piotrek, przy wyciąganiu zmaltretowałeś trochę ten laminat Rozciąłeś jak widać z jednej strony..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Tak ale wyjąłem pół mokry, utwardził się przebarwienia zostały ale wyszło sztywne. Druga sztuka jest nierozcięta bo wytopiłem kopyto. To są skutki lenistwa pomaluj się i będzie ok te elementy nie są narażone na jakieś specjalne obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Przyszła jesień więc znów w spokoju można wrócić do budowy. Przez ostatnie kilka dni dłubałem przy belkach ogonowych i udało mi się zrobić dwie pary połowek. Wygląda to tak. Zostało już niewiele pracy w drewnie ale ciągle końca nie widać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Dobrze że znowu działasz , bo podejrzewałem że zaniechałeś budowy wampira . Buduj bo to fajny klasyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 I znowu mały krok do przodu. Mam gotowe stateczniki pionowe. Na zdjęciu jeszcze w jednym kawałku natomiast na warsztacie już z odciętmi sterami kierunku. Teraz na stół wchodzi ostatni element jaki mi został czyli statecznik poziomy. Model ma w projekcie jedno serwo na ster wysokości, zastanawiam się czy nie zdublować ale znowu ta masa na samym ogonie? Mam nadziej ze dobrej klasy serwo będzie niezawodne i wystarczy jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Miała być wersja mk1 ale jak złożyłem model do kupy to coś nie do końca zagrało i przy lekkiej namowie żony zrobiłem komplet nowych stateczników. Teraz mam wersję fb5. Teraz podoba mi się o wiele bardziej. Na chwilę obecną elementy posiadane są na wtyk. Trzeba pomierzyć wszystkie kąty i całość zmontować na sztywno. Już widzę jak "praktyczny" będzie w transporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Ta garderoba to strasznie mała jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2018 To nie garderoba tylko hol na moim poddaszu i nie jest mały bo na 3 na 7m aczkolwiek model zajmuje trochę miejscs . Obecnie kończę z rzeźbą która zajęła mi sporo czasu. Jeszcze trzeba będzie podszpachlować gdzieniegdzie i nadejdzie upragniony koniec. Nie mogę doczekać się wykańczania modelu. Kupiłem już cześć serw. Tym razem zastosuję powerboxa SRS ze zintegrowanym odbiornikiem i wszytkie serwa cyfrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Nie zwątpiłem, buduję dalej. Praktycznie cały model pokryłem laminatem. Skrzydła i usterzeniem 25g/m2 natomiast kadłub 40g/m2. Wykończenie zacząłem od sterów kierunku i wysokości. Na laminat poszła szpacha natryskowa 2 razy szlifowania i na koniec detale. Linie podziału zrobiłem z taśmy do ozdabiania paznokci natomiast nity rozgrzaną rurką 2,5 mm. Efekt dla mnie jest ok i mam nadzieję że uda mi się tak wykończyć cały model. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Fajnie wychodzi, podglądam cały czas może jakieś rozwiązanie mi pomoże w moim migu. Nie mogę sobie wyobrazić jak robiłeś te linie podziału. One są wklęsłe czy wypukłe? Mógł byś mi rozjaśnić to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi