miros18 Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Witam, złożyłem kilka dni temu znajomemu model SHINING EPP, silnik dzwonek, regulator 30A(no name), 4x tower pro sg90, odbiornik frsky V8R7-II, aparatura taranis q x7s, problem w tym że podczas lotu czasami w pierwszych 30 sekunda raz po 1 minucie, na 2 sekundy zamiera wszystko, brak kontroli nad modelem, oczywiście już po przyglebieniu podchodzę do modelu i wszystkie stery działają bez zarzutu, będę próbował włożyć dzisiaj inny regulator. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy po woli wykluczać poszczególne elementy elektroniki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Myślę że winny jest regulator Noname z nieznanym BECem - może się przegrzewać i powoduje zaniki zasilania. Czy masz ustawioną telemetrię i masz informacje o napięciu zasilania odbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Z tego co wyczytałem ten odbiornik nie posiada telemetrii, nadajnik mam z oprogramowanie none eu a odbiornik kupiony u nas w kraju, może w tym tkwi problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Może. Wgraj jeden i ten sam firmware. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (...) Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy po woli wykluczać poszczególne elementy elektroniki ? Tak, problem z zasięgiem. Z tego co opisałeś, taki wniosek nasuwa się sam. Pozostaje Ci sprawdzić, czy model w znacznej odległości nadal jest sterowny czy może w rejonie w którym latasz występują inne źródła radiowe utrudniające Ci łaczność. Oba przypadki do łatwego sprawdzenia: 1. upewnij się że odbiornik ma prawidłowo ulokowane anteny w modelu - nie są niczym "zasłonięte" i czy będąc jeszcze "na ziemii" w znacznej odległości od modelu, wciąż możesz sterować modelem. Sprawdź także antenę w aparaturze, czy nie jest urwany przewód u nasady obudowy. 2. zmień "lotnisko" - wybierz się w rejon gdzie nie będzie zabudowań. Sprawdź także w miejscu w którym chcesz latać, czy występują obce urządzenia nadawcze w paśmie 2.4GHz np. spartfonem z aplikacją do wyszukiwania sieci WiFi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Dzisiaj będę wszystko sprawdzał, przyszło mi jeszcze jedno na myśl, aparaturę mam International, odbiornik kupiony u nas, czy to przypadkiem nie jest problem ? Tak, problem z zasięgiem. Z tego co opisałeś, taki wniosek nasuwa się sam. Pozostaje Ci sprawdzić, czy model w znacznej odległości nadal jest sterowny czy może w rejonie w którym latasz występują inne źródła radiowe utrudniające Ci łaczność. Oba przypadki do łatwego sprawdzenia: 1. upewnij się że odbiornik ma prawidłowo ulokowane anteny w modelu - nie są niczym "zasłonięte" i czy będąc jeszcze "na ziemii" w znacznej odległości od modelu, wciąż możesz sterować modelem. Sprawdź także antenę w aparaturze, czy nie jest urwany przewód u nasady obudowy. 2. zmień "lotnisko" - wybierz się w rejon gdzie nie będzie zabudowań. Sprawdź także w miejscu w którym chcesz latać, czy występują obce urządzenia nadawcze w paśmie 2.4GHz np. spartfonem z aplikacją do wyszukiwania sieci WiFi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Dzisiaj będę wszystko sprawdzał, przyszło mi jeszcze jedno na myśl, aparaturę mam International, odbiornik kupiony u nas, czy to przypadkiem nie jest problem ? Nie powinno robić to żadnego problemu wszędzie używane są te same częstotliwości w paśmie 2.4Ghz jedyne ograniczenia dotyczą mocy nadajnika dla poszczególnych krajów. Prędzej stawiał bym na BEC w regulatorze jak podał kolega wyżej. 4 serwa już robią obciążenie, do tego dochodzi temperatura regulatora podczas pracy a że najczęściej wszystko chłodzi jedna blaszka aluminiowa to się przegrzał i odciął zasilanie. Zamontuj zewnętrzny BEC lub zmień regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo, sprawdzałem zasięg na ziemi, bez podpietego jednego czy drugiego regulatora wszystko działa, w momencie podłączenia regulatorów, na ułamek sekundy jakby sie załączał fail safe, czy silnik jest w stanie tak siać ? czy to raczej wina odbiornika, tylko te dwie opcje zostały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 BEC to przetwornica impulsowa i ona na 100% sieje jak jest źle zaekranowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 I jeszcze jedno -podłączenie regulatorów pod zasilanie -to bardzo gwałtowny impulsowy pobór prądu lądującego kondensator wejściowy i związany z tym olbrzymim obciążeniem impulsowy spadek napięcia. Może na ułamek sekundy poniżej dopuszczalnego dla odbiornika i chwilowe zerwanie łączności? Bo rozumiem, ze problem pojawia się teraz w momencie podłączania wtyczki zasilającej regulatora ? Czy regulator wcześniej jest podłączony do pakietu a problem występuje przy wpinaniu wtyczki sygnałowej w odbiornik ? Może też być problem z wydajnością prądowa aku -może napięcie gwałtownie siada pod obciążeniem? Dobry masz pakiet ? Czy sprawny i jaka wydolność prądowa - ile C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo Czy przy użyciu zewnętrznego BEC-a z wtyczki regulatora wypiąłeś środkowy przewód. Jeśli nie to jeden z drugim mogą się gryźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo, sprawdzałem zasięg na ziemi, bez podpietego jednego czy drugiego regulatora wszystko działa, w momencie podłączenia regulatorów, na ułamek sekundy jakby sie załączał fail safe, czy silnik jest w stanie tak siać ? czy to raczej wina odbiornika, tylko te dwie opcje zostały. Narysuj schemat połączeń szczegółowo, tzn wraz z oznakowaniem S,+,- dla każdej wtyczki wchodzącej do odbiornika. Następnie sprawdź połaczenia w modelu wg narysowanego schematu - każdy przewód z osobna czy właściwie są podłączone przewody oraz ich polaryzacja (czy nie odwróciłeś wtyczki o 1800). Później kontynuuj sprawdzanie, czy masz właściwy zasięg. Czy przy użyciu zewnętrznego BEC-a z wtyczki regulatora wypiąłeś środkowy przewód. Jeśli nie to jeden z drugim mogą się gryźć. W nowoczesnych układach półprzewodnikowych, nie ma to większego znaczenia, jednak nie jest to zalecana konfiguracja do pracy. Upewnij się, że tylko jeden z układów zasila wspólne obwody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Oczywiście + z regulatora wyciągnięty, jutro przyjdzię mi drugi odbiornik i będe testował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Temat rozwiązany, odbiornik został wymieniony na nowy i problem znikł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi