miros18 Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Witam, złożyłem kilka dni temu znajomemu model SHINING EPP, silnik dzwonek, regulator 30A(no name), 4x tower pro sg90, odbiornik frsky V8R7-II, aparatura taranis q x7s, problem w tym że podczas lotu czasami w pierwszych 30 sekunda raz po 1 minucie, na 2 sekundy zamiera wszystko, brak kontroli nad modelem, oczywiście już po przyglebieniu podchodzę do modelu i wszystkie stery działają bez zarzutu, będę próbował włożyć dzisiaj inny regulator. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy po woli wykluczać poszczególne elementy elektroniki ?
japim Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 Myślę że winny jest regulator Noname z nieznanym BECem - może się przegrzewać i powoduje zaniki zasilania. Czy masz ustawioną telemetrię i masz informacje o napięciu zasilania odbiornika?
miros18 Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Opublikowano 23 Maja 2018 Z tego co wyczytałem ten odbiornik nie posiada telemetrii, nadajnik mam z oprogramowanie none eu a odbiornik kupiony u nas w kraju, może w tym tkwi problem.
AndyCopter Opublikowano 23 Maja 2018 Opublikowano 23 Maja 2018 (...) Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy po woli wykluczać poszczególne elementy elektroniki ? Tak, problem z zasięgiem. Z tego co opisałeś, taki wniosek nasuwa się sam. Pozostaje Ci sprawdzić, czy model w znacznej odległości nadal jest sterowny czy może w rejonie w którym latasz występują inne źródła radiowe utrudniające Ci łaczność. Oba przypadki do łatwego sprawdzenia: 1. upewnij się że odbiornik ma prawidłowo ulokowane anteny w modelu - nie są niczym "zasłonięte" i czy będąc jeszcze "na ziemii" w znacznej odległości od modelu, wciąż możesz sterować modelem. Sprawdź także antenę w aparaturze, czy nie jest urwany przewód u nasady obudowy. 2. zmień "lotnisko" - wybierz się w rejon gdzie nie będzie zabudowań. Sprawdź także w miejscu w którym chcesz latać, czy występują obce urządzenia nadawcze w paśmie 2.4GHz np. spartfonem z aplikacją do wyszukiwania sieci WiFi.
miros18 Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Opublikowano 25 Maja 2018 Dzisiaj będę wszystko sprawdzał, przyszło mi jeszcze jedno na myśl, aparaturę mam International, odbiornik kupiony u nas, czy to przypadkiem nie jest problem ? Tak, problem z zasięgiem. Z tego co opisałeś, taki wniosek nasuwa się sam. Pozostaje Ci sprawdzić, czy model w znacznej odległości nadal jest sterowny czy może w rejonie w którym latasz występują inne źródła radiowe utrudniające Ci łaczność. Oba przypadki do łatwego sprawdzenia: 1. upewnij się że odbiornik ma prawidłowo ulokowane anteny w modelu - nie są niczym "zasłonięte" i czy będąc jeszcze "na ziemii" w znacznej odległości od modelu, wciąż możesz sterować modelem. Sprawdź także antenę w aparaturze, czy nie jest urwany przewód u nasady obudowy. 2. zmień "lotnisko" - wybierz się w rejon gdzie nie będzie zabudowań. Sprawdź także w miejscu w którym chcesz latać, czy występują obce urządzenia nadawcze w paśmie 2.4GHz np. spartfonem z aplikacją do wyszukiwania sieci WiFi.
oki188 Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 Dzisiaj będę wszystko sprawdzał, przyszło mi jeszcze jedno na myśl, aparaturę mam International, odbiornik kupiony u nas, czy to przypadkiem nie jest problem ? Nie powinno robić to żadnego problemu wszędzie używane są te same częstotliwości w paśmie 2.4Ghz jedyne ograniczenia dotyczą mocy nadajnika dla poszczególnych krajów. Prędzej stawiał bym na BEC w regulatorze jak podał kolega wyżej. 4 serwa już robią obciążenie, do tego dochodzi temperatura regulatora podczas pracy a że najczęściej wszystko chłodzi jedna blaszka aluminiowa to się przegrzał i odciął zasilanie. Zamontuj zewnętrzny BEC lub zmień regulator.
miros18 Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Opublikowano 27 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo, sprawdzałem zasięg na ziemi, bez podpietego jednego czy drugiego regulatora wszystko działa, w momencie podłączenia regulatorów, na ułamek sekundy jakby sie załączał fail safe, czy silnik jest w stanie tak siać ? czy to raczej wina odbiornika, tylko te dwie opcje zostały.
Grzesiek Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 BEC to przetwornica impulsowa i ona na 100% sieje jak jest źle zaekranowany.
latacz Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 I jeszcze jedno -podłączenie regulatorów pod zasilanie -to bardzo gwałtowny impulsowy pobór prądu lądującego kondensator wejściowy i związany z tym olbrzymim obciążeniem impulsowy spadek napięcia. Może na ułamek sekundy poniżej dopuszczalnego dla odbiornika i chwilowe zerwanie łączności? Bo rozumiem, ze problem pojawia się teraz w momencie podłączania wtyczki zasilającej regulatora ? Czy regulator wcześniej jest podłączony do pakietu a problem występuje przy wpinaniu wtyczki sygnałowej w odbiornik ? Może też być problem z wydajnością prądowa aku -może napięcie gwałtownie siada pod obciążeniem? Dobry masz pakiet ? Czy sprawny i jaka wydolność prądowa - ile C ?
oki188 Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo Czy przy użyciu zewnętrznego BEC-a z wtyczki regulatora wypiąłeś środkowy przewód. Jeśli nie to jeden z drugim mogą się gryźć.
AndyCopter Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Zamontowałęm osobny BEC 5A, inny regulator i jest to samo, sprawdzałem zasięg na ziemi, bez podpietego jednego czy drugiego regulatora wszystko działa, w momencie podłączenia regulatorów, na ułamek sekundy jakby sie załączał fail safe, czy silnik jest w stanie tak siać ? czy to raczej wina odbiornika, tylko te dwie opcje zostały. Narysuj schemat połączeń szczegółowo, tzn wraz z oznakowaniem S,+,- dla każdej wtyczki wchodzącej do odbiornika. Następnie sprawdź połaczenia w modelu wg narysowanego schematu - każdy przewód z osobna czy właściwie są podłączone przewody oraz ich polaryzacja (czy nie odwróciłeś wtyczki o 1800). Później kontynuuj sprawdzanie, czy masz właściwy zasięg. Czy przy użyciu zewnętrznego BEC-a z wtyczki regulatora wypiąłeś środkowy przewód. Jeśli nie to jeden z drugim mogą się gryźć. W nowoczesnych układach półprzewodnikowych, nie ma to większego znaczenia, jednak nie jest to zalecana konfiguracja do pracy. Upewnij się, że tylko jeden z układów zasila wspólne obwody.
miros18 Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Opublikowano 29 Maja 2018 Oczywiście + z regulatora wyciągnięty, jutro przyjdzię mi drugi odbiornik i będe testował.
miros18 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Temat rozwiązany, odbiornik został wymieniony na nowy i problem znikł.
Rekomendowane odpowiedzi