Vesla Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Wybacz to zdjęcie w Twoim poscie ale jest na tyle fajne, że nie mogłem się powstrzymać. Jeśli trzeba to usunę.
Starszy Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 Zdjęcie super,więcej takich proszę
Vesla Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Może uda mi się samemu zrobić jakieś fotki. HMS Queen Elizabeth (R08) cumuje jakieś kilometr od mojego domu w Portsmouth i UK już testuje pierwsze F35 na pokładzie lotniskowca. Oczywiście poza bazą ale można zawsze popływać w porcie i coś złapać w obiektyw. Samoloty są z amerykańskiego lotniskowca, cumującego w bazie po drugiej stronie zatoki na Gosporcie. https://www.youtube.com/watch?v=XjuTYqk7Sgk https://www.youtube.com/watch?v=g7KfzyCaepU 1
ahaweto Opublikowano 22 Października 2018 Opublikowano 22 Października 2018 Wiesiek a za takie zdjęcia nie odwiedzą cię "smutni panowie" ?
Vesla Opublikowano 23 Października 2018 Opublikowano 23 Października 2018 Za zdjęcia w porcie? Nie. Jakieś 15 razy na dzień pływa po porcie wycieczkowiec z muzeum. Jego trasa wiedzie przez miejsca gdzie cumuje Royal Navy. Robisz zdjęć ile chcesz jak i cała reszta turystów na pokładzie, jak ci mało to bierzesz kajak i wiosłujesz obok okrętów (widziałem takich i sam też tak robiłem). Nic ci nie zrobią. Zesztą to co tajne i tak mają schowane. Taki kraj.
Starszy Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam serdecznie wszystkich kolegów.Wróciłem z "dalekiej podróży".Ciężki zawał.Teraz czeka mnie długa rehabilitacja.Temat będę kontynuował ale proszę o cierpliwość.Pozdrawiam.Andrzej 2
Matijus Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 czekamy cierpliwie i oby zdrowie dopisało
jarek_aviatik Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam serdecznie wszystkich kolegów.Wróciłem z "dalekiej podróży".Ciężki zawał.Teraz czeka mnie długa rehabilitacja.Temat będę kontynuował ale proszę o cierpliwość.Pozdrawiam.Andrzej Życzę szybkiej rekonwalescencji
Tender79 Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Życzę zdrowia i czekam na dalszą relacje bo projekt arcy ciekawy!
Starszy Opublikowano 13 Marca 2023 Autor Opublikowano 13 Marca 2023 Witam serdecznie po dłuuugiej nieobecności. Ponieważ zdrowie poprawiło się na tyle , że postanowiłem kontynuować temat. Manualnie jakoś daję radę więc zaczynam działać. Może zacznę od tego , że całkowicie zmieniłem sposób sterowania głównej dyszy .Po pierwsze napęd stanowia dwa silniczki N20 (w pierwszej wersji były trzy). I dodatkowo są dwa bowdeny z linką stalową w środku zamiast drutu. Działa to rewelacyjnie. Do sterowania silniczków użyłem elektroniki z uszkodzonego serwa. Sterowanie z radyjka z trzypozycyjnego przełącznika. Sterowanie dyszą można w każdej chwili zatrzymać lub zmienić kierunek działania. Tyle na początek. Jak będzie zainteresowanie to wrzucę trochę zdjęć ewentualnie jakiś filmik. I jeszcze jedno , w nowej wersji dysza główna jest łożyskowana na 48 miniaturowych łożyskach o wymiarach 2x6 x2,5mm, 3 1
adam.trzaskowski Opublikowano 13 Marca 2023 Opublikowano 13 Marca 2023 Hej, W miedzyczasie temat inni ludzie pociagneli, moze Ci sie przyda: Gruuuba robota Jest tez wersja do druku 3D. Sam sie zastanawialem przez moment tez czy sobie takiego nie wydrukowac: https://www.loftedaero.com/product-page/simple-f-35b 1
Starszy Opublikowano 13 Marca 2023 Autor Opublikowano 13 Marca 2023 Adam dzięki za film. Ja już od kilku lat obserwuję Joela. Robi fajną robotę. Natomiast każdy ma swoją wizję i w/g niej buduje. Ważne żeby nie powielać czyichś koncepcji tylko wykorzystywać własne. Oczywiście można się na kimś wzorować jeżeli zrobi coś fajnego. Ale nie kopiować !
adam.trzaskowski Opublikowano 13 Marca 2023 Opublikowano 13 Marca 2023 2 hours ago, Starszy said: Adam dzięki za film. Ja już od kilku lat obserwuję Joela. Robi fajną robotę. Natomiast każdy ma swoją wizję i w/g niej buduje. Ważne żeby nie powielać czyichś koncepcji tylko wykorzystywać własne. Oczywiście można się na kimś wzorować jeżeli zrobi coś fajnego. Ale nie kopiować ! Kopiowac 1:1 nie ma sensu, ale tak samo nie ma sensu marnowac czasu na powtarzanie roboty jaka ktos juz wykonal. Ja czesto biore czyjs projekt jako "wersje bazowa", a potem modyfikuje w swoim kierunku 1
Starszy Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Opublikowano 21 Marca 2023 Cześć Adam. Dziękuję Ci bardzo za link który podałeś w swoim poście. Gościu zrobił fajną robotę. Do sterowania dyszą główną zastosował serwa Hitec typu CAN. Rewelacja, a ja się zastanawiałem jak to ogarnąć. Jeszcze raz dzięki.
adam.trzaskowski Opublikowano 28 Marca 2023 Opublikowano 28 Marca 2023 Joel Vlashof wypuszcza f-35B w wersji do druku 3D: https://rc-jetprint.de/en/f-35-b-lightning/
Starszy Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Adam na stronie którą zalinkowałeś jeszcze nie ma dostępnych plików do druku. Napisali że będą wkrótce. Natomiast z opisu wynika że model będzie przystosowany do turbiny 70 mm. Wynika z tego że model będzie w skali około 1/15 - 1/12. Ja buduję w skali 1/10. Żeby nie było że nic nie robię -wydrukowałem trochę elementów dyszy głównej . Jak będzie gotowa to się pochwalę fotkami.
japim Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Jak masz pliki do druku to nie ma znaczenia skala. Jezeli masz odpowiednio duza drukarke to jest to tylko kwestia wpisania jednej wartosci liczbowej w okienko skalowania...
adam.trzaskowski Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 3 hours ago, japim said: Jak masz pliki do druku to nie ma znaczenia skala. Jezeli masz odpowiednio duza drukarke to jest to tylko kwestia wpisania jednej wartosci liczbowej w okienko skalowania... I tak i nie - ladnie sie skaluje z 64mm na 80mm, bo to razy 1.25, a wtedy wszystkie otwory/mocowania itp tez sie ladnie skaluja (otwor na rurke weglowa 8mm -> 10mm, 4mm -> 5mm). Zrobilem tak jeden model i poszlo gladko wszystko. Teraz przymierzam sie, zeby zrobic wersje 90mm - i tu mamy mnoznik 1.41, tak wiec juz nic nie wyjdzie rowno i trzebaby w jakims CADzie dokonac zmian, tak zeby miec otwory w jakims standartowym rozmiarze. Ten model F-35 ma dwa EDFy 70mm, to by sie tylko na 105mm ladnie razy 150% skalowalo No chyba, ze nieco tolerancji przyjmiemy, to mysle ze x1.3 na 91mm (2x 90mm edf) tez byloby OK. Ale podeslalem, bo warto wiedziec co konkurencja robi
Rekomendowane odpowiedzi