Skocz do zawartości

Odbiornik do Hitec Optic 6 35MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właściwie nie wiedziałem gdzie umieścić temat, tu czy w giełdzie, ale padło na to miejsce. Jaki najlepiej zastosować odbiornik do apki Optica 6 35MHz. Nie chce zmieniać na 2.4GHz a niestety dostać w tej chwili odbiorniki na 35MHz graniczy z cudem. Posiadam jedną Corone 8-io kanałową z syntezą i jest wspaniała. A modeli wiele..;) Mam dość przekładania z modelu do modelu. Mam też 4 odbiorniki Carson i kwarce i praca ich jest beeeeznadziejnaa. Nadają się tylko na śmietnik. Co robić? A może ktoś ma zbędnie leżące kurzące się takowe odbiorniki do Hiteca 35MHz? Czy jednak iść w 2.4GHz? Ale kto mi teraz kupi starą apkę?

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Najlepiej zainwestować i przerobić na 2.4ghz nie martwisz się zakłóceniami, brak długiej anteny, łatwo dostępne odbiorniki. Jednym słowem same plusy.

Opublikowano

Witm

Ja też latam na 35mhz ostatni u sąsiada z zachodu na ebay kupiłem 5 szt granuper c 17 i c 19 za 32 Eur z przesyłka szukaj tam jest tam sporo tego w dobrym sta nie i markowych firm za dobrą kase.

Opublikowano

Niby same plusy ale jakoś nie przekonuje mnie to 2.4GHz. Wolę zostać przy 35MHz tym bardziej, że aparatura wygląda i działa jak wyjęta wczoraj z pudełka;) no to pozostaje mi w takim razie szukanie odbiorników. Zmienie apke jak ceny porządnych nadajników 2.4 będą na tyle niskie że nie pożrą mojej wypłaty w całości ;)

Opublikowano

Jak już Paweł pisał na niemieckim ebayu jest takich odbiorników sporo. Teraz przez zimę masz czas na "polowanie" na dobre odbiorniki w dobrej cenie. Najlepiej znaleźć aukcję na której ktoś sprzedaje kilka sztuk na raz to wtedy jest jeden koszt przesyłki i cena całości jest atrakcyjna.

Opublikowano

Ok ok. A jakie najlepsze polecacie odbiorniki do tej apki? Na które firmy warto zwrócić uwagę i zagrają bez problemu z apką a na które wogóle nie patrzeć i scrolować neta dalej? ;)

Opublikowano

Do Optica spokojnie kupisz moduł 2,4GHz.

BTW Sam mam trochę odbiorników 35MHz, myślałem że nikt juz tego nie kupuje.

Opublikowano

Ja używam i polecam odbiorniki Multiplexa z syntezą, w sumie mam ich kilkanaście sztuk, pięć różnych typów. Myślę, że wszystkie markowe będą w porządku. Na ebay.de jest dużo odbiorników Graupnera też na pewno wartych polecenia.

Opublikowano

optic 6 bardzo dobrze działa na 35MHz -i szczerze mówiąc ostatnimi laty częściej miałem problemy   na 2,4GHz niż na starym 35MHz...

optica 6 używam od kilkunastu lat (chyba kilkunastu nie pamiętam -od kiedy tylko pojawiły się na rynku)   kiedyś zdarzało się "wejście na kanał"  -obecnie mało osób używa tego pasma i pasmo jest "czyste" -oczywiście należy zachować podstawową ostrożność i sprawdzić czy ktoś w okolicy nie lata na 35 i tym samym kanale...

odbiorniki -używam albo oryginalnych hitec  z podwójną przemianą    electron 6      lub     RCD85000-micro555         zasięgi spoko  ponad kilometr     -2 metrowych modeli nie widać a zasięgu jeszcze kilkaset metrów więcej.

albo w małych modelach czeskich  odbiorników  jeti rex 4MPD ,   rex 5MPD , rex 6MPD  rex7MPD    -pojedyncza przemiana,    zasięgi -nie wiem -na 300-400m spoko latam poza tym najmniejszym   -rex4MPD  to miniaturka do jakiś 200m max.

Bardzo polecam te czeskie jeti rex... MPD zwłaszcza w wersjach mikro.     Poza maleństwem 4 kanały które ma ograniczenia działają super -są dość często na allegro (nawet obecnie jest rex 5  oraz rex7) -i są tanie.  Trzeba pilnować doboru właściwych kwarcy -najlepiej też jeti. Unikać latania na bezpośrednio sąsiednich kanałach -jednak mała szansa, że w okolicy w ogóle ktoś będzie latał na 35....

Generalnie jeśli nie używa się telemetrii i nie startuje w zawodach  a ma się dobry sprzęt na 35MHZ -to wg mnie nie ma sensu zmieniać na 2,4 ...  

używam obu systemów    -poza telemetrią i brakiem konieczności uzgadniania kanałów jeśli obok lata kilku Kolegów   nie widzę żadnej przewagi systemów 2,4 nad starym 35.

Opublikowano

Generalnie jeśli nie używa się telemetrii i nie startuje w zawodach  a ma się dobry sprzęt na 35MHZ -to wg mnie nie ma sensu zmieniać na 2,4 ...  

Z tymi zawodami to mnie zaciekawiłeś. Czemu 35 MHz nie nadaje się na zawody? 

Opublikowano

Nie pisałem, że się nie nadaje. Jest obecnie niewygodne.

Dużo zawodników -kilku startujących w jednym miejscu --potencjalnie inni z aparaturami też na 35MHZ. więc -żeby uniknąć sytuacji, że ktoś startuje -a inny włączy nadajnik i...    zrobi sabotaż...  

Zazwyczaj jest obowiązek zdawania nadajników lub modułów do depozytu -kłopot bo nic nie można "w międzyczasie" sprawdzić poregulować.

A i tak jakiś niestartujący zakłucacz może siedzieć w krzakach i psocić...

Potencjalnie może być kilka osób z tym samym kanałem -więc trzeba mieć 2 lub 3 komplety kwarców i ewentualnie zmieniać żeby się nie pokrywały...   a często wymiana   może być kłopotliwa -ciężki dostęp w modelu...

Nawet jeśli tylko 1 zawodnik ma 35MHz -to stare  przepisy bezpieczeństwa obowiązują...  różne kwarce trzeba mieć...

Opublikowano

Od kiedy zakupiłem nową aparaturę Graupner/JR MC-20 35 MHz, potem  MC-24 i MX24s + odbiorniki PCM i SPCM z podwójną przemianą, skończyły się moje problemy z zakłóceniami.

Nawet załączenie nadajnika Hitec czy Multiplex  na tym samym kanale mój odbiornik PCM/SPCM/35 MHz ignorował. Sprawdziłem to w praktyce.

Od wielu lat używam 2,4 MHz ale problemy się pojawiły przy modelach z nawet małą ilością włókna węglowego (nawet węglowe dźwigary skrzydeł szybowca). Przy cało-węglowej  konstrukcji szybowca mam problemy z zasięgiem i są one bardzo, bardzo duże, ale z uporem maniaka nadal używam 2,4 GHz.

Dlaczego tak robię? Sam nie potrafię rozsądnie odpowiedzieć sobie na to pytanie. Prawdopodobnie biegnę w stadzie bezmyślnych królików, które uważają, że koniecznie należy używać  2,4GHz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.