dyra63 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Pięknie to wszystko wygląda Łukaszu, czyściutka robota .Skrzydło widzę robisz zgodnie z planami, czyli będzie jednoczęściowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Tak, skrzydło będzie zgodnie z planami jednoczęściowe. Wiem, że to kawał skrzydła będzie ale póki co spokojnie zmieści mi się do auta a ja nie chcę dokładać niepotrzebnie wagi. Wiem, że niby 400-500 g, które kosztowało by mnie zrobienie skrzydeł demontowalnych to niby niedużo przy tej skali ale pół kilo tu, 300 g tam a 200 jeszcze gdzie indziej i np zakręcie na podejściu przeciągnięcie gotowe...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Sterylnie jak w szpitalu Fajny mustang się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Piotrek dziękuję, widziałem twoje modele na żywo w Bobrownikach tam to jest dopiero co podziwiać. No i jeszcze jedno - zanim ja zrobię Mustanga to ty popełnisz jeszcze ze 2 jety makietowe co najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Nie da rady. Żona nakazała mi się ograniczać. Kazała mi zrobić jeden duży i potem trochę przerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Małe postępy. W przerwach pomiędzy setkami pytań jakimi zasypuje mnie syn podczas wspólnej zabawy w modelarni staram się też coś zrobić przy swoim modelu. Oto postępy z ostatnich 3 tygodni: Odcięta, przedłużona i pokryta została chłodnica oleju. Brakuje jeszcze małego fragmentu pokrycia stanowiącego przejście chłodnicy w skrzydło do którego będzie przytwierdzona ale to wymaga zbudowania skrzydła ?. Powstanie jeszcze wypukła "obramówka" wlotu, żeby całość wyglądała bardziej makietowo. Powstają napędy sterów i koła ogonowego w kadłubie tak, żebym wkrótce mógł zacząć jego pokrywanie balsą. Koło się już chowa i skręca a testy z użyciem radia przebiegły pomyślnie. Linki otrzymały sprężyny naciągowe co powoduje, że linki są cały czas napięte w każdej pozycji. Koło może pracować swobodnie w każdej fazie chowania tak aby nic nie zablokowało steru kierunku. Popychacze do sterów i chowania koła będą z rurek węglowych o grubszych ściankach. Okucia wykonuję sam na tokarce i mam taki patent, który umożliwia pewne wklejenie ich w rurkę, tzn wykonuję dwuczęściowe okucie, którego zewnętrzna część nachodzi na rurkę na długości ok 2,5 cm (oczywiście na kleju) a wewnętrzny pręt jest nagwintowany i łączy się tym gwintem z zewnętrzną obsadką a jednocześnie jest też wklejony do wnętrza rurki na żywicy na długości ok 6 cm. Tak to wygląda na przykładach przed wklejeniem i po dla 2 różnych napędów 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Nie dość, że ładnie to i mocno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 15 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 Hej, natrafiłem właśnie na ten wątek a uwielbiam Mustanga to co do tej pory zobaczyłem robi na mnie ogromne wrażenie. Dzieje się może coś z projektem (pisałeś ze zawsze kończysz co zacząłeś ;)) i jak tam ? Bo jestem bardzo ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Hahaha, na i fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Póki co niestety nic nie posunęło się naprzód. Trochę nam się ostatnio podziało w życiu, od grudnia straciliśmy z żoną ostatnią dwójkę rodziców przez Covid, nikt nam już nie został i to się działo tak szybko i w tak kiepskich okolicznościach, że nie mam póki co ani trochę serca kontynuować projektu. Staram się chociaż ogarniać swoje życie zawodowe i prywatne, a że 18 grudnia założyłem własną firmę w środku Covidu dlatego też póki co jeszcze nie idzie jak po maśle (ale kto mówił, że będzie łatwo) no i trochę sypie się zdrowie - jestem w trakcie diagnostyki potencjalnego paskudztwa... Przydał by się ktoś kto mnie wstawi z powrotem na właściwy tor bo chyba pierwszy raz w życiu dopadł mnie absolutny marazm. Nawet, żeby odpisać zbierałem się z 2 tygodnie. Myślałem, że to się będzie poprawiać ale chyba z tygodnia na tydzień jest jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Łukasz to są trudne chwile. Ja przechodziłem to półtora roku temu. Teraz najważniejsze jest Twoje zdrowie. O wszystkim zapomnij bo jak zaniedbasz to absolutnie wszystko się posypie. Najważniejsze nie załamywać się. Wiem, że to oklepane stwierdzenie ale prawdziwe. Pogoda ducha w trudnych chwilach jest potrzebna i zbawienna. Jeśli tylko wyprostujesz swoje zdrowie to wszystko się ułoży. Teraz oparcie przed wszystkim w rodzinie. Życzę Ci jak najszybszego powrotu do zdrowia. Musisz się trzymać, nie masz innego wyjścia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Łukasz- trzymaj się, nie poddawaj się! Pozdrawiam Ciebie i rodzinę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Łukasz w czwartek przygotuj się na lotnisko z modelami i się odstresować , zabierz młodego niech lata miał długą przerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Lata lata, już dziś byliśmy się wyluzować. Termika taka, że nawet Pioneer Szymka łapał. W czwartek raczej też będę (no chyba, żebym się wyjątkowo paskudnie czuł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi