model Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam Nowy rok nam się zaczął i wypada zacząć ku temu jakiś nowy projekcik długo sie zastanawiałem za co się zabrać myślałem o różnych samolotach z II wojny swiatowej z Angli,Ameryki,Niemiec.... itp. Ale jak to mówią cudze chwalicie swego nie znacie, i cóż długo nie zwlekałem plany na komputer i drukujemy. Samolocik bedzie tylko i wyłacznie z balsy sklejki i innego typu drewna zero pianki ( szczególne podziekowania dla Bartka) który zmotywował mnie wpisem w innym wątku ze kiedyś przyjdzie pora aby polatać czymś bardziej szlachetnym niż pianka... I ta chwila nadeszła z nowym rokiem. Samolocik będę budował powoli i jak najdokładniej niemniej do wakacji chciałbym go ulotnić, Co do konstrukcji bedzie tak jak w planach nie chce nic kombinować lub zmieniać ale uwagi bardziej doswiadczonych mile widziane, napęd bedzie elektryczny zamiast spaliny, dane według planów- Rozpiętość 134cm Pow. Nośna 2580 dcm Waga 2-2,5 kg ( napęd spalinowy) Dziś udało się powycinać żeberka balsa 2,5 mm. Reszta materiałów zamówiona, na środę powinny dojść do tego czasu wyrabiam to co mi zostało z wcześniejszych modeli. Tyle na dziś, do nastepnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wszystko fajnie, kole mnie w oko ten napęd elektryczny, ale będę śledził postępy z ciekawością. Z jakich planów będziesz budował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam pewnie te https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=7333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Sorki ale zdjecia nie weszły w pierwszym poscie Co do napedu to wiesz nigdy nie miałem styczności ze spaliną.... Ale z elektrykami też kiedyś nie miałem a trzeba bylo jakoś zacząć latać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Z tych samych planów budowałem swój model, fajnie lata, jednak kadłub trzeba wzmocnić, bo ten w całości balsowy co na planach to prosi się kłopoty, ja zrobiłem na sklejkowej kratownicy i wytrzymał nie jedno poważne lądowanie. W pół-makietach najfajniejsza jest ta smuga dymu i ryk z silnika, przemyśl jeszcze rodzaj napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Nie mówię nie co do spaliny przemyśle to co do kadłuba na pewno wezmę twoją rade pod uwagę, na razie chciałbym się skupić na budowie skrzydła ( zawsze zaczynałem od kadłuba, przyszła pora na zmianę) Na jakiej poj. silnika lataleś i z jaką wagą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Os max 25 la 4cc wagi nie pamiętam, ale był ciężkawy a jak mu zrobiłem remont skrzydła to już w ogóle cegła. Miał skorupowe pokrycie całości kadłuba i ogólnie był mały, 110 mm rozp. Kraksy wymusiły wzmocnienie zakreślonego miejsca, dobrze będzie jak przynajmniej z jednej strony (góra czy dół) je wzmocnisz po całości balsą bądź styrodurem. Dobrze że budujesz wiekszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Spalina zwłaszcza 4T ma swój urok mysle ze 4 cm to trochę za mały motorek , jakiś 15cm 4T to byłby dobry ale będę kibicował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 No bez przesady , 15 cm3 do takiego modelu ? Jakas ENYA 53 4C , albo OSik 52 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jakąś wole większe motorki, ale moze masz racje ? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jakąś wole większe motorki, ale moze masz racje ? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Mógłbyś Marku uzasadnić jakie byłyby zalety użycia takiego silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Tyle podziałane w dniu dzisiejszym ( dalej czekam na materiały ) nie chciałem czekać i pod spodem dzwigar a zamiast listewki 3×10 zastosowalem sklejke 3mm docieta na wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Jaki masz rozstaw miedzy żebrami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Teraz ci nie odpowiem jestem w pracy bede w domu to zmierze. Czemu pytasz ? Za rzadko- folia przy oklejaniu za bardzo sie zapadnie po naprezeniu? czy chodzi ci bardziej o sztywność płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 O zapadanie foli, ale jest ok, budujesz model z planów 1/1 bez powiększania, teraz dopiero zaczaiłem, a tak na marginesie na planie masz sugerowany silnik klasy 35 5,5 cc albo klasy 40 czyli 6,5 cc dwu takt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Nie nie, nie powiekszalem, od żebra do żebra jakieś 6,2cm Co do silnika to myslałem nad nowym asp, lub używanym os max, w miedzy czasie może by się coś trafiło na dziale giełda. Niemniej do wiosny/lata troche czasu zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tylko uważają na sekte ENYA grasuje na forum i patrzy kogo by tu pożreć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Spokojnie nie od wczoraj jestem użytkownikiem forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Ciąg dalszy pracy nad skrzydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Wychodzi super, aż miło popatrzeć, napęd lotek będziesz robił tak jak na rysunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi