Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasami zdarzy się że sprzedamy model i trzeba go wysłać kurierem .

Wchodzimy na stronę kurierów i

TU OSTRZEGAM PRZED serwisem 

FURGONETKA

To zwykli oszuści.

Podeprę się moim przypadkiem.

4 grudnia wysłałem model  w paczce 122x 25 x 28-  zapłaciłem 16.90 kurier odebrał  i ok

31 grudnia przysyłają fakturę na 54 zł ( ponad 300 procent  więcej)  za usługi spedycyjne.

Wg nich paczka miała 115  x 65 x 25,

No to są jaja  chyba potrafię posługiwać się metrówką.

Koledzy uwaga ZŁODZIEJ JEST TUŻ TUŻ 

Opublikowano

Trudno mi się zgodzić , ja wysyłam przez furgonetkę paczki na odzień . w zeszłym roku około 300 sztuk .

Proszę sprawdzić czy paczka była na pewno o kształcie regularnym sześciokątnym  . O ile nie wtedy jest duża dopłata .

Joler

Opublikowano

podobnie mam z    kujerzy jak  wysyłam  do Chin dla przykładu 

Mierze  pudełko,   a 2 tyg po tym jak dojedzie do odbiorcy  dają mi wymiary o 1cm więcej i naliczają 70zł   na obsługę 

raz mi dupcia na front desku UPS zakaowała małe pudełko w foliopak  bo  się  etykiety nie miesciły na pudełko (paczki zagraniczne mają dodatkowo    celne informacje itp)

Kurjerzy mi wyslali ze zapakowałem w foliopak i się  ślizgało na  sortowni na rolkach  i  50zł  doliczają 

Takie jaja mam tylko z UPS , doliczają chyba  grubość  listu przewozowego i całych papierów do  wymiarów całej paczki... nie wiem 

Razu pewnego  wyslałem PCB  5cm x  2cm kopertą   tez do chin ( bo pracuje dla jednej firmy) ... przeswietlili, i powiedzieli ze  koperta jest na  dokumenty tylko,

Koszt koperty   do Chin 150zł...koszt pudełka (min 1kg)  230zł

z DPD  nie ma problemu, czy foliopak, czy oklejone tasmaa , czy  streczem, 

ale nie mówie tu o  wymiarach   duzych ,   tylko takich 50x50x50 max .. .to móze byc i 20cm róznicy , zawsze wysylają 

UPS bardzo sprawdza,  a juz napewno wszystkie zagraniczne 

Kurjerzy np nie pobierają prowizji jak płące Paypal, Epaka zawsze dolicza 5% 

jednym nie pasuje UPS, u innych DPD nawala .... zawsze cos 

Opublikowano

Ja tez mogę polecić Furgonetkę. Raz jeden wysyłałem pudełko nieforemne - i wtedy rzeczywiście dowalili mi ze 30zl ekstra opłaty. Od tamtej pory zawsze prostokątne i zawsze pakowane w papier i zaklejone taśma. Nie używam stretcha. Tzn kupiłem na potrzeby wysyłania inpostem i PP. Ale kurier idzie zawsze w papierze.

Opublikowano

Dla przykładu z UPS w Polsce nigdy nie miałem żadnych problemów. Ale, jak przez rok zajmowałem się kontrolowaniem rachunków z tej firmy z wysyłkami po całej europie włącznie z naszym krajem to często znajdowałem dopłaty po, o ile dobrze pamiętam 3 EUR za niektóre przesyłki z tytułu dodatkowego przyjazdu kuriera bo rzekomo odbiorcy nie było w miejscu odbioru przesyłki. Miesięcznie zbierało się tego na kilkaset EUR niesłusznie naliczonych dopłat.  Każdy zna problem z listonoszami, którzy podczas obecności mieszkańca wrzucają awizo zamiast zadzwonić i doręczyć przesyłkę - tak jest dla nich szybciej i lżej. Niestety wielu kurierów firm spedycyjnych robi tak samo. Ostatnio kurierowi GLS nie chciało się wejść do firmy na piętrze i chciał abym to ja zszedł do niego, odebrał i podpisał przesyłki dla paru osób. Generalnie jakość obsługi zależy od konkretnych osób, czy im się chce, czy chcą do premii dorobić itd., czyli od ich uczciwości.

Opublikowano

Ja duże pudła i modele wysyłam lokalną firmą (Pakersi). Do tej pory nie było żadnego problemu co do kosztów , wielkości jak i dostawy. Kwestia dobrego uzgodnienia w momencie wysyłki.

Opublikowano

miałem podobnie .... napisz reklamacje bezposrednio do firmy kurierskiej ktora swiadczyla usluge ... furgonetka to posrednik , i do tego leci w ....

zrezygnowałem z nich po tym jak w podobny sposób doliczyli mi horrendalne koszta doplaty ....

Opublikowano

napisz reklamacje bezposrednio do firmy kurierskiej ktora swiadczyla usluge

A umowę to masz z kurierem czy furgonetką?. 

Kurier dla ciebie nie jest stroną i tak ci odpisze w reklamacji.

Pamiętaj o KC6. to oni mają ci udowodnić, że paczka była o innych wymiarach niż deklarowane dając ci podpisany protokół.

Olej furgonetkę lub jak musisz wysyłać przez nią to zapłać i zapomnij o sprawie.

Tematów o naliczaniu dodatkowych kosztów przez furgonetkę w sieci jest pełno. Oni straszą a przestraszeni płacą. Sprawa nigdy nie trafi do sądu  bo wiedzą, że przegrają.

A straszenie windykacją to tylko straszenie.

Opublikowano

Ok koledzy przyznaję paczka była lekkonkoślawa ale ......podawałem największe wymiary.

Jak wytłumaczyć że firma przewozowa zaniża podany przeze mnie wymiar z 122 cm na 115 cm. jednocześnie maksymalnie naciągając pozostałe wymiary ? 

Ale tutaj  mam diabełka  wyskakującego z pudełeczka który obnaża zwykłe złodziejstwo i cwaniactwo przewoźnika lub furgonetonaciągaczy.

Otóż w paczce był model Cesny od  Pelikana .;która ma 110 cm .doliczając skos ogona+ zabezpieczenia śmigła  z kołpakiem wychodzi 120 cm  ,plus  2 razy grubość kartonu  .NI chu chu nie ma możliwości upchnięcia tego w 115 cm