wacek.matuszak Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Czasami zdarzy się że sprzedamy model i trzeba go wysłać kurierem . Wchodzimy na stronę kurierów i TU OSTRZEGAM PRZED serwisem FURGONETKA To zwykli oszuści. Podeprę się moim przypadkiem. 4 grudnia wysłałem model w paczce 122x 25 x 28- zapłaciłem 16.90 kurier odebrał i ok 31 grudnia przysyłają fakturę na 54 zł ( ponad 300 procent więcej) za usługi spedycyjne. Wg nich paczka miała 115 x 65 x 25, No to są jaja chyba potrafię posługiwać się metrówką. Koledzy uwaga ZŁODZIEJ JEST TUŻ TUŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOKER 2 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Trudno mi się zgodzić , ja wysyłam przez furgonetkę paczki na odzień . w zeszłym roku około 300 sztuk . Proszę sprawdzić czy paczka była na pewno o kształcie regularnym sześciokątnym . O ile nie wtedy jest duża dopłata . Joler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 podobnie mam z kujerzy jak wysyłam do Chin dla przykładu Mierze pudełko, a 2 tyg po tym jak dojedzie do odbiorcy dają mi wymiary o 1cm więcej i naliczają 70zł na obsługę raz mi dupcia na front desku UPS zakaowała małe pudełko w foliopak bo się etykiety nie miesciły na pudełko (paczki zagraniczne mają dodatkowo celne informacje itp) Kurjerzy mi wyslali ze zapakowałem w foliopak i się ślizgało na sortowni na rolkach i 50zł doliczają Takie jaja mam tylko z UPS , doliczają chyba grubość listu przewozowego i całych papierów do wymiarów całej paczki... nie wiem Razu pewnego wyslałem PCB 5cm x 2cm kopertą tez do chin ( bo pracuje dla jednej firmy) ... przeswietlili, i powiedzieli ze koperta jest na dokumenty tylko, Koszt koperty do Chin 150zł...koszt pudełka (min 1kg) 230zł z DPD nie ma problemu, czy foliopak, czy oklejone tasmaa , czy streczem, ale nie mówie tu o wymiarach duzych , tylko takich 50x50x50 max .. .to móze byc i 20cm róznicy , zawsze wysylają UPS bardzo sprawdza, a juz napewno wszystkie zagraniczne Kurjerzy np nie pobierają prowizji jak płące Paypal, Epaka zawsze dolicza 5% jednym nie pasuje UPS, u innych DPD nawala .... zawsze cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ja tez mogę polecić Furgonetkę. Raz jeden wysyłałem pudełko nieforemne - i wtedy rzeczywiście dowalili mi ze 30zl ekstra opłaty. Od tamtej pory zawsze prostokątne i zawsze pakowane w papier i zaklejone taśma. Nie używam stretcha. Tzn kupiłem na potrzeby wysyłania inpostem i PP. Ale kurier idzie zawsze w papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dla przykładu z UPS w Polsce nigdy nie miałem żadnych problemów. Ale, jak przez rok zajmowałem się kontrolowaniem rachunków z tej firmy z wysyłkami po całej europie włącznie z naszym krajem to często znajdowałem dopłaty po, o ile dobrze pamiętam 3 EUR za niektóre przesyłki z tytułu dodatkowego przyjazdu kuriera bo rzekomo odbiorcy nie było w miejscu odbioru przesyłki. Miesięcznie zbierało się tego na kilkaset EUR niesłusznie naliczonych dopłat. Każdy zna problem z listonoszami, którzy podczas obecności mieszkańca wrzucają awizo zamiast zadzwonić i doręczyć przesyłkę - tak jest dla nich szybciej i lżej. Niestety wielu kurierów firm spedycyjnych robi tak samo. Ostatnio kurierowi GLS nie chciało się wejść do firmy na piętrze i chciał abym to ja zszedł do niego, odebrał i podpisał przesyłki dla paru osób. Generalnie jakość obsługi zależy od konkretnych osób, czy im się chce, czy chcą do premii dorobić itd., czyli od ich uczciwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ja duże pudła i modele wysyłam lokalną firmą (Pakersi). Do tej pory nie było żadnego problemu co do kosztów , wielkości jak i dostawy. Kwestia dobrego uzgodnienia w momencie wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1980 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 miałem podobnie .... napisz reklamacje bezposrednio do firmy kurierskiej ktora swiadczyla usluge ... furgonetka to posrednik , i do tego leci w .... zrezygnowałem z nich po tym jak w podobny sposób doliczyli mi horrendalne koszta doplaty .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 napisz reklamacje bezposrednio do firmy kurierskiej ktora swiadczyla usluge A umowę to masz z kurierem czy furgonetką?. Kurier dla ciebie nie jest stroną i tak ci odpisze w reklamacji. Pamiętaj o KC6. to oni mają ci udowodnić, że paczka była o innych wymiarach niż deklarowane dając ci podpisany protokół. Olej furgonetkę lub jak musisz wysyłać przez nią to zapłać i zapomnij o sprawie. Tematów o naliczaniu dodatkowych kosztów przez furgonetkę w sieci jest pełno. Oni straszą a przestraszeni płacą. Sprawa nigdy nie trafi do sądu bo wiedzą, że przegrają. A straszenie windykacją to tylko straszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ok koledzy przyznaję paczka była lekkonkoślawa ale ......podawałem największe wymiary. Jak wytłumaczyć że firma przewozowa zaniża podany przeze mnie wymiar z 122 cm na 115 cm. jednocześnie maksymalnie naciągając pozostałe wymiary ? Ale tutaj mam diabełka wyskakującego z pudełeczka który obnaża zwykłe złodziejstwo i cwaniactwo przewoźnika lub furgonetonaciągaczy. Otóż w paczce był model Cesny od Pelikana .;która ma 110 cm .doliczając skos ogona+ zabezpieczenia śmigła z kołpakiem wychodzi 120 cm ,plus 2 razy grubość kartonu .NI chu chu nie ma możliwości upchnięcia tego w 115 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Włodek ale w tym temacie http://pfmrc.eu/index.php/topic/78130-koledzy-nie-b%C4%85d%C5%BAcie-zbyt-pazerni-na-kask%C4%99/ pisałeś coś innego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi