Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Sławek masz rację te 30 to średnica w najgrubszym/najszerszym miejscu. Tego nie dopisałem ale powłoka ma być półprzepuszczalna. Tak zaproponowana technologia wykonania to jedna z prostszych metod. Rysunek jaja jest już w CAD więc też pewnie nie problem ale żeby wyciąć czy wyfrezować to już nie tak prosto. Niestety jak już frezować to potrzebna będzie frezarka potrafiąca frezować w 5 płaszczyznach. Myślę że wydruk 3D będzie też dobrą opcją ale na razie szukamy wszelkich możliwych SZYBKICH rozwiązań. Dla mnie najtrudniejszą sprawą jest mechanika tych drzwi i podwójna krzywizna, jak takie drzwi otworzyć. Styk drzwi z jajem po otwarciu, zakładając że szerokość tych drzwi to 4 cm, będzie moim zdaniem około 5mm. EDIT. To ma być dokładnie jajo z drzwiami. Po otwarciu drzwi w środku będzie prezentowane coś tam, sam nie wiem dokładnie co ale chyba nie ma to znaczenia. Chodzi o to żeby otworzyć i zobaczyć co jest w środku.
japim Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zawiasy trzeba zrobić jak w samochodach dostawczych. Muszą być odsunięte od krzywizny i oczywiście tworzyć wspólną oś. Popatrz jak otwierają się tylne skrzydła jakiegoś DAF lub IVECO.
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Przemek to jest dobry pomysł tylko że cała bryła tego jaja ma być czysta. Myślałem też żeby wymyślić jakiś mechanizm jak w samolotach rejsowych. Czyli najpierw trzeba wypchnąć a dopiero wówczas otwierać. Tylko nie wiem jak coś takiego zrobić mechanicznie.
wojcio69 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Mechanizm tych drzwi powinien je najpierw wypchnąć do przodu o ok. 2mm, a dopiero teraz wzdłuż ich dolnej krawędzi położyć na podłodze, coś na zasadzie chowania podwozia w PBY Catalina, tyle tylko, że tam jest goleń opuszczana w dół a tutaj byłby obrót wzdłuż dolnej krawędzi drzwi.
Gość Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Konrad- to wyciąganie króliczków z kapelusza. Pełne dane co do oczekiwań a potem pomysły. Półprzepuszczalna to znaczy jaka? Lustro weneckie? Półprzepuszczalana oznacza szkło a;bo plexi a tu ani jednego ani drugiego nie wyfrezujesz żadną obrabiarką żeby było bez skazy po obróbce, chyba że w przypadku plexi to polerowanie ogniowe...
Shock Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Konrad, czy możesz to jakoś wizualnie przedstawić ? rysunek, choćby odręczny ...
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 # Sławek jeśli chodzi o półprzepuszczalność to z druku 3D materiał np. PET-G. #Rafał kurde humanistę prosisz o rysunek techniczny. Spróbuję ale jak się kurde będziecie śmiać to .....
micro Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Jajo (kopyto?), można by też wytoczyć... najłatwiej na tokarce CNC...
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Jajo (kopyto?), można by też wytoczyć... Penie że można tylko trzeba później mieć jakiś stół do wytłoczek żeby albo z Vivaku albo z HIPSU Tylko nie wiem czy HIPS jest całkowicie mleczny czy jak zaświecimy jakiś kolorowy Led w środku będzie widać ten kolor.
japim Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Biały lub naturalny PLA. Ludzie robią z tego litografie. A zawiasy mogą być wpuszczone do środka.
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Kurde rysuje coś ale to chwilę potrwa zanim dojdę do wprawy.
wojcio69 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 coś w ten deseń czas 1:57Oczywiście, że nie otwierana na bok tylko w dół i obrót nie o 180* tylko 90*
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Nie. Te się otwierają na bok a mają góra dół. Po otwarciu trzech par drzwi pół jaja powinna być otwarta.
Shock Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 No właśnie dlatego narysuj jak konkretnie ma to wyglądać bo pewnie każdy ma inny wyobrażenie ...
wojcio69 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 No to zamiast na bocznej krawędzi, zawiasy zamocujesz na dolnej krawędzi. Obróć sobie ten film o 90* w lewo i masz to co potrzeba w jajku.
japim Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Dajesz takie zawiasy : https://www.ebay.com/itm/10pcs-RC-Plane-Airplane-Hatch-Door-Canopy-Hinge-L27xW11mm-White-US-SELLER/171779689943?hash=item27fede0dd7:g:Ex4AAOSwv0tVSY7t
Dagmara Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Opublikowano 6 Lutego 2019 Podziwiam forumowiczów za kreatywność. Pan Konrad dobrze prowadzi wątek, dlatego się nie wtrącam, ale... czytam w ogromnym zaciekawieniem.
wojcio69 Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Czy to ma tak wyglądać jak trzy posty wyżej? Jeżeli tak to zawiasy jakie zaproponował Przemek załatwiają sprawę. Ponieważ drzwi mają dwie krzywizny (pionową i poziomą) muszą być najpierw wystawione, wypchnięte z "ramy" a dopiero potem obrócone.
Konrad_P Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Czy to ma tak wyglądać jak trzy posty wyżej? Jeżeli tak to zawiasy jakie zaproponował Przemek załatwiają sprawę. Tak, tylko taki trzy pary obok siebie.
Gość Opublikowano 6 Lutego 2019 Opublikowano 6 Lutego 2019 Konrad, w jakiej to ma być jakości? Drukarka 3D to chyba nie jest najwyższa jakość wyrobu. W srodku puste?
Rekomendowane odpowiedzi