zbjanik Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Dla bardziej wnikliwych aerodynamików, ale tych bez pogardy dla profili KFM , polecam ciekawe opracowanie dotyczące badań nad takim profilem z dodanym elementem powodującym efekt Magnusa. Wyniki ciekawe, obiecujące, choć na pewno technicznie dość trudno to zrealizować, zwłaszcza w modelu, ale może to tylko pierwsze moje wrażenie i ktoś to wypróbuje... IRJET-_Effect_of_freely_rotating_cylinde.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 mi sie najbardziej podoba profil jaki sobie dość dawno narysowałem, oczywiście nic nie wyliczając a ostatnio chce robić cos o takim kształcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Modeli z efektem magnusa jest juz całkiem sporo Wygląda to to na pewno niezwykle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Filmik ten przypomniał mi zabawkę z dzieciństwa. Były latawce z tworzywa sztucznego w kształcie samolotu właśnie z takimi skrzydłami wirującymi z profilem w kształcie wypłaszczonej litery S. Pamięta ktoś takie coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Pamiętam. Obowiązkowy zakup na plażę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Miałem. Fajna, niezwykła zabawka. A jak fajnie hałasował! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Efekt Magnusa - stara sprawa, wykorzystywany np. jako "żagle" w statkach w okresie międzywojennym Witold Kasprzyk wykorzystał to zjawisko w patencie US patent 3,831,885 w 1974r. Ale zabawki powspominać można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Nawet można jeszcze dostać takiego wiropłata https://allegro.pl/oferta/wiroplat-wirolot-samolot-latawiec-6792974868 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Nawet można jeszcze dostać takiego wiropłata https://allegro.pl/oferta/wiroplat-wirolot-samolot-latawiec-6792974868 Przy okazji dowiedziałem się, że wszystkie moje modele to giganty Cytat: "Olbrzym, długość kadłuba 32 cm, rozpiętość skrzydeł 72 cm". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi