idfx Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Witam ! Swego czasu na pokazach modelarskich zauważyłem stoisko z drukarką 3D, gdzie "od ręki" można było zamówić figurkę pilota z własną sylwetką. Dziś jak widzę można to zrobić w warunkach domowych, co mnie podkusiło i nakręciło do działania. Chciałbym zaprezentować efekty Do zeskanowania siebie użyłem aplikacji Scandy Pro, potem model oczyściłem i odbudowałem w Meshmixerze. Przyznam, że efekty przerosły moje oczekiwania. Figurkę wydrukowałem ze srebrnego ABS - wydruk właśnie przechodzi proces wygładzania w oparach acetonu. W zasadzie robiłem to by się czegoś nowego nauczyć, miała być zwykła rzeźba itp., ale z góry mi przyszło do głowy - "Przecież tak można drukować figurkę pilota" no i następny wydruk już będzie typowo w tym kierunku ... Dla zainteresowanych podam parametry wydruku : Temp hot end - 250 stopni Bed - 90 stopni Temp w enclosurze 35 - 36 stopni stabilizowana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Ja pitolę. Świetna sprawa. Jak żywy... Sorki, Kacper, oczywiście na żywo jesteś jeszcze przystojniejszy:) P.S. Ja Jimmy'ego do Corsaira dłubałem ileś godzin, a ten wziął i się wydrukował. Grrr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 haha no rozumiem doskonale ta ma 33% wypełnienia, ale można wydrukować samą "skórę" o grubości np. 1.2 mm i w środku będzie puste. Takie wydruki są również bardzo lekkie. Bartku .. czy Ty się podlizujesz za ten Radawiec ? byłem z żoną a Ty zapadłeś się pod ziemię. Teraz nie mam pojęcia kiedy będziemy w PL .. tak samo jak i z lataniem modelami .... po ślubie sporo się zmienia, sam nie wiem czy się cieszyć czy płakać Wracając do tematu, zakończyłem wygładzanie w oparach acetonu, wygląda fajnie według mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czy to początki klonowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Mnie sie nie da sklonowac .. a jesli sie uda to bedzie zaglada niczym obecny pozar Puszczy Amazonskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Szkoda, że na androida nie ma takiego fajnego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 hmm .. możesz kupić za grosze Xbox Kinect i wykorzystać jako skaner https://www.youtube.com/watch?v=_cKb3oEM47E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Niestety ale to tak łatwo nie działa. I7 z dobrą kartą cuda oraz 99$ za program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 No no no dawno mnie nie było a Ty już się klonujesz dla potomnych,fajnie ci nawet to wyszlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 ooooo .. Mikrus sie wskrzesił odezwij się na Skypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 ooooo .. Mikrus sie wskrzesił odezwij się na Skypie nie mam juz tego skypa daj pw na kontakt watsap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 ok nadszedł czas drukowania żony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Tez się kiedyś sklonowalem. Pisałem o tym w dziale figurek. Wstyd się przyznać ale swoje dziecko też podałem temu procesowi. Do skanowania użyliśmy kinecta. Nie trzeba wypasionego sprzętu. O ile wiem reconstructme do skanowania selfie jest za free. Tu link do wpisu z forum: http://pfmrc.eu/index.php/topic/62186-popiersie-figurki-do-modelu-w-skali-14/?p=628133 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 W temacie zabudowy. Do mojej drukarki dokupiłem sobie taką nagrzewnicę: https://pl.aliexpress.com/item/32815382637.html Mam do tego oczywiscie termostat sterujacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 hmmm myślałem nad tym Przemku, niektórzy nawet suszarki do włosów odpalają w środku i sterują by utrzymać temp. jednak z kilku względów odpuściłem. Bez problemu udaje mi się utrzymać obecnie wewnątrz 32 - 40 stopni, ABS się drukuje bez żadnych "ale" i chwilowe powolne otwarcie drzwiczek by coś skorygować w ustawieniach drukarki czy levelu stołu nie powodują kłopotów. Przy upalnych dniach, temp wzrastała powyżej 40 stopni i zaczynał się kłopot. Nawet delikatne otwarcie drzwi powodowało odrywanie się tu i tam od stołu, co nawet przy pozytywnym zakończeniu powodowało jakieś dziwaczne rozstępy. Większość takich wydruków jednak nie kończyło się pozytywnie. Skończyło się na uchylaniu drzwiczek niczym w wędzarcze by utrzymać jednak temp leciutko poniżej 40. Kolejny plus, nie muszę się pierniczyć z wywalaniem elektroniki na zewnątrz, obecnie zasilacz ma własne chłodzenie pobierane z zewnątrz, ale elektronika drukarki wciąż pracuje w takich warunkach, jakie panują w zabudowie. To takie moje krótkie spostrzeżenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 zakupilem sobie kinecta tez sie poklonuje a co w temacie zabudowy fajny project od Prusy: https://blog.prusaprinters.org/mmu2s-printer-enclosure/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Piotrze, jak postępy z Kinectem ? W temacie zabudowy. Do mojej drukarki dokupiłem sobie taką nagrzewnicę: https://pl.aliexpress.com/item/32815382637.html Mam do tego oczywiscie termostat sterujacy. potestowałeś coś już może nagrzewnicę ? Chyba mi się jednak coś takiego przyda hehe. ABS mi stygnie za szybko co czasem powoduje rozwarstwienie. Temperatura w zabudowie jest w miarę stała i stabilna, jednak gdy wydruk się zakończy drukarka przechodzi w "cool down" co powoduje zbyt szybki spadek temperatury w zamknięciu. Pomyślałem by wykorzystać taką nagrzewnicę i zrobić prosty sterownik na Arduino by temperatura po zakończeniu wydruku spadała zgodnie sz jakimś algorytmem, byle tylko nie za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Niestety milion innych spraw powoduje, że nagrzewnica leży i na razie zbiera kurz... A do uruchomienia właściwie potrzebuje tylko poprowadzić kilka kabelków od termostatu który już mam zamocowany i dołożyć wentylator... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi