Irek M Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Zamówiłem w US formę do odlewania pocisków, koszt 69$ plus przesyłka 35$ w sumie 104$ z centami. Na trackingu widzę informację, że zwolniono po kontroli celnej na Ver Pruszcz czyli przygotowana do doręczenia już dziś najprawdopodobniej. Czy to oznacza, że przesyłka nie jest oclona czy, że przeszła jakiś kolejny etap, a cło będzie? Jak do tej pory nie otrzymałem żadnej informacji w tej sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Zamówiłem w US formę do odlewania pocisków, koszt 69$ plus przesyłka 35$ w sumie 104$ z centami. Na trackingu widzę informację, że zwolniono po kontroli celnej na Ver Pruszcz czyli przygotowana do doręczenia już dziś najprawdopodobniej. Czy to oznacza, że przesyłka nie jest oclona czy, że przeszła jakiś kolejny etap, a cło będzie? Jak do tej pory nie otrzymałem żadnej informacji w tej sprawie to oznacza że sprawa jest zamknięta i dostaniesz ją (przesyłkę)asap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Czyli bez dodatkowych kosztów rozumiem . Czyli fajnie. Oczekiwałem równo tydzień i jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Czyli bez dodatkowych kosztów rozumiem . Czyli fajnie. Oczekiwałem równo tydzień i jeden dzień.Dokładnie ! Ja zamówiłem telefon z chin i mam status "zatrzymany w cle pruszcz gdanski" więc czekam na pismo... Nietypowe rzeczy przechodzą, telefony to "łatwy łup" .-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 I jak zwykle kurier nie pojawił się wiec muszę na pocztę zasuwać. Na szczęście mam blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Dokładnie ! Ja zamówiłem telefon z chin i mam status "zatrzymany w cle pruszcz gdanski" więc czekam na pismo... Nietypowe rzeczy przechodzą, telefony to "łatwy łup" .-) współczuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Dokładnie ! Ja zamówiłem telefon z chin i mam status "zatrzymany w cle pruszcz gdanski" więc czekam na pismo... Nietypowe rzeczy przechodzą, telefony to "łatwy łup" .-) I na to jest sposób tylko przesyłkę bierzesz kurierską fakt 70zł czasem kosztuje a nie free shipping pocztą. Chińczycy deklarują wartość paczki na 30 dolarów i płacisz cło od 30 dolarów bo w 99% przypadków nie bawią się w sprawdzanie zawartości nie otwierają paczek tylko wieżą na słowo temu co pisze na liście przewozowym i załączonych dokumentach (znajomy tak ściąga ciągle jakieś telefony) i ponoć taniej wychodzi niż przez pocztę (mimo droższej wysyłki) gdyż sumując z cłem dużo mniej płaci za flagowce niż zabawa z PP ich celnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 I na to jest sposób tylko przesyłkę bierzesz kurierską fakt 70zł czasem kosztuje a nie free shipping pocztą. Chińczycy deklarują wartość paczki na 30 dolarów i płacisz cło od 30 dolarów bo w 99% przypadków nie bawią się w sprawdzanie zawartości nie otwierają paczek tylko wieżą na słowo temu co pisze na liście przewozowym i załączonych dokumentach (znajomy tak ściąga ciągle jakieś telefony) i ponoć taniej wychodzi niż przez pocztę (mimo droższej wysyłki) gdyż sumując z cłem dużo mniej płaci za flagowce niż zabawa z PP ich celnikami. no chyba ,że w paczce będziesz miał wieżę z kości słoniowej to wtedy napewno Ci nie uwierzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Historie z firmami kurierskimi i cłem/vatem niestety nie konczą sie tak optymistycznie jak kolega napisał, do tego firma kurierska potrafi doliczyć słony rachunek za "obsługę" celną paczki. Spodziewałem się vatu, wiec nie jest to dla mnie zaskoczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 jest pewien trick pozwalający uciec od cła , vat-u i innych " miłych rzeczy"..... ale jest jeden minus, przesyłka nie może byc cięższa razem z opakowaniem niż 2 kg !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Nie ma na to "trick-u". Przesyłki kontrolowane są losowo. A przesyłki kurierskie prawie zawsze kończą się dodatkowymi opłatami. Z moich obserwacji wynika, że najbezpieczniejszymi przesyłkami są przesyłki z Polskimi numerami 00..900773...... Nigdy jeszcze nie płaciłem vatu od tych przesyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Nie ma na to "trick-u". Przesyłki kontrolowane są losowo. A przesyłki kurierskie prawie zawsze kończą się dodatkowymi opłatami. Z moich obserwacji wynika, że najbezpieczniejszymi przesyłkami są przesyłki z Polskimi numerami 00..900773...... Nigdy jeszcze nie płaciłem vatu od tych przesyłek. alez zapewniam Cię ,że jest a to że o tym nie wiesz absolutnie nie znaczy że nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 "Wiem ale nie powiem". Fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 "Wiem ale nie powiem". Fajne. pewnie ,że fajne...czytaj tu ->>>> "przesyłka nie może byc cięższa razem z opakowaniem niż 2 kg !!! " po prostu list ( przesyłka listowa) , wysyłany GLOBAL EXPRESSEM do wiekszosci krajów, do części z nich w opłacie preferencyjnej......wysyłany z Polski i do Polski to już teraz wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Ile takich listów otrzymałeś z zagranicy i o jakiej zawartości, że tak twierdzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Moja właśnie wysłana Global Express. Trochę się pospieszyłem z odbiorem bo dziś widzę, że dopiero dostarczona do mojego urzędu pocztowego. Czyli dopiero dziś zapuka/podrzuci przesyłkę kurier . Co do drobnych przedmiotów, płaciłem już ładnych kilkanaście lat temu cło za...koła do podwozia w skali 1/6. Przesyłka miała też stempel - niezgodne z Polską normą czy coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Ile takich listów otrzymałeś z zagranicy i o jakiej zawartości, że tak twierdzisz? wystarczajaco dużo....zawartość pytasz.....tajemnica korespondencji Moja właśnie wysłana Global Express. Trochę się pospieszyłem z odbiorem bo dziś widzę, że dopiero dostarczona do mojego urzędu pocztowego. Czyli dopiero dziś zapuka/podrzuci przesyłkę kurier . Co do drobnych przedmiotów, płaciłem już ładnych kilkanaście lat temu cło za...koła do podwozia w skali 1/6. Przesyłka miała też stempel - niezgodne z Polską normą czy coś takiego. Global express to tylko kurier.....aby nie było opłat MUSI być wysłana LISTEM, dlatego jest ograniczenie do 2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 To ja mam inne doświadczenia, bo płaciłem cło i VAT za przesyłki wysyłane do mnie zarówno listem zwykłym jak i poleconym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 To ja mam inne doświadczenia, bo płaciłem cło i VAT za przesyłki wysyłane do mnie zarówno listem zwykłym jak i poleconym. a kto i jakim prawem naruszył korespondencję ???? przecież w liscie nie ma deklarowanej zawartości ..więc cos tu nie gra. Przedmiot opakowany np . w kopertę bąbelkowa wysłany jako list idzie jako list i nikt go nie otwiera to chyba w stanie wojennym było zeby listy na cło trafiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi