Jarek1925 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Pytam o to jak latać nie mając dostępu do żadnego lotniska a jednocześnie tak by nikt się nie przyczepił. Nie obchodzi mnie czy to jak nazwałeś "komercha" czy cokolwiek innego. Wiem że z uprawnieniami i OC możesz latać dronem cięższym niż 600g i nie musisz zachowywac takich a takich odległości a jedynie odległość bezpieczną i to Ty ją ustalasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek "Viper" Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Chłopaki tak wygląda licencja na latanie modelami RC w Niemczech. Bez względu na to czy się lata w klubie czy na łące taką licencję lepiej mieć. Natomiast jak będzie wyglądało to w Polsce ? Przypuszczam że zrobi się z tego wielkie "hallo" i egzaminy nadzorowane będą w cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Krzyś ja Ciebie doskonale rozumiem, ale dajże już spokój z tymi naszymi sąsiadami.Jeszcze nic nie postanowione,chłopaki dogadują sprawę, będzie czarno na białym, to będzie wtedy wiadomo.Póki co mieszkamy w Polsce...No chyba że coś mnie minęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Chłopaki tak wygląda licencja na latanie modelami RC w Niemczech. Bez względu na to czy się lata w klubie czy na łące taką licencję lepiej mieć. Natomiast jak będzie wyglądało to w Polsce ? Przypuszczam że zrobi się z tego wielkie "hallo" i egzaminy nadzorowane będą w cenie. Niemcy sie jednak NIGDY nie zmienia... Licencja na kartce A4 !!! Dobrze ze FURHER nie musi stempla postawic To do powieszenia w ramce w domu ??? U nas TAK to wyglada . Plastikowa karta , z nr czlonkowskim i krotka informacja o ubezpieczeniu (ubezpieczenie w cenie czlonkostwa przez zwiazek : ja naleze do jednego z dwoch SMFF co znaczy SVERIGES MODELLFLYGFÖRBUND - SZWEDZKI ZWIAZEK MODELARZY LOTNICZYCH . Drugi to RCFF czyli RC FLYGFÖRBUND ) . Bedac czlonkiem naszego klubu , mozna nalezec do jednego lub drugiego zwiazku . Malmö Radioflygsällskap to z kolei moj klub . Bedac czlonkiem SMFF dostaje co miesiac gazetke modelarska zwiazku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek "Viper" Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Niemcy sie jednak NIGDY nie zmienia Licencja na kartce A4 !!! To do powieszenia w ramce w domu ??? U nas TAK to wyglada . Plastikowa karta , z nr czlonkowskim i krotka informacja o ubezpieczeniu ( przez zwiazek : ja naleze do jednego z dwoch SMFF co znaczy SVERIGES MODELLFLYGFÖRBUND - SZWEDZKI ZWIAZEK MODELARZY LOTNICZYCH . Drugi to RCFF czyli RC FLYGFÖRBUND ) . Bedac czlonkiem naszego klubu , mozna nalezec do jednego lub drugiego zwiazku . Malmö Radioflygsällskap to z kolei moj klub . Bedac czlonkiem SMFF dostaje co miesiac gazetke modelarska zwiazku . Sökresultat Webbresultat A wiesz co nawet mnie to A4 nie zastanowiło Wasze lepsiejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 A wiesz co nawet mnie to A4 nie zastanowiło Wasze lepsiejsze Lepsiejsze jak lepsiejsze , ale PRAKTYCZNIEJSZE. Nosisz sobie w portfelu , a jak gdzies - komus PIER.........NIESZ , pokazujesz karte , on spisuje nr , robicie fotki i rozstajecie sie w zgodzie . Nie musisz plachty wyciagac ( jak to A4 wozic ? ) Co jest tutaj fajne to , ze wszelkimi zwiazkami ( od szwaczek ludowych do modelarzy ) ludzie zajmuja sie HOBBYSTYCZNIE , nie liczac na zadne profity. Ludziom zyje sie w miare dostatnio i ani ktos mysli isc w prezesy zeby ( jak to sie u nas mowi ) nachapac. To sa PRAWDZIWI dzialacze ( w dobrym tego slowa znaczeniu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek "Viper" Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Krzyś ja Ciebie doskonale rozumiem, ale dajże już spokój z tymi naszymi sąsiadami. Jeszcze nic nie postanowione,chłopaki dogadują sprawę, będzie czarno na białym, to będzie wtedy wiadomo. Póki co mieszkamy w Polsce...No chyba że coś mnie minęło Boguś ja nie o tym. Sedno sprawy jest takie że jest potrzeba założenia w Polsce organizacji stricte modelarskiej która pozwoli na bezpieczne ogarnięcie tematu w najbliższych latach. Przecież nikt nie mówi że musimy kopiować naszych sąsiadów. Niemniej w pojedynkę niewiele zdziałamy. Sprawa jest otwarta. Być może rozwiązaniem byłoby utworzenie stowarzyszeń i połączenie ich w zrzeszenie. To jeden ze scenariuszy. Temat wróci. Oby nie za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Usunąłem swoje wpisy nie wnoszące nic do dyskusji. Przepraszam za zaśmiecanie tematu. Jeśli będzie tylko coś więcej wiadomo odnośnie przepisów to z pewnością będę śledził ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Chłopaki z sąsiedniego forum zaczynają coś działać w sprawie nowych przepisów, może pfmrc też się dołączy? http://www.heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=9703 http://www.heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=55&t=9715 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi