Skocz do zawartości

JENA 2,5

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Adam za ofertę linek; będę się zastanawiał nad nimi zimą.

Mała aktualizacja postępów.

Paliwo wymieszane z nafty świetlnej, eteru i czerwonego oleju do 2 suwów w proporcjach, które widnieją w instrukcji silnika.

Próbowałem go dzisiaj odpalić przez chyba godzinę i raczej z miernym skutkiem. Dla spokoju sumienia zwalam to na mglistą pogodę i temperaturę ok. 4 stopni, którą mieliśmy w Krakowie.

Kilkanaście razy zaskoczył na sekundę a raz popracował ok. 10 sekund i na razie to wszystko, co udało mi się z niego wydobyć :)

Często odkręcała się śrubka, więc dociąłem śrubę z łbem na klucz gwiazdkowy i teraz mogę ją lepiej dociągnąć. Przed następną próbą potraktuję ją dodatkowo klejem do gwintów.

post-1402-0-05764900-1574606769_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 24.11.2019 o 14:46, samolocik napisał:

Dziękuję Adam za ofertę linek; będę się zastanawiał nad nimi zimą.

Mała aktualizacja postępów.

Paliwo wymieszane z nafty świetlnej, eteru i czerwonego oleju do 2 suwów w proporcjach, które widnieją w instrukcji silnika.

Próbowałem go dzisiaj odpalić przez chyba godzinę i raczej z miernym skutkiem. Dla spokoju sumienia zwalam to na mglistą pogodę i temperaturę ok. 4 stopni, którą mieliśmy w Krakowie.

Kilkanaście razy zaskoczył na sekundę a raz popracował ok. 10 sekund i na razie to wszystko, co udało mi się z niego wydobyć :)

Często odkręcała się śrubka, więc dociąłem śrubę z łbem na klucz gwiazdkowy i teraz mogę ją lepiej dociągnąć. Przed następną próbą potraktuję ją dodatkowo klejem do gwintów.

attachicon.gifIMG_9729.JPG

a zasysa Ci paliwo normalnie ??

poziom paliwa powyżej gaznika  i bez tego syfonu z rurki zasilajacej...one od strzała paliły

Opublikowano

Poziom powyżej gaźnika. Pamiętam, że moja używana Jena, którą miałem przez chwilę w podstawówce paliła od strzała.

Raczej zasysa, paliwa trochę ubyło i widać było, że się wlewa. Ale dla pewności dam znać po następnej próbie jak tylko będzie jaka taka pogoda, rurkę skrócę.

Opublikowano
  W dniu 24.11.2019 o 15:09, samolocik napisał:

Poziom powyżej gaźnika. Pamiętam, że moja używana Jena, którą miałem przez chwilę w podstawówce paliła od strzała.

Raczej zasysa, paliwa trochę ubyło i widać było, że się wlewa. Ale dla pewności dam znać po następnej próbie jak tylko będzie jaka taka pogoda, rurkę skrócę.

a pod membranę nic nie podeszło? przy obracaniu smigłem słychać takie jak by mlaśnięcie  ?

Opublikowano
  W dniu 24.11.2019 o 18:44, Rysiek napisał:

Skoro silnik  "zaskakuje "  na 10 sek. i gaśnie, to zakładam  możliwość, że może ma system zasilania dyskiem ...  ( Z denka sterczy  malutki trzpień  ze sprężynką)  Zdjęcie nie zdradza szczegółów silnika ( hamownia jest  OK, ale położył bym zbiornik paliwa na dłuższym boku ). Wobec braku innego śmigła - odkręć subtelnie denko  i zmień napęd dysku umieszczając przedłużenie wykorbienia w inną 'dziurkę' dysku. Proszę użyć bardzo dobrych śrubokrętów i liczyć się z koniecznością zrobienia nowych uszczelek. Jeśli to sterowanie membraną- to operacja odkręcenia denka też cię nie minie. Membrana ma idealnie przylegać , a jeśli nie, to może wystarczy dać ją na odwrót- by przylegała szczelnie. Dodatek oleju rycynowego do dobra rada... Jeśli dałeś 25 % tego czerwonego oleju do pił , to śmiało daj jeszcze kilka procent  rycynowego - jaki jest dostępny w aptekach . Powodzenia.

Kolego Ryszardzie , post nr 5 wyjaśnia wszystko...proponuje przeczytać cały temat od początku

Opublikowano
  W dniu 24.11.2019 o 18:53, d9Jacek napisał:

Kolego Ryszardzie , post nr 5 wyjaśnia wszystko...proponuje przeczytać cały temat od początku

Odnoszę wrażenie,że każde słowo jakie ma na celu uratowanie motorka  - działa pro publico bono i nie wyjaśnia wszystkiego. Ten motorek nie wymaga użycia kleju do gwintów, ani innej destrukcji. Oto słowo moje...

Opublikowano

Rysiek, dnia 24 List 2019 - 19:44, napisał:snapback.png

W dniu 24.11.2019 o 18:44, Rysiek napisał:

Skoro silnik  "zaskakuje "  na 10 sek. i gaśnie, to zakładam  możliwość, że może ma system zasilania dyskiem ...  ( Z denka sterczy  malutki trzpień  ze sprężynką)  Zdjęcie nie zdradza szczegółów silnika ( hamownia jest  OK, ale położył bym zbiornik paliwa na dłuższym boku ). Wobec braku innego śmigła - odkręć subtelnie denko  i zmień napęd dysku 

zdjecie rozebranego silnika zamieszczone w poscie #5 wyjasnia wszystko..... W TYM SILNIKU JEST MEMBRANA

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Słońce przygrzało, więc spróbowałem odpalić silnik ponownie. Rezultat ten sam. Rozkręciłem go od tyłu aby zobaczyć, czy membrana się odchyla i uszczelka jest dobra.

Membrana organoleptycznie działa dobrze - przylega i sprężyście odchyla się w miarę łatwo, natomiast uszczelka jest zużyta więc może zaciągać przez nią powietrze.

Przy demontażu uszczelka się przerwała. Pytanie, czy dorobić nową z kryngielitu 0,5mm  https://modelemax.pl/pl/kryngielit-i-pozostale/28657-kryngielit-05x150x250-mm-af-200-u.html

czy też z blaszki mosiężnej 0,3mm? Może z czegoś innego? Chciałbym jeszcze trochę powalczyć, zanim odstawie go na półkę ?

Opublikowano
  W dniu 7.04.2020 o 17:17, samolocik napisał:

Słońce przygrzało, więc spróbowałem odpalić silnik ponownie. Rezultat ten sam. Rozkręciłem go od tyłu aby zobaczyć, czy membrana się odchyla i uszczelka jest dobra.

Membrana organoleptycznie działa dobrze - przylega i sprężyście odchyla się w miarę łatwo, natomiast uszczelka jest zużyta więc może zaciągać przez nią powietrze.

Przy demontażu uszczelka się przerwała. Pytanie, czy dorobić nową z kryngielitu 0,5mm  https://modelemax.pl/pl/kryngielit-i-pozostale/28657-kryngielit-05x150x250-mm-af-200-u.html

czy też z blaszki mosiężnej 0,3mm? Może z czegoś innego? Chciałbym jeszcze trochę powalczyć, zanim odstawie go na półkę ?

Rozwiń  

ani blaszka ani kryngieryt...zwykły grubszy papier lub cienki brystol  wystarczy....posmarowane olejem silnikowym

a technicznie  żeby ładnie wszystko wyszło to smaruje się markerem powierzchnię styku kartetu z pokrywą i jak pieczątką odbija się  na tym materiale z którego ma być zrobiona uszczelka -----sprawdzone

Opublikowano

Dziękuję ?

Teraz się zastanawiam, czy zastosowanie nafty świetlnej w mieszance z eterem i czerwonym olejem do dwusuwów to dobry pomysł, czy nie lepiej dać paliwo do diesla zamiast nafty.

Opublikowano

Jak silnik jest sprawny to nie powinno być moim zdaniem problemu z naftą, do tej pory odpalałem wszystkie trzy moje diesle na mieszance mniej więcej 38% nafty świetlnej , 36% eteru 24% Motula 710 i 2% rycyny - i nawet PAW którego stan jest niestety dość opłakany chodził całkiem całkiem (on akurat na nieznacznie innej mieszance bo 40%  nafty świetlnej, 36% eteru, 20% Motula 710 i 4% rycyny).

Ale z tego co zauważyłem z tumi moimi motorkami to odpalały one tylko w bardzo ściśle określonym ustawieniu przeciwtłoka co szczególnie tyczyło się właśnie PAWia pewnie ze względu na stan, a chyba najmniej wrażliwy był RYTM być może dlatego że największy - wszystkie przy niskich temperaturach jednak zagadały :).

Może na zachętę ;)PAWTAIFUN i RYTM

Opublikowano
  W dniu 7.04.2020 o 17:41, czarobest napisał:

Jak silnik jest sprawny to nie powinno być moim zdaniem problemu z naftą, do tej pory odpalałem wszystkie trzy moje diesle na mieszance mniej więcej 38% nafty świetlnej , 36% eteru 24% Motula 710 i 2% rycyny - i nawet PAW którego stan jest niestety dość opłakany chodził całkiem całkiem (on akurat na nieznacznie innej mieszance bo 40%  nafty świetlnej, 36% eteru, 20% Motula 710 i 4% rycyny).

Ale z tego co zauważyłem z tumi moimi motorkami to odpalały one tylko w bardzo ściśle określonym ustawieniu przeciwtłoka co szczególnie tyczyło się właśnie PAWia pewnie ze względu na stan, a chyba najmniej wrażliwy był RYTM być może dlatego że największy - wszystkie przy niskich temperaturach jednak zagadały :).

Może na zachętę ;)PAWTAIFUN i RYTM

Rozwiń  

Czarku,

a co z tą rzecza o krórej obaj wiemy , że jest na literę "K" ?

Opublikowano

Dziękuję za porady. Dorobię uszczelkę i będę próbował, ale to już raczej jutro/pojutrze. Dam znać z jakim efektem.

[Edit] ogladnąłem filmik z PAWem. Wiem czego mi brakuje w mieszance, rozrusznika ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.