f2cmariusz Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 nic prostszego niż założenie tutaj wątku. Czyli modelarstwo w skali 1:1. Niekoniecznie automobilowego. Ważne aby zachować na takim wątku aktywność i mieć coś do powiedzenia. A do powiedzenia to niestety także trzeba publikować dobrej jakości i rozdzielczości fotografie pokazujące to co omawiamy. Przykłady z dziedziny mojego modelarstwa w skali 1:1 po prawej PONTON z lat pięćdziesiątych lakiernik zapomniał że ma ograniczenia w szpachlowaniu bo jest chromowana ramka reflektora. Która musi pasować do karoserii. Czyli fotografia wykonana w trakcje korekcji kształtu karoserii. blok silnika mercedesa V8. Czyszczenie ręczne i na pewno bez piaskowania !!! praktycznie każdy korek nie do odkręcenia. Bo miękkie "glejowane" wkręcane po wyżarzaniu zmiękczającym. Czyli do dorobienia. Gwint nie problem a sześciokąt na elektrodrążarce. Bardzo wydajnie drąży się aluminium przy intensywnym płukaniu. Czyli podawaniu płynu przez elektrodę. efekt jak uwierzy się sprzedającemu że wszystkie płyny były wymienione. Po paru tysiącach obróciło panewkę w stopie korbowodu. widoczna korozja powstała po myciu Karcher'em bo na panewki długo czekałem. ten sam karter ponownie przed montażem umyty. Widać nałożoną pokrywę na wałki wyrównoważające. Przeszukam fotografie to i to pokaże w detalach bo to realne konkretne rozwiązania. Zresztą jest drugi silnik warty pokazania jak korbowód bokiem wyszedł. nie tylko laminuję czy szpachluję. Czasami trzeba coś wymienić, pokrępować (W tym oldtimerze obowiązuje prosty kształt. Kształty składają się z rozwijalnych powierzchni), dopasować i gotowe. To naprawdę drobny wycinek fotografii z mojego hobby. Wartego osobnego działu. Tylko że już mi wystarczy jak na razie SiM 2b... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 no dobrze Mariuszu, pojedziemy z osobnym działem...długooooooooooooooo rozciągniętym w czasie bo tego modelu 1:1 nie da się szybko zrobić , może jeszcze ktoś się ujawni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Jaki wiek auta kwalifikuje do udzielania się w tym wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Jaki wiek auta kwalifikuje do udzielania się w tym wątku? Wiek nie ma znaczenia , tu chodzi o ""Duszę"" czterech kółek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Jaki wiek auta kwalifikuje do udzielania się w tym wątku? jeżeli przyjąć kryteria ustawodawcy to do Oldtimerów zaliczają się auta starsze niż 40 lat, starsze niż 25 a młodsze niż 40 to Youngtimery...ale nie będziemy tacy ortodoksyjni zapraszamy wszystkich makieciarzy skali 1:1 marzenia, projekty, modele w realizacji, zrealizowane projekty....patenty modelarskie itd,itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Czyli łódki nie wchodzą w grę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Czyli łódki nie wchodzą w grę ? ależ wchodzą...ograniczeniem jest tu skala...mianowicie 1:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Jako , że od zawsze podobały mi się klasyczne motorówki to kupiłem sobie kiedyś wraczek do remontu. To popularny kadłub ze stoczni Hille Boote, jest to model Cameo 400. Moj egzemplarz pochodzi z roku 83 i jest już Polską odbitką ze stoczni Ostródzkie zakłady jachtowe. Kadłub kupiłem w stanie dobrym, nie napity, nie bity. Plan zakładał wykonanie pełnoprawnej łodzi motorowej. Pracy było sporo bo to stary laminat, oryginalny żelkot niestety był nie do uratowania stąd decyzja o malowaniu poliuretanami. W motorówce zostały zaplanowane zegary, oświetlenie, stacjonarny zbiornik paliwa , jedyne prace jakie zostały zlecone to tapicerskie oraz wygięcie nowej szyby. Całą resztę wykonałem razem z Patrycją. Motorówkę napędza 3 cylindrowa 2 taktowa Yamaha z roku 1983. Łódź osiąga prędkość w dwie osoby 60km/h. Prace nad łodzią trwały od kwietnia do końca listopada. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 "Całą resztę wykonałem razem z Patrycją" Kazdy z nas powiniem miec "pod reka" taka "Patrycje" O ile szybciej wszystko by w zyciu szlo ......... Poniewaz Szwecja to kraj Wikingow , wiec lodek tu setki tysiecy . Za 4000 PLN mozna sobie np taki "obiekcik" wciagnac : https://www.blocket.se/annons/skane/selco_18/86399928 A za 3900 PLN taki :https://www.blocket.se/annons/stockholm/renoveringen_objekt/86620988 A za 1100 PLN taki ; https://www.blocket.se/annons/gavleborg/nomad_655/87208888 A za 780 PLN taki : https://www.blocket.se/annons/dalarna/ockelbo_c18u___lekstuga/86492614 To tylko 4 szybkie przyklady ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 "Całą resztę wykonałem razem z Patrycją" Kazdy z nas powiniem miec "pod reka" taka "Patrycje" O ile szybciej wszystko by w zyciu szlo ......... Poniewaz Szwecja to kraj Wikingow , wiec lodek tu setki tysiecy . Za 4000 PLN mozna sobie np taki "obiekcik" wciagnac : https://www.blocket.se/annons/skane/selco_18/86399928 A za 3900 PLN taki :https://www.blocket.se/annons/stockholm/renoveringen_objekt/86620988 A za 1100 PLN taki ; https://www.blocket.se/annons/gavleborg/nomad_655/87208888 A za 780 PLN taki : https://www.blocket.se/annons/dalarna/ockelbo_c18u___lekstuga/86492614 To tylko 4 szybkie przyklady ...... Jarku, jak widzisz temat sie ruszył,... Paweł troszkę się obruszył mam nadzieję że nie śmiertelnie.. a Ty jak możesz to jakieś perełki za male pieniądze ze swojego auto rynku daj .. zakup auta do renowacji to jest jakieś 5% inwestycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 A ciekawe jaki byłby koszt transportu takiej łódki ze Szwecji.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Pytam dość poważnie bo rozglądam się za kolejnym wraczkiem do odbudowy, tym razem z kabiną... Obce sa mi przeprawy promowe i koszty z tym związane, a to pewnie gro kosztów transportu na przyczepie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Pytam dość poważnie bo rozglądam się za kolejnym wraczkiem do odbudowy, tym razem z kabiną... Obce sa mi przeprawy promowe i koszty z tym związane, a to pewnie gro kosztów transportu na przyczepie.. Bałtyk , otwartym morzem jest....mówię poważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Kurde jak to się stało, że z wątku o 4rech kółkach przeszliśmy na wątek o pojazdach pozbawiony kółek. Ale ja chętnie wróciłbym do tej A110 masz rację Jarku A110 to jest naprawdę CUDO... dla mnie nie pojęte dlaczego Francuzi zrezygnowali z produkcji tego auta....A110 -2 juz nie jest takie piekne https://www.youtube.com/watch?v=fDF1pAzltD4 Jestem tego samego zadnia co Jacek. Ta A110 to cudo rynku motoryzacyjnego, moim zdaniem, niedoścignione cudo. Nie ma i już chyba nigdy nie będzie w naszych czasach tak pięknych samochodów. Nawet ta A110-2 jest piękna i niepowtarzalna. Gacie przez głowę bym ściągnął gdybym mógł być właścicielem takiej jeżdżącej A110-2 . Jeżdżąc tak pięknym samochodem zadawałbym szyku wszędzie gdzie tylko bym się pojawił. Teraz na parkingu w zasadzie człowiek nie jest w stanie rozróżnić modelu i powiedzieć co stoi jeśli nie zobaczy znaczka na masce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 "Jestem tego samego zadnia co Jacek. Ta A110 to cudo rynku motoryzacyjnego " Konrad ; to JA pierwszy napisalem , ze to jest CUDO , Jacek tylko to potwierdzil Mnie grzeja jeszcze drewniane lodzie z lat 50-60 . Drewniany speedboat , to jest DALEJ moje marzenie ! http://www.mbbw.com/brokerag.htm No i oczywiscie BARDZO stare motocykle ! https://www.blocket.se/annons/vastmanland/bayliss_thomas_98cc/86939882 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Kurde jak to się stało, że z wątku o 4rech kółkach przeszliśmy na wątek o pojazdach pozbawiony kółek. Ale ja chętnie wróciłbym do tej A110 Jestem tego samego zadnia co Jacek. Ta A110 to cudo rynku motoryzacyjnego, moim zdaniem, niedoścignione cudo. Nie ma i już chyba nigdy nie będzie w naszych czasach tak pięknych samochodów. Nawet ta A110-2 jest piękna i niepowtarzalna. Gacie przez głowę bym ściągnął gdybym mógł być właścicielem takiej jeżdżącej A110-2 . Jeżdżąc tak pięknym samochodem zadawałbym szyku wszędzie gdzie tylko bym się pojawił. Teraz na parkingu w zasadzie człowiek nie jest w stanie rozróżnić modelu i powiedzieć co stoi jeśli nie zobaczy znaczka na masce. Konradzie, marne 265,000 i jest Twoje, mówisz i masz .Mam zaprzyjaznionego dealera Renaulta...więc to dzis nic trudnego...wiem ,że trzeba trochę poczekać [...Kurde jak to się stało, że z wątku o 4rech kółkach przeszliśmy na wątek o pojazdach pozbawionych kółek. ...(poprawiłem )...]... wątek ma być o modelach w skali 1:1 ,mogą być na 2, 3 , 4-ch kołach, moga latac ,pływać , jezdzić , bo to jest wątek dla tych którzy pasjonują się przywracaniem do życia tego co kiedys pływało, latało czy jeżdziło... ze swojej strony deklaruję zamieszczenie zdjęc z opisami całkowitej tzw frame off rekonstrukcji auta , może kogoś zainteresuje i zainspiruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 "Jestem tego samego zadnia co Jacek. Ta A110 to cudo rynku motoryzacyjnego " Konrad ; to JA pierwszy napisalem , ze to jest CUDO , Jacek tylko to potwierdzil Kurde Jarek sorry ale pomyliłem imiona. Chodziło mi własnie o Ciebie. No niby mam cztery oczy a i tak dalej jestem ślepy. Konradzie, marne 265,000 i jest Twoje, mówisz i masz .Mam zaprzyjaznionego dealera Renaulta...więc to dzis nic trudnego...wiem ,że trzeba trochę poczekać No własnie marne te.... gdyby tej dwójki na przodzie nie było to z pewnością bym się zdecydował. A tak dupa pozostaje tylko marzyć. PS Kolega mnie ostatnio zapraszał na kawę żeby pochwalić się swoją nową genialną kserokopiarką. Hmm... a może jednak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 To i ja dodam coś od siebie Skrót z trzech miesięcy walki z modelem 1:1. Wtedy zresztą nie wiedziałem, że tak mnie wciągną modele w innych skalach Już parę ładnych lat minęło i trzeba by szykować się na powtóreczkę... https://www.youtube.com/watch?v=zlJZYqAxaDk ojj... to i tak szybko Ci poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Bardzo mądry post, gratuluję.Proszę Moderatora o reakcję.Pzdr,M Michał, słuszna uwaga . Kontrowersyjny post został skasowany. Shock . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi