jędrek Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam W wątku o Orliku MPT, Marek wspomniał o wyciętych dwóch modelach Orlika z epp. Po kilku mailach stałem się posiadaczem drogą kupna takiego zestawu. Zestaw ten wycięty jest z tych samych plików co Orlik MPT Michała. Do chwili obecnej latałem tylko modelami z epp, a teraz zbuduję model . Postaram się zrobić klapy i chowane podwozie. Model pokryty będzie folią, dostępną u Marka i pomalowany. Mój będzie w barwach naszych Sił Powietrznych, wersja MPT jest wersją zakładową do prezentacji nosi znaki cywilne. Pierwsza fotka zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Czekam z niecierpliwością szukałem zdjęć wnętrza kabiny do swojego orlika i zbyt wiele nie znalazłem. Jakaś podpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Jaka rozpiętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Czekam z niecierpliwością szukałem zdjęć wnętrza kabiny do swojego orlika i zbyt wiele nie znalazłem. Jakaś podpowiedź? Specjalnie do wersji MPT nie szukałem. Mam tylko takie Jaka rozpiętość? Według moich pomiarów 132cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Powoli klejenie elementów i elementy chowanego podwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Elementy podwozia wg własnego projektu? Chowanie podwozia pod skrzydłami będzie za pomocą serwomechanizmów czy z zastosowaniem gotowych fabrycznych zestawów z silnikami elektrycznymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 18 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 11 godzin temu, RAFALR30 napisał: Elementy podwozia wg własnego projektu? Chowanie podwozia pod skrzydłami będzie za pomocą serwomechanizmów czy z zastosowaniem gotowych fabrycznych zestawów z silnikami elektrycznymi? Własna "produkcja", chowanie podwozia za pomocą serwomechanizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Trochę klejenia do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Parę elementów do przodu, wręga silnikowa z mocowaniem maski silnika i wzmocnienia statecznika poziomego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam Po przerwie świątecznej można popracować dalej. Dźwigarki wzmacniające skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Skrzydełko sklejone i przymiarka całości. i walka z podwoziem głównym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Co nieco do przodu. Wzmocnienia lotek i klap z płaskownika węglowego 1x3. Kabinka dopasowana do ramki i klei się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Mocowanie płata z pręta węglowego 4mm i śruby plastikowej M6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 jakiego kleju używasz do łączenia owiewki z ramką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Specjalny do kabin , Canopy Glue Formuła 560. W czasie klejenia jest biały, po wyschnięciu przezroczysty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Podglądam budowę cały czas i widzę, że jestem daleko w tyle . Czy tą żywicę można "zastąpić" dwuskładnikowym klejem distal albo inną 5 minutową żywicą? Nie mam doświadczenia w klejeniu takich elementów stąd pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 13 godzin temu, pilot71 napisał: Podglądam budowę cały czas i widzę, że jestem daleko w tyle . Czy tą żywicę można "zastąpić" dwuskładnikowym klejem distal albo inną 5 minutową żywicą? Nie mam doświadczenia w klejeniu takich elementów stąd pytanie. Jeśli chodzi o klej do kabinki to nie jest żywica. Do klejenia modelu używam kleju poliuretanowego Technicoll, żywicy 5-minutowej Technicoll i CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 "Zmordowałem" podwozie główne i działa. Teraz można montować przednie i spiąć wszystko razem. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Orlik stanął już na trzech "nogach", teraz tylko napędy zrobić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Orlik doczekał się kompletu podwozia. Poprzednie mechanizmy goleni głównych generowały troczę za duże luzy, zrobiłem więc nowe o trochę innej konstrukcji i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi