Lucjan Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Przyszła pora na przymiarkę silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Dzisiaj wieczorem zacząłem prace przy kołpaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Ciąg dalszy prac przy kołpaku i masce sinika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Ta podstawa kołpaka sklejkowa to tylko szablon do wykonania z aluminium czy wersja docelowa? Pytam bo pierwszy raz widzę takie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 14 godzin temu, dyra63 napisał: Ta podstawa kołpaka sklejkowa to tylko szablon do wykonania z aluminium czy wersja docelowa? Pytam bo pierwszy raz widzę takie rozwiązanie. Tak , podstawa kołpaka wykonana jest ze sklejki lotniczej gr. 3 m.m. Na obwodzie jest przyklejone wzmocnienie z LEXANU gr. 6 m. m. w którym będą nawiercone i nagwintowane otwory pod śrubki m-2 mocujące kołpak .Krawędź podstawy jest obtoczona i spasowana z wewnętrzną powierzchnią kołpaka .Po zakończeniu pracy kołpak będzie wyważony. Jest to lekka , dostatecznie sztywna i mocna konstrukcja . Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ciąg dalszy prac instalacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Dzisiaj wykonałem zamocowanie akumulatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Z tektury wykonałem próbny model tłumika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bupir Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Cześć.Z dużym zainteresowaniem zawsze przeglądam relacje Kolegi z budowy modeli.Mistrzowstwo w każdym calu.,ale koncepcja tego wydechu jest dla mnie niewłaściwa pod względem osiągów silnika.Silnik dwusuwowy szczególnie jest wrażliwy pod tym względem na właściwe strojenie wydechu.Chyba ,że na pohybel osiągom, ma się ładnie zmieścić pod maską,tłumić dobrze i specjalnie nie przeszkadzać silnikowi.Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 W dniu 21.02.2020 o 14:29, bupir napisał: Cześć.Z dużym zainteresowaniem zawsze przeglądam relacje Kolegi z budowy modeli.Mistrzowstwo w każdym calu.,ale koncepcja tego wydechu jest dla mnie niewłaściwa pod względem osiągów silnika.Silnik dwusuwowy szczególnie jest wrażliwy pod tym względem na właściwe strojenie wydechu.Chyba ,że na pohybel osiągom, ma się ładnie zmieścić pod maską,tłumić dobrze i specjalnie nie przeszkadzać silnikowi.Pozdrawiam Piotr Dziękuje za miłe słowa . W sprawie tłumika masz rację , chodzi mi oto aby nie wystawał poza maskę i jako tako tłumił hałas . ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Tak wyglądają elementy tłumika przygotowane do spawania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bupir Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Strojenie wydechu? Wydech to nie gitara! Co kolega chcialby w nim "stroic", jesli mozna zapytac? Stroić można gitarę,fortepian silnik też.Ci co kiedykolwiek zajmowali się zwiększaniem osiągów silników spalinowych wiedzą co miałem na myśli.O zwiększaniu osiągów zainteresowanych odsyłam chociażby do książki autorstwa Czesława Kordzińskiego pt.Zwiększanie Osiągów śilników do samochodów i motocykli.Polecam.Jest tam też o roli układu wydechowego na osiągi silnika.Nie chcę zaśmiecać tematu Autora o relacji z budowy modelu dlatego proponuję przenieść ewentualną dyskusję do nowego wątku o strojeniu wydechu,gitary,fortepianu o strojeniu się itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 2 godziny temu, mr.jaro napisał: Strojenie wydechu? Wydech to nie gitara! Co kolega chcialby w nim "stroic", jesli mozna zapytac? Lucjan, do wykonania skutecznie dzialajacego tlumika dla makiet wystarczy trzymac sie kilku prostych zasad. To funkcjonuje pierwszorzednie. Ten temat byl juz meczony: To nie moje wymysly, tylko sprawdzone w praktyce zasady, opracowane przez znanego specjaliste w dziedzinie silnikow modelarskich. Wybrane przez Ciebie, Lucjan, polozenie tlumika ma duza zalete - spaliny mozna w prosty sposob wyprowadzic tam, gdzie znajdowal sie wydech oryginalu. Podobne rozwiazanie widzialem juz w Spitfire Kevina Schacklocka. To robilo wrazenie! A jesli sie nie pogniewasz, pozwale sobie jeszcze na wymadrzanie sie i dodam, ze oznaczenie typu maszyny, ktorej model tak pieknie budujesz, nie brzmialo ME-109, lecz Bf 109. Ale to tylko tak "na marginesie". Dziękuję za cenne uwagi . Uczyć się trzeba całe życie. Z tą nazwą to pokręciłem , zrobiłem skrót. Powinno być Messerschmitt Bf 109 F. Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Przymiarka tłumika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Lucjan, czy godło JG-27 to jakaś naklejka czy kalkomania? Dałeś zwichrzenie geometryczne na końcówce płata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 13 godzin temu, kesto napisał: Lucjan, czy godło JG-27 to jakaś naklejka czy kalkomania? Dałeś zwichrzenie geometryczne na końcówce płata? To godło i wszystkie napisy i oznaczenia wydrukowałem na drukarce laserowej na papierze do kalkomanii wodnej. Zwichrzenie końcówek oczywiście jest 2,5 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Ok, ale jak uzyskałeś biały kolor na drukarce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 6 godzin temu, mecenas napisał: Ok, ale jak uzyskałeś biały kolor na drukarce? Bardzo prosto, pomalowałem na kadłubie w miejscu gdzie ma być godło białe tło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi