Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Grudnia 2020 Podsumowanie pierwszego sezonu i wylatane jak na razie ustawienia modelu. Po 14 latach latania na Pitlab'owym wariometrze i 10 latach z Futabą 12FG przyszedł czas na odświeżenie sprzętu. Nie przepadam za zmianami szczególnie w sprawdzonych rozwiązaniach ale czasami trzeba lub wypada nadążać za ogarniającą nas technologią Po ponad 20 latach doświadczeń Futabą no może z małą przerwą na JR3810 postanowiłem zostać na tym systemie. GP14 zostało ponownie zaprogramowane z radiem 18SZ i odbiornikiem R7014SB. Następcą SkyAssistant został https://www.sm-modellbau.de/GPS-Logger-2-und-Zubehoer . Wspiera większość systemów na rynku i posiada praktycznie zestaw wszystkich czujników potrzebnych w szybowcu. Maciek przewidział na etapie składnia kadłuba możliwość zakładania rurki TEK i teraz była okazja do wykorzystania tej instalacji. [ Obecnie SM-modellbau przygotowuje aktualizację firmware która umożliwi dodatkowo odczytywanie prędkości z rurki TEK ] Mając już jako takie wyczucie modelu przy ustawieniu spływu w neutrum zacząłem eksperymentować z ustawieniem klapolotek sprawdzając w czasie lotu wstępnie parametry. Ostatnie dwa dni lotne listopada postanowiłem polatać dla sprawdzenia jak naprawdę prezentują się parametry modelu. Model obciążenie 100g/dm2 , środek ciężkości 138mm Pomiary dały średnie wartości: cały spływ w pozycji 0 [ prędkość 72km/h opadanie 0,8m/s ] klapa 3,5mm / lotka wew. 3mm / lotka zewn. 2,5mm [ prędkość 54 km/h opadanie 0,55-0,6m/s ] Doskonałość modelu około 25-27 wiec można w miarę bezpiecznie zapuścić się w poszukiwaniu termiki dość daleko nawet mając 100m wysokości. Dużą zaletą tego modelu jest dość neutralne zachowanie w krążeniu szczególnie przy silniejszym wietrze / model nie zatrzymuje się pod wiatr co przy modelach na klasycznych profilach popularnej serii HQ często ma miejsce. Planuję jeszcze kiedyś powtórzyć pomiary bladym świtem przy maksymalnie bezwietrznej pogodzie i na nowym firmware wariometru. Gdyby kotoś z ciekawości i dla zabawy chciałbym wpaść do nas i zrobić razem pomiary swojego szybowca to zapraszam! Z dodatkowych funkcji używam ustawienia lotki 3mm klapy 5mm przy tych wartościach model lepiej zachowuje się na holu za Morawą z silnikiem ZDZ80cm3. W zimę planuję popracować nad trochę makietowym wyposażeniem kabiny, wymienić mylarowe fartuchy na skrzydłach i zainstalować hamulec na kole. Jako ciekawostka dane z pętli na filmiku powyżej prędkość maksymalna przed wprowadzenim do pętli 189 km/h średnica pętli 70m maksymalne przeciążenie 4,5G Do zobaczenia na lotnisku ! 1 12
Patryk Sokol Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 A pomiary ze spływem podniesionym? I co z głębszymi wychyleniami spływu do dołu? A i co z miksem steru wysokości do klap? Szczególnie mnie interesuje czy robiłeś powroty pod wiatr z podniesionym spływem. Jeśli nie - to trochę marnujesz czas i życie, ale nie oceniam Wiem, wiem, zrzędzę, ale mi pomiarów to mało A co do doskonałości - podoba mi się, że model tej wielkości idzie w zawody na doskonałość z Muchą Standard Muca standard miała 27,8 doskonałości przy 75km/h, tu jest podobnie
silesia_system Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2020 Oj tam Oj tam dobre marnowanie czasu jak jest dobre to nie jest złe Jestem weekendowym lataczem i trochę czasu mi zajmuje poznanie i wyczucie modelu dlatego też zmiany wprowadzam powoli. Podniesiony spływ około 1mm w górę jest w planie ale raczej jako opcja dla zabaw z akrobacyjnym zabarwieniem choć zapewne też zostanie pomierzony. Nie jestem zwolennikiem a wręcz przeciwnikiem miksowania sterowania ale przetestowana opcja miksowania wysokości do całego spływu dała świetne efekty w starym Jantarze F5J. Będzie to zapewne pierwszy temat przerabiany na wiosnę, czy mi to w tym modelu spasuje polatamy zobaczymy. Jestem chyba inny bo nie potrafię latać np z bardzo popularnym w makietach szybowców miksem lotki ogon. Patryk zaproszenie na testy cały czas aktualne musisz przyjechać ocenić czy lata jak liczyłeś a przypadkiem tak wyszło że w przyszłym roku pobawię się i potestuję też Twoje "magiczne" liczenie. Maciej latał i widać było że zadowolony jest z poświęconego czasu przy realizacji projektu. Sam przyznał że nie miał ostatnio zbyt wielu okazji by potrzymać radio w rękach ale właśnie na trybie termika doświadczył że model łagodny jak baranek W temacie Muchy standard muszę zgłosić się do kolegi Krzyśka z Wa-wy ma muchę w 1:1 to trzeba by się na jakieś latanie porównanie umówić ?
Shock Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 3 godziny temu, silesia_system napisał: Jestem weekendowym lataczem Te, nie bądź taki skromy bo doświadczeniem i nalotem szybowcami mógłbyś trochę ludzi z forum obdarować Choć stanie godzinę i patrzenie w jakiś punkcik na niebie to trzeba lubić . Kapitalny modelik ...
elpazo Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Rafał można się położyć i tak latać głowa i szyja nie boli i hałasu nie ma. A modelik Pawła dokładnie oglądałem na zlocie w Jerzowie Sudeckim Paweł wielkie gratulacje nie za model lecz za sposób wyposażenia, choć i model piękny . Pozdrawiam Władek Ten od Ventusa 1
Marko11 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Model super i w b. dobrych rękach lata akrobacje jak kobuzem 2m nad pasem na plecach.... ale to cały Paweł
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maciek82 Opublikowano 9 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 Marca 2021 Panie i Panowie - zapraszam , zasiadamy i oglądamy ? 5
art_c Opublikowano 9 Marca 2021 Opublikowano 9 Marca 2021 Przepiękny szybowiec i taka refleksja do mnie przyszła, że historia zatoczyła kółko: to jest model - makieta szybowca, którego twórcą jest jeden z najlepszych modelarzy - wielokrotny rekordzista świata. Dzieło twórcy wróciło do jego korzeni...
robas69 Opublikowano 9 Marca 2021 Opublikowano 9 Marca 2021 Piękny model i świetny film reklamowy. Apropos niego. Jaka różnica klas w reklamowaniu własnych produktów w stosunku do sąsiedniego wątku o nowym modelu Oldgliders. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Coś tam udało mi się podziałać w temacie kokpitu ? kolega uszył trochę tapicerki i efekt końcowy mam nadzieję pokażę już wkrótce. 13
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Lipca 2021 Wieczorne szaleństwa na spotkaniu u przyjaciół w Kosorowicach ? 7 1
Shock Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 Paweł zdjęcie przed dodaniem się obraca .... 2
silesia_system Opublikowano 6 Września 2021 Autor Opublikowano 6 Września 2021 Drugie VELO w stadzie, na razie jeszcze zielone jak na młodzika przystało ? Kolega Jurek oblatał u nas w weekend ? 4
Maciek82 Opublikowano 7 Października 2021 Opublikowano 7 Października 2021 Gdzieś na Szwajcarskim zboczu ? 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maciek82 Opublikowano 9 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 9 Października 2021 Czego nie robi się dla klientów ? , aby zaspokoić ciekawość na jakie wygibasy mogą sobie pozwolić w locie , robimy test wytrzymałości skrzydła. Poniżej dwa filmiki z próby złamania - jak narazię "bez powodzenia" ale nie ma co się poddawać - zrobimy jeszcze jeden ? 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Lipca 2022 W pierwszym poście pisałem że model miał być do termiki ? i jakoś tak wyszło że kręci też przyzwoicie hihihi Fotki z kosiaka skradłem od Piotrka który oblatał swoje Velo u nas w zeszły weekend. fot. Ryszard H. 10
Sage Opublikowano 1 Lipca 2022 Opublikowano 1 Lipca 2022 Pawła definicja lotu GP na plecach: " Pilot musi widzieć spód płata" PS Po wizycie na Wyrach ciężko człowiekowi wrócić do pracy. 1
Francka Opublikowano 1 Lipca 2022 Opublikowano 1 Lipca 2022 Piotr słyszałem ,że znowu gdzieś Cię wywiało na daleki wschód .?
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Listopada 2022 Kolejny sezon z GP14 za mną, model dalej ma się świetnie i poznajemy swoje granice. Troszkę pokręciłem i pogoniłem go w tym roku 266 km/h i przeciążenie 11,6G tyle wskazał GPS logger 10
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 29 Maja 2023 W zeszły weekend nadarzyła się okazja na taką oto pamiątkową fotografię. Warunki trochę wietrzne ale bardzo termiczne GP14 jak zwykle pokazało swoje mocne strony. Myślę że Jurek jak i Piotrek zadowoleni są możliwości jakie daje ten model. Widać było po lotach że coraz bardziej się w niego wlatują było łapanie kominów jak i przeloty nad pasem Dziękuję Piotrkowi że rozpoczął projekt dość lekkiego pilota którego w tej skali nie powinno już podobno zabraknąć. W drugim planie ląduje Arcus w skali 1:3 kolegi Andrzeja 5
Rekomendowane odpowiedzi