Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Podsumowanie pierwszego sezonu i wylatane jak na razie ustawienia modelu. Po 14 latach latania na Pitlab'owym wariometrze i 10 latach z Futabą 12FG przyszedł czas na odświeżenie sprzętu. Nie przepadam za zmianami szczególnie w sprawdzonych rozwiązaniach ale czasami trzeba lub wypada nadążać za ogarniającą nas technologią Po ponad 20 latach doświadczeń Futabą no może z małą przerwą na JR3810 postanowiłem zostać na tym systemie. GP14 zostało ponownie zaprogramowane z radiem 18SZ i odbiornikiem R7014SB. Następcą SkyAssistant został https://www.sm-modellbau.de/GPS-Logger-2-und-Zubehoer . Wspiera większość systemów na rynku i posiada praktycznie zestaw wszystkich czujników potrzebnych w szybowcu. Maciek przewidział na etapie składnia kadłuba możliwość zakładania rurki TEK i teraz była okazja do wykorzystania tej instalacji. [ Obecnie SM-modellbau przygotowuje aktualizację firmware która umożliwi dodatkowo odczytywanie prędkości z rurki TEK ] Mając już jako takie wyczucie modelu przy ustawieniu spływu w neutrum zacząłem eksperymentować z ustawieniem klapolotek sprawdzając w czasie lotu wstępnie parametry. Ostatnie dwa dni lotne listopada postanowiłem polatać dla sprawdzenia jak naprawdę prezentują się parametry modelu. Model obciążenie 100g/dm2 , środek ciężkości 138mm Pomiary dały średnie wartości: cały spływ w pozycji 0 [ prędkość 72km/h opadanie 0,8m/s ] klapa 3,5mm / lotka wew. 3mm / lotka zewn. 2,5mm [ prędkość 54 km/h opadanie 0,55-0,6m/s ] Doskonałość modelu około 25-27 wiec można w miarę bezpiecznie zapuścić się w poszukiwaniu termiki dość daleko nawet mając 100m wysokości. Dużą zaletą tego modelu jest dość neutralne zachowanie w krążeniu szczególnie przy silniejszym wietrze / model nie zatrzymuje się pod wiatr co przy modelach na klasycznych profilach popularnej serii HQ często ma miejsce. Planuję jeszcze kiedyś powtórzyć pomiary bladym świtem przy maksymalnie bezwietrznej pogodzie i na nowym firmware wariometru. Gdyby kotoś z ciekawości i dla zabawy chciałbym wpaść do nas i zrobić razem pomiary swojego szybowca to zapraszam! Z dodatkowych funkcji używam ustawienia lotki 3mm klapy 5mm przy tych wartościach model lepiej zachowuje się na holu za Morawą z silnikiem ZDZ80cm3. W zimę planuję popracować nad trochę makietowym wyposażeniem kabiny, wymienić mylarowe fartuchy na skrzydłach i zainstalować hamulec na kole. Jako ciekawostka dane z pętli na filmiku powyżej prędkość maksymalna przed wprowadzenim do pętli 189 km/h średnica pętli 70m maksymalne przeciążenie 4,5G Do zobaczenia na lotnisku ! 1 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 A pomiary ze spływem podniesionym? I co z głębszymi wychyleniami spływu do dołu? A i co z miksem steru wysokości do klap? Szczególnie mnie interesuje czy robiłeś powroty pod wiatr z podniesionym spływem. Jeśli nie - to trochę marnujesz czas i życie, ale nie oceniam Wiem, wiem, zrzędzę, ale mi pomiarów to mało A co do doskonałości - podoba mi się, że model tej wielkości idzie w zawody na doskonałość z Muchą Standard Muca standard miała 27,8 doskonałości przy 75km/h, tu jest podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Oj tam Oj tam dobre marnowanie czasu jak jest dobre to nie jest złe Jestem weekendowym lataczem i trochę czasu mi zajmuje poznanie i wyczucie modelu dlatego też zmiany wprowadzam powoli. Podniesiony spływ około 1mm w górę jest w planie ale raczej jako opcja dla zabaw z akrobacyjnym zabarwieniem choć zapewne też zostanie pomierzony. Nie jestem zwolennikiem a wręcz przeciwnikiem miksowania sterowania ale przetestowana opcja miksowania wysokości do całego spływu dała świetne efekty w starym Jantarze F5J. Będzie to zapewne pierwszy temat przerabiany na wiosnę, czy mi to w tym modelu spasuje polatamy zobaczymy. Jestem chyba inny bo nie potrafię latać np z bardzo popularnym w makietach szybowców miksem lotki ogon. Patryk zaproszenie na testy cały czas aktualne musisz przyjechać ocenić czy lata jak liczyłeś a przypadkiem tak wyszło że w przyszłym roku pobawię się i potestuję też Twoje "magiczne" liczenie. Maciej latał i widać było że zadowolony jest z poświęconego czasu przy realizacji projektu. Sam przyznał że nie miał ostatnio zbyt wielu okazji by potrzymać radio w rękach ale właśnie na trybie termika doświadczył że model łagodny jak baranek W temacie Muchy standard muszę zgłosić się do kolegi Krzyśka z Wa-wy ma muchę w 1:1 to trzeba by się na jakieś latanie porównanie umówić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 3 godziny temu, silesia_system napisał: Jestem weekendowym lataczem Te, nie bądź taki skromy bo doświadczeniem i nalotem szybowcami mógłbyś trochę ludzi z forum obdarować Choć stanie godzinę i patrzenie w jakiś punkcik na niebie to trzeba lubić . Kapitalny modelik ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Rafał można się położyć i tak latać głowa i szyja nie boli i hałasu nie ma. A modelik Pawła dokładnie oglądałem na zlocie w Jerzowie Sudeckim Paweł wielkie gratulacje nie za model lecz za sposób wyposażenia, choć i model piękny . Pozdrawiam Władek Ten od Ventusa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko11 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Model super i w b. dobrych rękach lata akrobacje jak kobuzem 2m nad pasem na plecach.... ale to cały Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maciek82 Opublikowano 9 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Panie i Panowie - zapraszam , zasiadamy i oglądamy ? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Przepiękny szybowiec i taka refleksja do mnie przyszła, że historia zatoczyła kółko: to jest model - makieta szybowca, którego twórcą jest jeden z najlepszych modelarzy - wielokrotny rekordzista świata. Dzieło twórcy wróciło do jego korzeni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Piękny model i świetny film reklamowy. Apropos niego. Jaka różnica klas w reklamowaniu własnych produktów w stosunku do sąsiedniego wątku o nowym modelu Oldgliders. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Coś tam udało mi się podziałać w temacie kokpitu ? kolega uszył trochę tapicerki i efekt końcowy mam nadzieję pokażę już wkrótce. 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Wieczorne szaleństwa na spotkaniu u przyjaciół w Kosorowicach ? 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Paweł zdjęcie przed dodaniem się obraca .... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 6 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Drugie VELO w stadzie, na razie jeszcze zielone jak na młodzika przystało ? Kolega Jurek oblatał u nas w weekend ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek82 Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Gdzieś na Szwajcarskim zboczu ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maciek82 Opublikowano 9 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Czego nie robi się dla klientów ? , aby zaspokoić ciekawość na jakie wygibasy mogą sobie pozwolić w locie , robimy test wytrzymałości skrzydła. Poniżej dwa filmiki z próby złamania - jak narazię "bez powodzenia" ale nie ma co się poddawać - zrobimy jeszcze jeden ? 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 W pierwszym poście pisałem że model miał być do termiki ? i jakoś tak wyszło że kręci też przyzwoicie hihihi Fotki z kosiaka skradłem od Piotrka który oblatał swoje Velo u nas w zeszły weekend. fot. Ryszard H. 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Pawła definicja lotu GP na plecach: " Pilot musi widzieć spód płata" PS Po wizycie na Wyrach ciężko człowiekowi wrócić do pracy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Piotr słyszałem ,że znowu gdzieś Cię wywiało na daleki wschód .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 19 Listopada 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Kolejny sezon z GP14 za mną, model dalej ma się świetnie i poznajemy swoje granice. Troszkę pokręciłem i pogoniłem go w tym roku 266 km/h i przeciążenie 11,6G tyle wskazał GPS logger 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 W zeszły weekend nadarzyła się okazja na taką oto pamiątkową fotografię. Warunki trochę wietrzne ale bardzo termiczne GP14 jak zwykle pokazało swoje mocne strony. Myślę że Jurek jak i Piotrek zadowoleni są możliwości jakie daje ten model. Widać było po lotach że coraz bardziej się w niego wlatują było łapanie kominów jak i przeloty nad pasem Dziękuję Piotrkowi że rozpoczął projekt dość lekkiego pilota którego w tej skali nie powinno już podobno zabraknąć. W drugim planie ląduje Arcus w skali 1:3 kolegi Andrzeja 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi