Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Posiadam takie radio: https://www.radiocontrolledshop.ie/radio-transmitters-rc-model-receivers/12333-radio-controll-models-transmitter-receiver-radiolink-t8fb-24ghz-8-channel-transmitter-with-2x-r8ef-receivers-rlkt081000.html
Oraz dwie sztuki takiego samego odbiornika: https://www.robotshop.com/eu/en/radiolink-r8ef-8-ch-24ghz-fhss-receiver-t8fb.html?gclid=CjwKCAiA7t3yBRADEiwA4GFlI0teStFFjrIc5TQOOeDKHns7JlCxORcdSdEYzA7HG240pdiyOJ4P6BoCO_oQAvD_BwE
Mam też dwa modele, jeden to górnopłat, drugi dolnopłat. Pytanie - jak rozwiązać przełączanie się między tymi modelami? Raz chcę latać pierwszym modelem, innym razem drugim modelem. Każdy z tych modeli jest wytrymowany inaczej, ma inne wychylenia sterów ustawione itd. Okazało się, że jak przekładam ten sam odbiornik z jednego modelu do drugiego, to ten model do którego przełożyłem radio trzeba trymować od nowa itd. Jest to uciążliwe. Z kolei jak będę miał te dwa odbiorniki zainstalowane w dwóch różnych modelach, to przed lotem danym modelem, będę musiał parować (bindować, tak się mówi?) się z tym konkretnym odbiornikiem od nowa i od nowa ustawiać wychylenia sterów itd. Nie ma chyba dobrego rozwiązania w tej kwestii. Jak wy to rozwiązujecie? 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Nic nie stworzysz. Takie rzeczy możliwe z nadajnikami komputerowym które mają pamięć kilku modeli. Wtedy wybierając inny model, automatycznie masz jego ustawienia

Opublikowano
  W dniu 27.02.2020 o 13:54, Marcin K. napisał:

Nic nie stworzysz. Takie rzeczy możliwe z nadajnikami komputerowym które mają pamięć kilku modeli. Wtedy wybierając inny model, automatycznie masz jego ustawienia

Rozwiń  

Dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem ale liczyłem że ktoś już tutaj miał taki problem i podpowie mi coś praktycznego. 
Właśnie przeczytałem też, że w pamięci odbiornika pozostaje sparowany nadajnik, więc chyba będzie okej. Muszę po koleji zbindować dwa odbiorniki z radiem, potem podłączyć oba nadajniki do zasilania po kolei i sprawdzić czy będą reagowały. Jeśli tak to spoko. Pozdro. 

Opublikowano
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.