Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam, mam problem z konfiguracją nadajnika hk-t6a v2 (odbiornik hk-tr6a) w programie librepilot. Zacząłem budowę mojego pierwszego drona, kontroler lotu bez problemu skonfigurowałem, ale przy konfiguracji nadajnika jest już problem. Program nie wykrywa „pitch” i „yaw” i nie wiem co może to powodować. Trzeci dzień próbuje wymyślić co jest nie tak, niestety bez skutku. Prosiłbym Was o pomoc. Specyfikacja: CC3D evo f450 rama silniki emax 2213 i esc rctimer 20A aparatura hobbyking hk-t6a v2, odbiornik hk-tr6a
Bodzioch Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Masz problem z konfiguracją nadajnika w programie T6config bo nadajnik w nim się konfiguruje ?
Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zbudowałem pierwszy quadcopter i skonfigurowałem kontroler lotu w librepilot, potem program zaproponował konfiguracje nadajnika i tu pojawia sie problem. Librepilot nie wykrywa ruchów pitch i yaw i nie wiem co może być przyczyną tego. Czy może być to spowodowane zła konfiguracją w t6config? Czytałem sporo na temat mojej przypadłości, ale nie wiele sie dowiedziałem. Dodam, że kupiłem nadajnik i odbiornik używane i wcześniej aparatura była używana w łódce zanętowej.
Bodzioch Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Sam nadajnik jest konfigurowany przez T6config. Tam robisz ustawienia i przypisujesz przełączniki i masz podgląd czy to wszystko działa Librepilot nie wykrywa ruchów pitch i yaw- jaki element nadajnika ma uaktywnić te ruchy ? W tym nadajniku masz 4 kanały standardowo na drążkach a dwa dodatkowe na potencjometrze lub przełączniku. Jeżeli to radio było w łódce dwusilnikowej to może mieć włączony mixer do sterowania silnikami. Bez podłączenia nadajnika do kompa to wróżenie z fusów. Podepnij serwo do odbiornika po kolei od 1 do 6 kanału i sprawdź jaki element nadajnika uruchamia serwo.
Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Dziękuje za odpowiedź, niestety nie mam żadnego serwo w domu ani kabla do aparatury, czytałem, że można zrobić taki przewód i potrzeba konwerter usb to ttl? Mógłby Pan rozjaśnić mi ten temat?
Bodzioch Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Taki kabelek można kupić. Zobacz na mojej www jak to wygląda. Bez tego kabelka będzie ciężko. Możesz jeszcze zmienić na radio nowsze gdzie wszystko ustawisz w nadajniku. http://modelhobby.nazwa.pl/radia/radia.htm
Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Niestety na każdej stronie jakiej patrzyłem jest produkt niedostępny ?
Bodzioch Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 U mnie na stronie jest dostępny. Mam jeszcze kilka sztuk.
Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Jak mógłbym kupić u Pana taki kabel? Bo na stronie nie ma możliwości kupna ( chyba że nie widzę).
Fiteq Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Już doczytałem na stronie, napisałem maila w sprawie kabla.
Rekomendowane odpowiedzi