waldemar59 Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Mam do czynienia ze sklepem modelarskim z Sosnowca Pana PiotraKopeckiego RC4MAX.Sklep ten ( www.rc4max.com ) prowadzi sprzedaż także poprzez Allegro.Na Allegro zakupiłem w marcu 2018 r. od rc4max kamerkę płytkowąFPV 720x480 0,008 lux za 94,50 zł wybraną z pośród innych jego ofertna podobne kamerki.W opisie aukcji Allegro sprzedawca ten podaje, że kamerka jest wysokiej jakości, daje bardzo dobry obraz nawet w trudnych warunkach oświetleniowychale nie podał poziomu szumów ani producenta. Okazało się, że kamerka dajefatalnej jakości obraz, niewyraźny, zamazany a w trudniejszych warunkachoświetleniowych obraz jest potwornie zaszumiony. Ponadto okazało sięże jest to chińszczyzna i to bardzo tandetna . Napisałem dorc4max, że jakość kamery jest niezgodna z opisem w aukcji i że zwracamprzedmiot co zrobiłem, wysłałem mu w sprawną , działającą kamerę z powrotem. Uszkodziłem tylko trochę przewodzik od kamerki w związkuz koniecznością podłączenia do rejestratora ale kabelek ten jest odłączany i jest wart tylko KILKA zł. Sklep rc4max sam zresztą maw swojej ofercie sprzedaży takie kabelki za kilka złotych.A teraz opiszę co zrobił Pan Kopecki, właściciel sklepu.Otóż napisał mi, że z powodu tego kabelka wartość kamerki musi ulecobniżeniu i że nie zwróci mi kwoty zakupu 94,50 zł tylko on sobie wycenikamerkę i zwróci mi obniżoną wartość. I rzeczywyście WYCENIŁ...kamerę na 8 zł ( słownie osiem złotych ) i napisał , że tyle mi zwróci.Jego wycena kamerki jest rażąco niewspółmierna do rzeczywistejjej wartości, uwzględniając uszkodzony kabelek za kilka zł wartośćkamerki jest rzędu 70-80 zł, sprzedawca ewidentnie naruszył przepiso współmiernym do zaistniałej wady obniżeniu wartości. Wycena dokonanajednostronnie przez właściciela sklepu jest tym samym też zupełnieniefachowa i tendencyna, zakrawa to na kpiny. A PONADTO napisał mi jeszcze szereg bredni i niedorzeczności ,sformułował oszczercze zarzuty pod moim adresem, że uszkodziłemkamerkę, czyli w sumie twierdzi kłamliwie, że odesłałem mu kameręuszkodzoną. Oto co wymyślił Pan Kopecki:Po pierwsze stwierdził , że odesłana mu kamerka nosi ślady ciał obcycha konkretnie ziemii...(!)Po drugie kamerka jest pokryta zielonym nalotem i nosi ślady działania wody...(!)_Po trzecie stwierdził, że kamerka nosi ślady uderzeń mechanicznych i że układscalony jest ubity....(!)Potem jeszcze mi napisał , ze kamerka nosi ślady elektrolizy...Fałszywość tych zarzutów jest ewidentna, bo sugeruje, że ja kamerkęmusiałem posypywać ziemią czy zakopać w ziemii, następniemusiałem ją polewać wodą czy wrzucić np. do akwarium na dłuższyczas oraz dodatkowo jeszcze musiałem uderzać w nią młotkiem czyrzucać nia o ziemię. Kamerka była preznaczona do monitoringustacjonarnego a nie do instalacji na zabawkach typu na przyklad dron.Te wymysły mają uzasadniać jego wycenę zwróconej kamerki na 8 zł.Ponadto pokazał, że nie da się z nim wogóle dyskutować, że jestarogancki i bezczelny. Zażądałem od niego zwrotu tylko 60 zł za kamerkę plus 10 zł zwrotukosztów przesyłki co całkowicie zignorował.Minęło już sporo czasu od zwrotu a Pan Kopecki, jego sklep ŻADNYCHpieniędzy mi nie zwrócił, najwyraźniej zamierza mnie okraść, taki jestjego wyraźny cel, nie chce zwrócić pieniędzy za zwrócony towari de fakto żadnych pieniędzy za zwrócony towar mi nie oddał!( nawet tych 8 złotych ).Obecnie na allegro jest otwarta dyskusja w tej sprawie ale allegro turaczej nie pomoże ale są inne instytucje oraz sąd.Serdecznie odradzam tego sprzedawcę, ten sklep. Sklep ten mazresztą wiele negatywnych opinii na różnych portalach, stronachinternetowych, np. związanych z modelarstwem a także na stronachz opiniami o sprzedawcach i datują się one od ok. 2011 roku!Opinie te stwierdzają, że sklep rc4max ma falalne podejście doklientów, po prostu klientów lekceważy i ma za nic, nierzadkoodmawia prawa do reklamacji i zwrotów, nie zwraca pieniędzyza zwrócony towar. Ponadto zwala na klientów winę za wszelkiewady i usterki sprzedanego towaru pomawiając ich o niefachowośćniewłaściwe obchodzenie się z przedmiotem, uszkodzenie towaru.Opinie te potwierdzają i są zgodne z moją powyższą opinią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oki188 Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Przykro czytać takie posty ale sam miałem problemy z paroma sprzedawcami (też byłem posądzany o zniszczenie sprzętu) dlatego dla pewności przed odesłaniem robię dokładną dokumentację fotograficzną kupionego bubla z naniesioną datą oraz godziną przez aparat na zdjęcie po czym przy pakowaniu też albo nagrywam filmik albo robię zdjęcia (zawsze są późniejsze dowody). Dzięki kolego za ten post będę unikał kupowania tam elektroniki skoro tak oszukują z reklamacją i gwarancją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 (zawsze są późniejsze dowody). W rzeczywistości żadne, niestety:( A co do kamerki to sprzedawca odebrał sprzęt sprawny, czysty i kompletny. Sam to potwierdził. Powinien zwrócić całość. Łącznie z ceną dostawy. Ale komu chce się dochodzić swojego i wydawać dodatkowo 30zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldemar59 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Jeden z kolegów w odpowiedzi na mój post o sklepie rc4max pisze, że robi dokumentację fotograficzną zwracanego bubla. Czy jednak taka dokumentacja może być wiarygodnym dowodem w sądzie na przykład? Kiedy dochodzi do sporu pomiędzy kupującym-klientem a sprzedawcą to sprzedawca i klient są stronami sporu i każdy jak wiadomo będzie wołał o swoje racje, nie zawsze rzetelnie. Czy strony sporu mogą powoływac się na i przedkładać dowody wykonane czy spreparowane przez samych siebie bez żadnego potwierdzenia czy poświadczenia osób, świadków czy instytucji niezależnych i obiektywnych w sprawie, bez kontroli niezależnej? Zdecydowanie nie. Mnie w opisanej sprawie ze sklepem rc4max Właściciel tego sklepu przesłał za pośrednictwem formularza dyskusji - sporu allegro rzekome zdjęcie odesłanej mu , zwróconej kamerki płytkowej twierdząc, że zdjęcie pokazuje wady powstałe z mojej winy. Na tym zdjęcia ja z kolei widzę inny egzemplarz kamerki, nie ten , który odesłałem. Sklep rc4max dalej sprzedaje ten model kamerki, który ja kupiłem i zwróciłem, ma wiele egzemplarzy tej kamery i może mieć egzemplarze ze zwrotów i reklamacji od innych klientów. Jednostronne twierdzenie sprzedawcy, że że przesłał mi zdjęcie zwróconej mu kamerki ( mojego egzemplarza ) nie ma żadnego potwierdzenia ze strony niezależnych świadków. Toteż jak to ma być dowód sądowy w sprawie? Nie sądzę by sąd wziął pod uwagę, uwzględnił tego rodzaju "dowody" . Kupujący jeśli jest nieuczciwy też może tworzyć takie "dowody" a też zawsze można mu zarzucić spreparowanie dowodu bo nie przedstawił dowodu potwierdzonego przez strony niezależne, obiektywne, odpowiednich uprawnionych świadków, niezależnych rzeczoznawców co nie jest łatwe a właściwie może być bardzo trudne. Tak więc jak napisał inny kolega, tak naprawdę to dowodu na nasze racje praktycznie nie będziemy mieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Sąd bierze pod uwagę tylko dwa dokumenty. Jeden to protokół szkody w chwili odbioru przesyłki Drugi to podpis o odbiorze bez zastrzeżeń. resztę pseudo dowodów takich jak filmy i zdjęcia można o kant d..... No. Przy tak prostej sprawie sama rozprawa trwa 10 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldemar59 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Dziękuję koledze maxiii za uwagi, mogą się przydać. Chciałem tu jeszcze podać, jedna informację co do opinii o sklepie rc4max, otóż sklep ten był już dawniej oceniany, opiniowany na tym forum. Ten temat więc powraca... Kiedy szukając informacji o rc4max wpisałem w wyszukiwarkę google hasło " rc4max opinie" to na początku listy stron wyświetlonych przez google znalazłem link do pfmrc.eu/opinie o sklepach . Wchodzimy na listę opinii o rc4max z dawniejszych lat, gdzieś od roku 2011. Tych wpisów jest tam ok. 90 . Są opinie pozytywne i negatywne ale zdecydowanie przeważają negatywne. Jednak jest informacja o tym, że wpisy zostały zarchiwizowane, temat został zarchiwizowany i nie można tam już dokonywać nowych wpisów. Można sie z tymi starszymi opiniami zapoznać. Temat jest aktualny, metody Pana Kopeckiego, sposób traktowania klientów nie zmienił się jak w moim opisanym przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipp Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Też miałem nieprzyjemność zakupów w sklepie RC4MAX i serdecznie odradzam. Niestety właściciel to typ kierujący się zasadą: jeśli coś jest nie tak ze sprzedanym przez niego przedmiotem to obsługę takiej sytuacji można streścić jednym z dwóch zwrotów: "goń się frajerze" lub "widziały gały co brały" i tyle nt. rc4max Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts