Skocz do zawartości

Lotniko modelarskie Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm.. faktycznie trochę szkoda bo i u nas pogoda fajna, ale jak popatrzę na statystyki to siedzę w domu ze zrozumieniem.

Niestety coś za coś.

usa.png

Opublikowano

Godzinę temu, Konrad_P napisał:

tam jest inna kultura

hmm, jak to rozumieć? masz na myśli, że jest więcej ludzi głupich (np.51% wierzy w kreacjonizm, 15% w ewolucję :D, w Europie wygląda to "troszkę" inaczej)

Z regulaminu wynika, że członkostwo kosztuje: $300 wpisowe i $125/rok - ciekawe jak te kwoty czują amerykanie?

Opublikowano

Mówiąc, że tam jest inna kultura miałem na myśli, że jak jest takie lotnisko to ludzie chcą przynależeć do niego pomimo opłat. 300$, to pewnie jak u nas 300 zł za rok, więc chyba nie aż tak wygórowana cena.

U nas jak powstało by takie lotnisko i kazało sobie płacić 300 zł za rok to pewnie z 80% pilotów latało by poza nim tylko po to żeby nie zapłacić bo właściciel na pewno za te pieniądze to sobie pałac 600m2 wybuduje i kupi najnowsze Ferrari.

Tam jest inaczej. Jest miejsce i tam się lata bo właściciel robi wszystko tak żeby modelarzom latało się przyjemnie, bezpiecznie. U nas w tej chwili to jest jeszcze czysta abstrakcja. Oczywiście są wyjątki, choćby chłopaki z Kęt ale to są naprawdę wyjątki.

• Lubię to 1
Opublikowano
19 minut temu, Konrad_P napisał:

Oczywiście są wyjątki, choćby chłopaki z Kęt ale to są naprawdę wyjątki.

to prawda, lotnisko w Kętach budzi zazdrość :)

Chłopaki, ile kosztuje członkostwo (czysta ciekawość - chciałbym mieć odniesienie do tego amerykańskiego $300+$125)

19 minut temu, Konrad_P napisał:

chcą przynależeć do niego pomimo opłat. 300$,  to pewnie jak u nas 300 zł za rok, więc chyba nie aż tak wygórowana cena.

$300 to jest wpisowe jednorazowe, opłata roczna to $125

Wydaje mi się, że to nawet na polskie warunki są bardzo przystępne ceny, i nie wierze by ktoś w Polsce chciał latać "obok" mając za $125/rok takie luksusy..

Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad_P napisał:

To prawda ale tam jest inna kultura no i jest trochę więcej pieniędzy.

No tak, my zawsze mamy jakąś wymówkę :(

Opublikowano
3 godziny temu, a74BACK napisał:

ktoś lata !

no tak właśnie Fanciszek napisał, że w USA na lotnisku latają, a my siedzimy(do wczoraj, dziś już też latamy:D, tylko nie na takich luksusowych lotniskach..;)

Opublikowano
8 minut temu, zipp napisał:

opłata roczna to $125

To już w ogóle nie ma o czym mówić. 125$ rocznie to koszt ze 3-4 serw, więc tym bardziej zazdrość d.pe ściska.

9 minut temu, MASK napisał:

No tak, my zawsze mamy jakąś wymówkę :(

Marcin niestety ale taka jest u nas rzeczywistość. Nie wiem czy byłby taki odważny w naszym kraju żeby kupić z 2-5h ziemi i tam zbudować infrastrukturę modelarską. Zapisałoby się pewnie z 5 pilotów i to wszystko a reszta tak jak pisałem latałaby pewnie tuż za płotem. Dlatego napisałem że tam jest inna kultura i nam jeszcze ze 100 lat potrzeba.

• Lubię to 1
Opublikowano

A ja się cieszę tym co mam ?

0d2dc852460b3013.jpg

Ostatnio dorobiliśmy się ławeczki.

43d7facfd086b030.jpg

W planie jest jeszcze grill ale ze względu na bliskość wsi (1,5 km) będzie przywożony. Z tego też względu ławeczka tyko z pozoru wygląda tak lekko. Każda noga jest zespawana z dwóch krzeseł z demobilu a to co w ziemi ma obcięte oparcie. I w tak ukształtowane nogi są wrzucone kamienie, ale takie że we dwóch z synem je katulaliśmy. Wszystko to po to żeby chętni na ławeczkę z pobliskiej wsi zes......li się przy jej wyciąganiu ?. Zdaję sobie sprawę że jednak wszystko się może zdarzyć ? za dobrze ich znam.

Infrastruktura uboga ale dla nas w sam raz i bez wpisowego ?

W sumie dla nas trzech jest OK.

Od czasu do czasu mamy gości których zawsze z wielką przyjemnością witamy.

• Lubię to 2
  • Dzięki 2
Opublikowano
2 minuty temu, ahaweto napisał:

A ja się cieszę tym co mam ?

No bo Adamie masz czym. Masz świetne lotnisko, włożyłeś bardzo dużo ciężkiej swojej pracy żeby wyglądało tak jak teraz. Pozazdrościć, naprawdę, bo jest czego.:)

Opublikowano

No i bardzo fajne lotnisko wystarczy kawałek łąki jako prywatne i jest spokój . Tylko zazdrościć .

Masze małe lotnisko jest wystarczające dla małych samolotów . Utrzymanie jednak wszędzie kosztuje , wiec jakieś składki zawsze zbieramy i dobrze jest.

• Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, ahaweto napisał:

Wszystko to po to żeby chętni na ławeczkę z pobliskiej wsi zes......li się przy jej wyciąganiu ?. Zdaję sobie sprawę że jednak wszystko się może zdarzyć ? za dobrze ich znam.

Zlodziejom powinno sie dlon odcinac ( za pierwszy raz ) , lape przy lokciu ( za drugi raz) i lape pod pacha ( za trzeci raz ) . Za 2 - 3 lata moglbys  modele i aparature zostawic ( gdyby np. nagle kochanka zadzwonila i bys rzucil wszystko w cholere ) i nic przez tydzien by nie zginelo do twojej nastepnej wizyty na lotnisku....... 

No OK , moze jako ostrzezenie , to za pierwszy raz malego paluszka , zeby wiedzial , ze nikt nie zartuje  ?

Opublikowano
9 minut temu, Francka napisał:

Masze małe lotnisko jest wystarczające dla małych samolotów . Utrzymanie jednak wszędzie kosztuje , wiec jakieś składki zawsze zbieramy i dobrze jest.

Każda tego typu inicjatywa warta jest nagłośnienia i propagowania. To, że są i muszą być koszty to jest oczywista oczywistość i moim zdaniem nawet nie warto o tym mówić czy pisać, ale niestety z własnego doświadczenia wiem, że jest to jeszcze dla bardzo wielu bariera. Ja tak sobie myślę, że to bardzie w głowie jest ta bariera a nie w kieszeni. No ale mogę się mylić.

Opublikowano

@jarek996 to już "grali" w przeszłości... Kradzieże mi to się zdarzały...

Lotnisko każde jest fajne jak jest... W okolicach Wrocławia brak fajnych miejscówek do latania. Aglomeracja duża, a warunki kiepskie..

Opublikowano
28 minut temu, Konrad_P napisał:

To, że są i muszą być koszty to jest oczywista oczywistość i

U nas , jak juz pisalem wczesniej sa rowniez skladki , ale czesc doplaca nam miasto . Nie chodze na zebrania zarzadu , wiec nie wiem ILE ( procentowo ) nam daje , ale zarabiamy rowniez na sobie ( jak sa grile , to sie placi za jedzonko , placi sie za kawe , ciasteczka , lody i napoje ). No i DUZO pracy wlasnej . Teraz np. bedziemy dach wymieniac nad wiata , gdzie przesiadujemy w cieple dni , aby sie schronic troche przed sloncem i robota oczywiscie nasza , a plyty na dach z klubowych pieniedzy . Dwa lata temu zalatwilem z Polski plyty TZW karoseryjne na nasze stoly zewnetrzne , jest kolega ktory ma warsztat samochodowy i on dba o nasze traktorki do koszenia ( z dwoma innymi kolesiami  )  i tak kazdy zalatwia co moze , aby bylo taniej ( lub lepiej ).

28 minut temu, FockeWulf napisał:

W okolicach Wrocławia brak fajnych miejscówek do latania. Aglomeracja duża, a warunki kiepskie..

No nie wierze !     Nie ma gdzie w okolicy pola od chlopa wydzierzawic ? 

Opublikowano

Jarek tak to moim zdaniem powinno właśnie wyglądać i tak chyba też jest na tych naszych nielicznych lotniskach.

Generalnie są dwa modele lotnisk. Pierwsze to właśnie takie jak Wasze czy już tu wyżej opisywane a drugi model to komercyjne czyli jest jakaś spółka która dzierżawi lub ma na własność teren i za kasę udostępnia modelarzom. Wówczas Ciebie nic nie interesuje poza lataniem, no chyba że ewentualnie jakieś tam drobne ustalenia typu kto jest dziś kierownikiem lotów.

Te drugie znam tylko z opisu chłopaków z USA, RPA, Australii i Niemiec.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.