Lucjan Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Mój kolega Piotrek opracowuje w programie komputerowym elementy Me -262 , do wycięcia na laserze , więc mając trochę czasu rozpocząłem prace przy Edo , który od dawna oczekuje w kolejce. Rozpiętość : 193 cm., długość : 140 cm., napęd silnik MVVS- 26 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Samolot idealny pod spalinę + Lucjan, co więcej potrzeba? Będzie ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 36 minut temu, stema napisał: Samolot idealny pod spalinę + Lucjan, co więcej potrzeba? Będzie ciekawie. Dziękuję ! Bardzo mi miło. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Wręgi zaimpregnowałem rozcieńczoną żywicą epoksydową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Fajny samolot taki na wczasy nad wodą :). Czy on miał jakieś alternatywne podwozie na suchy ląd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 2 godziny temu, solainer napisał: Fajny samolot taki na wczasy nad wodą :). Czy on miał jakieś alternatywne podwozie na suchy ląd? Tak Piotrku , była wersja na kołach , zdjęcia są na Goooglach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 4 godziny temu, Lucjan napisał: Wręgi zaimpregnowałem rozcieńczoną żywicą epoksydową . ... Nie zapomnij o "impregnacji" elektroniki. To specjalny patent dla modeli wodnolotów. [Od Kszysztofa Kesto] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 16 minut temu, stema napisał: Nie zapomnij o "impregnacji" elektroniki. To specjalny patent dla modeli wodnolotów. [Od Kszysztofa Kesto] Dzięki za przypomnienie . Myślałem o tym preparacie a także o zastosowaniu serwomechanizmów typu W.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 To ciekawy specyfik. Używaliśmy go do impregnowania elektroniki w dronach wyścigowych. Ma pewną wadę - nigdy nie wysycha. Co powodowało, że płytki autopilotów po lataniu na łące były ślicznie obklejone ściętą trawą i kurzem. Potem przeszliśmy na plastidip (gumę w płynie) a ostatecznie na lakier PVB60. Ale to do elektroniki "nieruchomej" jak odbiorniki itd i do tego lutowanej na krótko. Dlateczego? bo PVB działa tak rewelacyjnie, że izoluje wszystko co jest odsłonięte - włączając w to piny do serw jak i złącza USB... Do lutowanych układów idealny - do rozłączalnych z pinami - trzeba pamiętać aby je zabezpieczyć, bo przestaną spełniać swoje zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Godzinę temu, japim napisał: To ciekawy specyfik. Używaliśmy go do impregnowania elektroniki w dronach wyścigowych. Ma pewną wadę - nigdy nie wysycha. Co powodowało, że płytki autopilotów po lataniu na łące były ślicznie obklejone ściętą trawą i kurzem. Potem przeszliśmy na plastidip (gumę w płynie) a ostatecznie na lakier PVB60. Ale to do elektroniki "nieruchomej" jak odbiorniki itd i do tego lutowanej na krótko. Dlateczego? bo PVB działa tak rewelacyjnie, że izoluje wszystko co jest odsłonięte - włączając w to piny do serw jak i złącza USB... Do lutowanych układów idealny - do rozłączalnych z pinami - trzeba pamiętać aby je zabezpieczyć, bo przestaną spełniać swoje zadanie. Dzięki za poradę. Dzisiaj powstało usterzenie poziome i pionowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Zdążyłem jeszcze dzisiaj wyciąć jedno skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Drugie skrzydełko gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Efekty Twojej pracy, chce się oglądać. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Ruszyła budowa kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Szybciej Ci idzie budowanie modelu tradycyjną techniką niż mi drukowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 9 godzin temu, japim napisał: Szybciej Ci idzie budowanie modelu tradycyjną techniką niż mi drukowanie Tradycyjna szkoła budowania i zapał równa się szybkość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Napędy sterów zamontowane, wszystkie podłużnice kadłuba przyklejone i zaimpregnowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Montaż poszycia kadłuba . Deseczki balsowe 2.5mm grubości nasączone amoniakiem przypinam do konstrukcji. Potem suszenie , a po zaimpregnowaniu wewnętrznej strony poszycie przykleję do konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 1 godzinę temu, Lucjan napisał: ... Potem suszenie , a po zaimpregnowaniu wewnętrznej strony poszycie przykleję do konstrukcji. ... Czym je impregnujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 44 minuty temu, stema napisał: Czym je impregnujesz? Witaj ! Do impregnowania stosuję bardzo rozrzedzoną żywicę epoksydową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi