johnyP51 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Jakiś czas temu postanowiłem zrobić coś dla siebie i moich i nie tylko moich dzieci, zaopatrzyłem się w plany flit testu master series i przeskalowalem na 175% czyli 2050mm rozpiętości, model przeszedł moje oczekiwanie i dla mnie był świetny lecz źle skończył, materiał z którego robiłem, to szare podkłady pod podłogę oklejone papierem pakownym początkowo na vikol a później na taśmę dwustronna, kilka listewek i troszkę węgla na orczyki oblot na 5 a drugi lot spowodował ze samolocik przeszedł do historii... dzieci smutne i ja tez (pewnie bardziej niż dzieci:P) wiec decyzja buduje nowego, plany już mam tylko ze teraz 150% (wydaje mi się ze będzie sprawniejszy na niebie) silnik turnigy 5055 400 kv, śmigło było 16x7 teraz może 15x8, pakiet 4500 6s Filmik z oblotu A tu jego koniec Także kompletuje materiały i zabieram się za budowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 I słusznie, bo świetnie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Model wydzedł super, koniecznie musisz pochwalić się budową tego piankowca na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 A tu jego koniec Będę się chwalić, muszę nadrobić kilka latek z nie chwalenia się czerpałem tylko od Was i siedziałem cicho, pora to zmienić A po Skiperze jak widzę kolegę Robertusa to muszę napisać ze biorę się za odbudowę (bądź budowę od nowa) mojego Miga 29 Niestety po jednej krasie i odbudowie przyszedł czas ba oblot który skończył się bardzo mocnym uderzeniem w ziemie, zbyt mała prędkość w zakręcie, przed lądowaniem ale o tym w innym temacie. Pozdrowienia Robertus z 22BLT ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Jak rozwiązałeś napęd sterów? Zostawiłeś tak, jak w oryginalnym projekcie FliteTest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Lotki i ster kierunku z planów, a ster wysokości serwo na ogonie, wszystko dobrze współgrało. Tylko zrobiłem dodatkowe wzmocnienie dla steru kierunku bo to dość duże serwo i duża powierzchnia sterowa Tu te serwo na ogonie Z tego rozbitego nie mam zbyt wiele zdjęć z budowy, ale teraz jak zacznę budowę nowego to postaram się więcej Pomalowany bez elektroniki koło 2000g gotowy do lotu 3700g także uważam ze bardzo dobrze 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Normalnie masakra bardzo duży, kawał samolotu , jak na 2 m rozpiętości to waga piórkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Jakie dałeś serwo na ster wysokości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Serwa to hitec deluxe hs-422 wysokość i kierunek i lotki hs-322hd od starego modelu world of modela rambler Nie pamietam ilu gramowe ale na metalowych zebatkach i świetnie sobie radzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Nie jestem specjalistą od tak dużych modeli ale 3,3kg to za mało na ster wysokości moim skromnym zdaniem. Sam daję 4kg serwa na ogon w modelach 1,5kg do lotu. U Ciebie bym zamontował coś co ma ze 6kg co najmniej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Waga wyszła piękna, ale nauczony doświadczeniem tego modelu myśle ze następny wyjdzie znacznie lepiej i będę starał się relacjonować zmiany poczynione względem pierwszego W takim razie czegoś poszukam, ale tylko na ster wysokości ? Czy wszystkie powierzchnie sterowe? A Ty jakich używasz ? Teraz model będzie trochę mniejszy bo około 1800mm rozpiętości. To serwa 6kg? Czy te 4kg? Tylko ze Twoje jety są znacznie szybsze i większe siły pracują na powierzchnie sterowe, czy sie mylę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Czytałem gdzieś kiedyś, że na ster wysokości dobrze jest dawać serwo o mocy dwa razy większej niż waga modelu. Na inne stery, można mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Wszystko prawda ale do modeli 3D, tam stery dostają w kość, niektórzy nawet zakładają 2,5x, ale do dość spokojnie latającego piankowca, o niewielkich raczej wychyleniach nie ma to specjalnie sensu Żeby nie było, bardzo mi się ten wątek i ten "piankowiec" podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Być może, jak piałem, nie robiłem jeszcze tak dużego modelu. W każdym razie mam wrażenie, że pierwszy model się rozbił przy wychodzeniu z pętli własnie przez za słabe serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Być może, chociaż robiłem nim wcześniej pętle i było ok, na filmie nie widać ale strasznie wiało, pętle jak ciołek robiłem z wiatrem i tak się skończyło. Ale nie wykluczam małej sprawności steru wysokości dlatego teraz będę budować mniejszego, mam nadzieje ze dzięki temu będzie sprawniejszy na tym osprzęcie który posiadam oczywiście. Cieszę się ze się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Bardzo. Jestem pod wielkim wrażeniem, że wychodzi tak szybko z ręki. Cos dla mnie bo też nie mam lotniska w pobliżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tak kolega który go rzuca mówił ze sam się wyrywa Flit test to coś, dla mnie. Chciałbym robić „poważne” modele ale niestety narazie nie jest mi dane. A flit test + odrobina kreatywności = fajna maszyna i dużo frajdy z budowy i oczywiście z latania. Polecam wszystkim, to taki złoty środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Materiały zgromadzone można ruszać Ale pierwszy musial być jeden z prezentów imieninowych Trochę koślawy ale mam kolegę do budowy A tu z większym kolega, ale ten już poczeka I tak kawałek po kawałku Przygotowane do oklejenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 @johnyP51 pewny jesteś na elektronikę ? serwo w jakimś stopniu zawsze by Ci ster wysokości wychyliło, a Twój model spadał z zablokowanym sterem praktycznie w neutrum (brak jakiejkolwiek zmiany położenia s. wysokości) btw bardzo ładny ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Pierwsza jednostronnie gotowa A dziękuje, tak pewny jestem elektroniki. Zmienię jedynie serwo na sterze wysokości na 15kg i powinno być ok. Nie jestem doświadczonym modelarzem i popełniłem kilka błędów które postaram się teraz zlikwidować ? Tam jeszcze była kwestia mocnego wiatru który pchał samolot do ziemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi