robas69 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Kuba, uważaj z przeliczaniem masy ołowiu i akumulatora na masę samego aku. Ołów ma bardzo dużą gęstość i masa jest skupiona w niewielkiej objętości np. w samym dziobie, a masa aku jest rozłożona na jego sporej długości ok. 17 cm. Ja też tak zrobiłem. Wyrzucilem ołów i kupiłem aku z masą ołowiu i starego aku. I klops. Wróciłem do ołowiu i lżejszego aku. Mam za to problem ze sterowaniem wysokości z podwójnego bowdena. Bardzo ciężko chodzi. Niestety taki model kupiłem i muszę z tym żyć?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 I jak loty Bocianem. W najnowszym FMT jest o nim artykuł. Oczywiście po elektryfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Z tego co widać na filmie to całkiem przewidywalnie lata. Zdjęcia z FMT może się komuś przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Paweł, czy możesz napisać parę słów jak Bociek lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Udoskonalenia i drobne poprawki w Bocianie trwają. Chciałem wziąć teraz na tapetę zasilanie/regulator. Obecne 3 ampery z BECa wydają mi się zbyt małym natężeniem (obecnie regulator Turnigy Plush 60A) - w modelu jest sporo serw (2x lotki, 2x wysokość, kierunek, 2x hamulce + Pitlab i planuję zamontować wyczep do holu za samolotem, więc docelowo będzie 8 serw i Pitlab). Druga sprawa, że producent silnika pisze o prądzie max. 57A (chcę założyć teraz 17-calowe łopaty zamiast 16, bo się trochę wlecze przy wznoszeniu, może będzie ciut lepiej). Czy znacie jakieś godne polecenia regulatory z porządnym BECem? Wstępnie myślałem o YEP 80A (6A SBEC) (https://hobbyking.com/en_us/yep-80a-2-6s-sbec-brushless-speed-controller.html) lub RAY 80A (https://sklep.modelarnia.pl/p17683,regulator-80a-ray-r-80sb-sbec-pelikan.html) , ale nie wiem jak wygląda ich jakość i niezawodność. Jest jeszcze Jeti SPIN PRO 80A (https://modelemax.pl/pl/jeti-model/29105-jeti-spin-80-pro-jsp-80) - zależy mi na niezawodności, ale pytanie czy ten regulator jest aż tak dobry, że kosztuje ponad 2 razy więcej niż dwa wcześniejsze. Mam regulator Jeti SPIN PRO 66A w termicznym modelu 3.5m rozpiętości (sporo ponad 2kg wagi) i faktycznie nie było z nim nigdy problemów, ale z drugiej strony w Soliusie Multiplex'a mam RAY 40A i również działa bez zarzutu Będę wdzięczny za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 W ventusie mam yepa (12 serw) i zero problemów, uważam że to bardzo fajne regulatory ale wyłącznie w połączeniu z kartą to programowania ? Jak nie oglądasz każdej złotówki i chcesz mieć wiekszą pewność (nie wiem jak to zmierzyć ?) to lepiej dołóż osobnego beca, np jeti maxbec 2d ew z dualsky też są spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Wydaje się, że problemem jest też odbiornik przez który puszczasz taki prąd. Może lepiej zasilać serwa bez jego pośrednictwa? Choćby tanią płytką, którą swego czasu sprzedawał kolega z forum? Oczywiście odrębne zasilanie elektroniki ma same plusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Zewnętrzana płytka ma sens gdy chce się zasilać z dwóch źródeł po taniości (wiem, można jeszcze taniej) ale tu przy jednym aku nie ma sensu jej stosować - ścieżki odbiornika poradzą sobie tu bez problemu. Problem się pojawi gdy np jedno z serw zostanie na dłużej zablokowane ale wtedy prędzej zgrzeje się bec i go odetnie lub spali się serwo niż padną ścieżki w odbiorniku. Najbezpieczniejsze rozwiązanie to dobry manager zasilania z monitorowaniem każdego wyjścia osobno lub miniaturowe beci przy każdym serwie (stsowane czasem np w f3f) ale odchodzimy już od słowa tanio. Lepszym wg mnie rozwiązaniem od płytki jest zrobienie instalacji podobnej do tej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Niestety w HobbyKingu YEP 80A jest 'out of stock', a w PL go nie widzę nigdzie. W takim razie zastanawiam się nad tym RAY 80A, ewentualnie regulator z wrzuconego zdjęcia artykułu, czyli Hobbywing Skywalker 80A - https://allegro.pl/oferta/regulator-bezszczotkowy-hobbywing-skywalker-80a-8306014866. Zastanawiam się tylko, czy ten RAY i Skywalker dadzą radę pod kątem niezawodności, bo cena jest dość niska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Kuba na allegro jest mój Ray 70 A, który latał w Muszce 3 m. Dawał radę spokojnie z 4 serwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Dawajcie oddzielnego BECa. Waży niewiele i jest pewniejszy niż ten w regulatorze a też nie kosztuje dużo. Zawsze może się trafić jakiś niefart z silnikiem i pójdzie w powietrzu regulator, a przy okazji wbudowany BEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Prawde Jurek gada. Miałem Minimoa i oddzielny BEC, a żeby nie zasilać go z oddzielnego pakietu i dokładać wagi, bo Minimoa ładnie wyważyła się pakietem 4S 5000mAh, wymyśliłem coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Zupełnie zapomniałem, że mam takiego UBECa Turnigy (8-15A) - https://hobbyking.com/en_us/turnigy-8-15a-ubec-for-lipoly.html?___store=en_us . Chyba faktycznie zrobię tak jak sugeruje Wojtek - zostawię obecny regulator, a dodam tylko tego UBECa. [Edit] Teraz doczytałem, że ten UBEC jest na 2-3 lipole ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Ja kupiłem Jeti Max Bec i dam li-pol Dualsky 1000 mAh 7,4 V na zasilanie elektroniki w Pilatusie. Aku ma niecałe 50 g masy, a bec 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 o tak tak! Zapomniałem całkiem o tym rozwiązaniu, które kiedyś stosowałem gdy miałem więcej miejsca w kadłubie a i modelowi to nie przeszkadzało! Ja swego czasu dawałem bezpieczne pakieciki LiFe gdzieś tam głęboko schowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Jurek, a Ty sprawdź proszę skrzynkę PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W sumie mam pakiet Lipol 3S Tattu 1800mAh, w którym jedna cella padła - jakbym go przelutował na 2S z wtyczką JST to powinno grać jako zasilania UBECa. Chociaż trochę boję się jakości mojego lutowania Kiedyś tak już robiłem, ale wtedy powstały pakiet 2S wykorzystałem do zasilania samochodu rc, więc w razie awarii nic by się nie stało, tutaj skala zagrożenia jest inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Kuba, mój pakiet zasilający elektronikę kosztował ok. 45 zł. Jest sens kombinować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W tym UBECu mam wtyczkę JST (czerwona na zdjęciu), więc o ile nie ma pakietów 2S z taką wtyczką to i tak będę musiał kombinować z przelutowaniem wtyczek, albo zrobieniem jakiejś przejściówki Chyba, że są takie pakiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi