jacekplacek Opublikowano 19 Lipca 2020 Autor Opublikowano 19 Lipca 2020 przy rozpiętości płata 2m, cięciwy są: przy kadłubie 200mm i 170mm na końcach skrzydeł
sp350D Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Znalazłem jakiś czas temu dość precyzyjną instrukcję wykonania takiego skrzydła: http://www.mackrc.net/patternwings2/ Może okaże się przydatna. Pozdrawiam i życzę udanego oklejania.
Ares Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jacku , jeśli chodzi o plany polecam kupić książkę Władysława Niestoja : "Zdalnie sterowane modele szybowców" ( można dostać na allegro za grosze ). Jest to ksiązka z lat 80 -tych, niemniej jednak zawiera rysunki wielu dobrych modeli na których można się wzorować budując własne konstrukcje. Polecam również "Sekrety modeli z napędem elektrycznym" Wiesława Jakubowskiego , tam również można znaleźć sporo szkiców i planów . W pierwszej z wymienionych książek jest rozdział jak w prosty sposób policzyć sobie proporcje szybowca czyli powierzchnię st.poz. pion. długość kadłuba itp. Czyli to czego szukasz i potrzebujesz. Niestety nie posiadam dostępu do skanera bo bym ci skopiował ( książkę mam)
Artur Lis Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Jak posiadasz pompę próżniowa , to można okleić metoda na worek próżniowy . Akurat ja tak ostatnio oklejam rdzenie styropianowe . Podciśnienie -02 , tu nie trzeba jakiś znowu dużych pomp , wystarczy samoróbka z agregatu lodówkowego . Nie załączam kolejnego, zdjęcia z ułożenia negatywów aby skrzydło wyszło w osi symetrii , gdzieś się zapodziało te zdjęcie . Dla Bogumiła.mp4
Andrzej Klos Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Domyslam sie, ze masz na mysli -0.2bar ?. Z textow Jacka wyglada, ze raczej nie ma pompy vacuum. Ale pewnie koledzy pomoga, albo duzo ksiazek; a jak nie ma wystarczajacej ilosci ksiazek w domu to cegly ?.
Artur Lis Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 3 minuty temu, Andrzej Klos napisał: Domyslam sie, ze masz na mysli -0.2bar ?. Oczywiście ze -0,2 bar Zmuszasz mnie do pisania łopatologicznie , przecież każdy wie o co chodzi ? widzi ten nie dokładny wakuometru i jego wskazania .
d9Jacek Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 ...to może i ja dołożę swoje 3 grosze.....metoda stara jak świat.... 1/ odpowiednio przycinasz i sklejasz deski balsowe ...... odpowiednio tzn tak aby słoje balsy były równoległe do krawędzi natarcia i spływu 2/przygotowujesz twardą folię PCV-przycinasz zgodnie z kształtem płata + naddatek na stronę 20-30mm 3/potrzebne są dwie deski modelarskie, ale takie stabilne- ja używałem desek sklejonych z 2 płyt OSB # 22 + sklejka 5mm 4/ metoda ->> deska modelarska +pozostałość styro po wycięciu płata + folia PVC+ balsa przesączona żywicą Epo+ rdzeń styro+ balsa przesączona Epo( górne pokrycie) + twarda folia PVC +pozostałość styro po wycięciu płata + deska modelarska ( druga) ...na to dwa dwa wiadra z wodą 5/ po 24 h masz płat pokryty prima lux przy cienkich profilach warto zrobić do pokrywania płata " kanapkę" czyli balsa + tkanina 22g + zywica epo.....robi się taką "kanapkę" na tafli szkanej....jeżeli chciałbyś wiedzieć więcej to pytaj...napiszę co i jak ps. można jeszcze na Wikol lub introligatorski i żelazko ale ja tej metoty nie lubię , po prostu nie lubię klejów tego typu czyli poliwinylowych
jacekplacek Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Opublikowano 24 Lipca 2020 W dniu 23.07.2020 o 00:41, Ares napisał: Jacku , jeśli chodzi o plany polecam kupić książkę Władysława Niestoja : "Zdalnie sterowane modele szybowców" ( można dostać na allegro za grosze ). Jest to ksiązka z lat 80 -tych, niemniej jednak zawiera rysunki wielu dobrych modeli na których można się wzorować budując własne konstrukcje. Polecam również "Sekrety modeli z napędem elektrycznym" Wiesława Jakubowskiego , tam również można znaleźć sporo szkiców i planów . W pierwszej z wymienionych książek jest rozdział jak w prosty sposób policzyć sobie proporcje szybowca czyli powierzchnię st.poz. pion. długość kadłuba itp. Czyli to czego szukasz i potrzebujesz. Niestety nie posiadam dostępu do skanera bo bym ci skopiował ( książkę mam) z lat 80 tych ? szukam nowszych planów, ten ma lotki, ale to motoszybowiec termiczny, na zbocze to chyba nie za bardzo ?
Ares Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 To , że z lat 80 tych to nie znaczy że nie ma tam modeli z lotkami . Szukaj , gdzie i co chcesz, ale stara dobra literatura modelarska jest bezcenna i można naprawdę wiele z niej się dowiedzieć. Fizyka jest taka sama teraz jak 40 lat temu , szybowce nadal mają skrzydła i stateczniki: to się nie zmieniło. Powietrze też jest to samo . Oczywiście pojawiły się nowsze profile i materiały, ale do rekreacji zawodniczy model f3b z lat 80 tych bije na głowę współczesne piankowce lub jakieś "wynalazki z internetów".( moim zdaniem rzecz jasna) Jeśli mogę coś doradzić na pszyszłość : Jeśli nie umiesz projektować modeli ( tzn. policzyć wszystkiego od zera ) lepiej wybrać sobie gotowy projekt i wykonywać model wg. rysunków.( Ja np. tak robię).Trzeba pamiętać ,że każdy profil wymaga odpowiedniego dostosowania powierzchni st.poziomego i pionowego oraz innej długości kadłuba a raczej odległości statecznika poziomego od skrzydła.Doświadczeni modelarze to wszystko obliczają , kiedyś na papierze a teraz korzystając z komputerów. To wymaga dużej wiedzy, szczególnie projektując szybowce.Na naszym forum jest paru kolegów którzy projektują np. Patryk , Czarek .To jest już pewna sztuka .Jest oczywiście jeszcze wiele parametrów które trzeba wziąć pod uwagę , wymieniłem tylko te najprostrze rzeczy. Model którego szkic wstawiłeś to Guppy , podobno dobry modelik szkolny ,tylko on jest malutki i bardziej do nauki pilotażu. Ty chcesz model na zbocze .....także ja bym sie na nim nie wzorował.Jedna rada: wzios skrzydła daj około 3 stopnie .Raczej nie więcej bo model będzie słabo reagował na lotki. Życzę powodzenia w dalszej budowie . 2
jacekplacek Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 wznios już jest wycięty w rdzeniach i wynosi 2 stopnie, w temacie obliczeń samodzielnych lub wykorzystania gotowych planów, to przecież sam zwróciłem się tutaj o gotowy plan, więc z góry nie brałem pod uwagę tych obliczeń i samodzielnego projektowania, co do modeli z lat 80-tych, to najpewniej nie tylko ja dostrzegam, że wiele się od tamtego czasu zmieniło, wyraźnie widać, że przody kadłuba są dużo dłuższe teraz niż wtedy, że wzrosła powierzchnia i kształt lotek, w tym ich proporcje: cięciwa i długość, itd.,
Ares Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 59 minut temu, jacekplacek napisał: wznios już jest wycięty w rdzeniach i wynosi 2 stopnie, w temacie obliczeń samodzielnych lub wykorzystania gotowych planów, to przecież sam zwróciłem się tutaj o gotowy plan, więc z góry nie brałem pod uwagę tych obliczeń i samodzielnego projektowania, co do modeli z lat 80-tych, to najpewniej nie tylko ja dostrzegam, że wiele się od tamtego czasu zmieniło, wyraźnie widać, że przody kadłuba są dużo dłuższe teraz niż wtedy, że wzrosła powierzchnia i kształt lotek, w tym ich proporcje: cięciwa i długość, itd., 2 stopnie to dobry wznios na zbocze. Nie zrozum mnie źle bo nie chciałbym Ciebie urazić : Na forum koledzy z pewnością pomogą i poradzą ale nikt za Ciebie nie zaprojektuje modelu. Ja jestem modelarzem 20 lat i zbudowałem od podstaw kilkanaście modeli latam też modelami arf i nie uważam starszych konstrukcji za mało wartościowe i nigdy nimi nie gardziłem. Buduję takie modele bo wyposażone w nowoczesne napędy i wyposażenie pięknie latają. Ale jak to mówią "jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki". Pozdrawiam 1
kr3cik Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 16 godzin temu, jacekplacek napisał: z lat 80 tych ? szukam nowszych planów, ten ma lotki, ale to motoszybowiec termiczny, na zbocze to chyba nie za bardzo ? Guppy na zboczu też polata, kto mu zabroni??
jacekplacek Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 jak by zrobić go 2m, dodać z tyłu skrzydeł dźwigar pomocniczy zwiększający sztywność na skręcanie , a i z tyłu dać szpanerską V-kę zamiast tego usterzenia z Tupolewa ale i tak będzie raczej dużo za delikatny, na mocniejsze wiatry
tytan12 Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 20 minut temu, jacekplacek napisał: jak by zrobić go 2m, dodać z tyłu skrzydeł dźwigar pomocniczy zwiększający sztywność na skręcanie , a i z tyłu dać szpanerską V-kę zamiast tego usterzenia z Tupolewa ale i tak będzie raczej dużo za delikatny, na mocniejsze wiatry Ostatnia strona ,zobacz.
jacekplacek Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 ten jest rekreacyjny, a potrzebny jest mocny i szybki model na zbocze np. Salto
Artur Lis Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 36 minut temu, jacekplacek napisał: szpanerską V-kę Jacku, możesz rozwinąć tą myśl , bardzo ciekawe ?
tytan12 Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 37 minut temu, jacekplacek napisał: ten jest rekreacyjny, a potrzebny jest mocny i szybki model na zbocze np. Salto No,przecież wczesniej pisałeś że,to mała górka,coś ściemniasz?. 1 1
jacekplacek Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 siła wiatru, nie jest zależna od wielkości górki, np., na wtorek 28.07.2020, przewidywany jest u nas na górce wiatr : płd. zach. (porywy wiatru 70 km/godz),
Ares Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 W dniu 25.07.2020 o 13:18, jacekplacek napisał: siła wiatru, nie jest zależna od wielkości górki, np., na wtorek 28.07.2020, przewidywany jest u nas na górce wiatr : płd. zach. (porywy wiatru 70 km/godz), Przy takich prędkościach wiatru na zboczu to latają jedynie bardzo doświadczeni zawodnicy , maksymalnie dobalastowanymi nowoczesnymi laminatami f3f tak więc jeśli mogę wyrazić swoje zdanie : nie radzę próbować latania w takich warunkach modelem który budujesz....
Rekomendowane odpowiedzi