model Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Budowe czas zacząć, po F4U przyszła kolej na Tempest a , miała być pianka ale zdecydowalem się ostatecznie na balse. Chciałem tutaj podziękować Jedrkowi za wrzucenie planów w pdf ktore znalazłem w sieci i dzieki którym mogłem zacząć ta budowe ( spokojnie ostatni projekt jak nna ten rok Rozpiętość 1410mm Waga - +/- 2kg Silnik elektryczny + śmigło co najmniej 12/6 Zasilanie 4s. Podwozie chowane elektryczne bądź mechaniczne zobaczymy Klapy Profil jak w planach , kąt zaklinowania 1 stopień wzgledem statecznika ( statecznik na 0 stopni) Do tej pory wykonałem statecznik poziomy i zabrałem sie za dolną część kadłuba. Podłuznice sosna 5x3 ,wregi sklejka 2mm reszta balso-sklejka 3mm. Poszycie bede chciał zrobić z balsy 2-2,5mm. W wręgach porobiłem otwory na prowadzenie bowdena dla sw , dla sk prowadzenie bedzie w górnej części kadłuba i bedzie przechodzic przez sw tak jak w orginale. Co prawda nie jest to zestaw cnc ale ręczne cnc i ażrowannie na bieząco wedle uznania też dobrze działa, przede wszystkim kierujemy się zasadą ze ma być lekko bo to elektryk ( kolega Merlin juz mi to zasugerował przy budowie p 51) malowanko jak poniżej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Czy chciałbyś go waloryzować? Akurat po sprzątaniu mam na wierzchu plany w skali 1/15, mógłbym wypożyczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 A nie powiem ale miałem taki zamysł żeby zrobić w jakimś chociaż stopniu waloryzacje żeby przypominał trochę oryginał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 No prosze kolejny model, już masz tyle zaczete, że nie zrobi Ci różnicy jak jeszcze mój dokończysz, wpadnij do Gdańsk na wakacje to dostaniesz 109tke Tak na marginesie to znowu bateryjka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Aż całe trzy w tym jeden wymaga juz tylko malowania , ale spokojnie jak mówiłem tempest jest ostatnim w tym sezonie a że bateryjka cóż, może kiedyś w końcu zrobię jakąś spaline co do Me 109 to chyba jeszcze brakuje mi doświadczenia żebyś był zadowolony z końcowych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Temperatury fajny samolocik, powodzenia w budowie. idzesz jak burza z tymi samolotami fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Cześć coś tam ruszyłem z kadłubem Tempest a, spód z grubsza oklejony balsa 2,5 mm, jedno jest pewne regulator i nie tylko, bedzie miał bardzo ladne chlodzenie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Oj zdecydowanie tak, przez ta mordkę będzie wdzierać się dużo świeżego powietrza, muszę kiedyś taki tartak zrobić, bardzo mi się to podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zdecydowanie zachęcam do budowy z drewienka calkiem inna bajka niż pianeczka ale co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Napewno spróbuje, już plan w głowie jest mam nadzieje ze wszystko wypali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 No to czekam z niecierpliwością jak tam pzl 11 ....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 A tak Jeszcze trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Zdjecia z przed chwili jeszcze gorące zaczynam rzeźbić statecznik pionowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Pięknie to wyglada i świetny kawał maszyny się zapowiada ? a balse moczysz zanim położysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Nie jeszcze nie próbowałem do oklejania obłych kształtów wybieram lekką i miękką balse wtedy w miare ladnie się układa no ale potem i tak papier scierny i szpachla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 To wykończenie to wiem, ale nigdy jeszcze w drewnie nie robiłem i tak pytam, na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Także po f4u bierz się z balse nie co czekać zobaczysz różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Mam jeszcze Miga 29 w kolejce importem ruszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 21 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Coś tam powoli do przodu statecznik pionowy, poszyce balsa 1.5mm natarcie z 3 warstw ,środek 1mm po bokach 6mm, ster kierunku dla odmiany bedzie na zawiasach palcowych, kółko ogonowe będzie na stałe poruszane przez sk ( kadłub zaczyna nabierać kształtów ). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELIKOPTER Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Relacja z budowy i dotychczasowe efekty Twojej pracy zachęciły mnie do oglądania relacji. Rozsiadam się wygodnie i podglądam z wielką uwagą. Gratulacje.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi