olador Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Pierwszą informację o zbudowanym modelu zamieściłem w dniu rejestracji na forum. Było to foto, dzisiaj więcej tutaj. Po raz pierwszy powstał z wycinanki ''MM'' w 1966 r.-niestety żadnej fotografii nie mam /pierwszy aparat Smiena miałem w 68/ W ubiegłym roku zaliczyłem z wnukiem piknik modelarski /on wcześniej zaczął przygodę z budową modeli w zielonogórskiej modelarni/ zobaczyłem kilka modeli . Zachęcił mnie do tego by ''coś'' zbudować - po 50 latach ! Nie...Padło na pływający i na MAS-a. Kupiłem wznowienie MM z 91 z tym modelem i zacząłem budowę. Jestem emerytem, mam dużo wolnego czasu i codziennie po 10-12 godzin byłem w stoczni. Stocznia mocno powiedziane- europaleta pod gołym niebem z małym imadłem i zestawem podstawowych narzędzi, które kupowałem w miarę jak były potrzebne. Model powstawał w szybkim tempie, gorzej było z silnikami, servami, regulatorem obr.- sklep przyjął pieniądze i moje zamówienie w czerwcu a towar po wielu perypetiach spływał do mnie do września / znany sklep z Lublina / dzisiaj omijam go szerokim łukiem i ostrzegam innych...W październiku - pierwsze wodowanie. W międzyczasie szukałem planów modelarskich - otrzymałem je gratis od człowieka któremu podziękowałem ale nasza wirtualna znajomość nie rozwinęła się - szkoda. / Dzisiaj plany są dostępne na włoskiej stronie - ale realizacja może nastąpić dopiero w październiku - odpisali mi że teraz mają wakacje...ach ci włosi/. Zbieram materiały /sklejka, listewki, blacha, itp./ i 31 października rozpoczynam kolejną budowę. 3 miesiące intensywnej pracy w domu i 1 lutego kolejne wodowanie. Model waży ok 6 kg, dł 1040 X 260, napęd w tym modelu - 2 silniki. Od stycznia buduję modele - depronowe /F22, B2, SU 27/ - jak pływamy i latamy można obejrzeć na YT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Fajny kuterek torpedowy, widać że solidnie wykonany - gratuluję modelu ! ? Ta jednostka zawsze mi się podobała - też miałem go wykonanego z Małego Modelarza, a powiem że i teraz chodzi mi po głowie w wersji RC !!? A co Kolega zapakował pod pokładem do napędu jednostki - to że 2 silniki to widać, ale jakie mają parametry przy tych gabarytach modelu i z czego są zasilane ? Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Do napędu zastosowałem - 2 silniki SWIFT 550 marki GPX Extreme. https://modelemax.pl/pl/silniki-szczotkowe/17206-swift-silnik-550---72v-szczotkowy.html - śruba napędowa fi 35 mm - Tattu 1550mAh 3S 75C https://abc-rc.pl/product-pol-6775-Akumulator-Tattu-1550mAh-3S-75C-Li-pol-Gens-Ace-11-1V-uniw.html?gclid=Cj0KCQjw7Nj5BRCZARIsABwxDKKWqxYJgV74dBWV37-zr1u9QxU1BkVcs0YlhiaAh_w0crTobu3n2JMaAgqFEALw_wcB oraz https://rc-team.pl/pakiety-li-po/95267-redox-racing-akumulator-hardcase-lipo-74v-8000mah-50c-2s-xt60.html edit - to przejściowe wyposażenie, na obecny czas silników Redoxa - już nie ma, zmienione jest też servo sterów 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Kolega Zbigniew ma wielki talent tylko pogratulować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Tom Tech - niestety nie da się zawrócić czasu - powinienem zacząć 20 lat temu, ale wtedy były inne obowiązki, dzisiaj dla zabicia czasu dziergam też takie maskotki... Aktualnie w modelach zainstalowane są silniki SWIFT 550 i Mabuchi 550 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Super te maskotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Żeby mu nie było smutno ma już kolegę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Witam, buduję Mas`a 1 : 20. Plany przewidują 1 (jeden) ster napędzany linkami (rumpel nad pokładem) i drewniany pokład z desek. Poza tym, są dwa działka . Gdzie sprawdzić "dla potrzeb makiety" jak było w rzeczywistości. Pozdrawiam, Antoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Jan Marczak- Kutry torpedowe Mały Modelarz- były wydane bardzo dokładne rysunki -lata 60-te https://from-paper.com/en/news/marine-fleet/2601-maly-modelarz-1966-02-kuter-torpedowy-typu-mas-italian-torpedo-boat-of-the-second-world-war.html edit była reedycja w 1991 roku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Dziękuję za fatygę, wykorzystam... Moje rysunki przewidują drewniany pokład, z desek, który już zacząłem. Zawsze można go pomalować. Muszę doczytać. Dam fotki, ale rozłożone w czasie z oczywistych względów, Pozdrawiam - Antoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Plany kutra MAS są w 20 numerze Planów Modelarskich , w tych gdzie jest holownik Jantar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chowane podwozie Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Dziękuję Ci Cezary, mam właśnie te rzeczone Plany Modelarskie. Troszkę są ubogie i tam jest deskowy pokład ale szukam więcej. Może były różne (przeciwpoślizgowe) wersje (?) Pozdrawiam - Antoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Czy ktokolwiek z odwiedzających ten temat dysponuje i mógłby podzielić się planami kutra z PM nr 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Mam trochę sklejki, to chętnie przygarnę plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 https://sklep.orlik-models.pl/antykwariat/modele-kartonowe/statki-i-okrety/wloski-kuter-torpedowy-mas.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Co do konstrukcji modelu. Te czerwone śruby nie nadają się. Muszą być konkretne o dużym skoku. Model powinien pływać szybko i ja, bym nie robił progów w dnie modelu. Mogą być niespodzianki. Przedstawiasz różne zdjęcia i nie wiadomo co budujesz. Jeżeli model ma 1040 mm dlugości to potrzeba dużej mocy do osiągnięcia wymaganej prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 kaczma2 -jeśli do mnie kierujesz swoje uwagi to jesteś w błędzie... zastosowane silniki mają odp. moc i model przyzwoicie pływa... MAS.mp4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Kadłub chyba nieźle "gra" na tych silnikach. Widać że silniki są raczej wysoko obrotowe i maja trochę mocy. Samochodowe silniki tego rozmiaru mogą mieć nawet 200 Watt. Żeby go wyciszyć jeżeli wałów już nie da się wkleić na silikonie to może chociaż łoża silników odizoluj gumą od drewnianego kadłuba może będzie trochę ciszej i dostojniej. Ładny modelik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zobacz TU - jest sporo planów do wykorzystania ! https://sklep.gpm.pl/modele-kartonowe/okrety/1/100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olador Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi