ParaKris Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Witam szacownych kolegów. Od niedawna jestem posiadaczem apki FlySky Paladin pl18. Dołączony był do niej opcjonalnie odbiornik FTr16S ( https://www.flysky-cn.com/ftr16s-canshu ) jest bardzo mały i nie ma standardowych wyprowadzeń pod serwa jak FTr10 ( https://www.flysky-cn.com/ftr10-canshu ) . Pytanie do kolegów. Co jest potrzebne aby ten mini odbiorniczek podłączyć do normalnych serwomechanizmów i zasilania. Poniżej schemat wyjść z odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Sprzedaj i kup normalny odbiornik ten to bardziej do dronów gdzie wykorzystujesz PPM lub iBUS łatwym sposobem nie podłączysz zwykłych serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Wystarczy kupić dekoder SBUS. Są 4, 8 i 16 kanałowe. Szukać pod hasłem "SBUS to PWM decoder" np.: https://www.banggood.com/JHEMCU-SPP-8CH-Signal-Converter-Module-Support-SBUS-PPM-PWM-Output-for-Receiver-p-1549017.html?akmClientCountry=PL&rmmds=cart_middle_products&cur_warehouse=CN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 https://77hobby.pl/frsky-sbuscppm-dekoder-p-45.html Przy czym zasilanie do serw będziesz musiał doprowadzić osobno, nie obciążałbym tej małej płytki odbiornika zasilaniem serw, bo nie jest do tego przystosowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Tylko z tym dekoderem może być problem bo SBUS jest szyną szeregową UART, przy czym FrSky stosuje odwróconą polaryzację sygnału i sygnał z Flysky odbiornika może być niezrozumiały dla tego dekodera. Niektóre kontrolery lotu potrafią taki sygnał odczytywać bezpośrednio i programowo odwracać, inne będą wymagały inwertera sygnału. Trzeba fizycznie to sprawdzić. Może zwykły dekoder PPM na PWM ( chyba na forum ktoś coś takiego robił) lub inny odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dekoder FrSky obsługuje SBUS i PPM. Kolega ma w odbiorniku wyjście PPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Panowie doradcy dekoder PPM jak najbardziej tak, z innym odbiornikiem to wielkiego wyboru nie ma (przynajmniej lotniczych, razem z tym 4 modele) bo trzeba pamiętać że Palladin PL18 to AFHDS3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Na stronie FlySky pokazują tyle odbiorników. Nie wiem jak z dostępnością w sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParaKris Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dziękuję wszystkim za sugestie. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podpowiedź "Granacika". Zamówiłem taki decoder - 16 kanałowy - zobaczymy jak się to spisze w " praniu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Daj znać jak przyjdzie czy działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 W dniu 25.08.2020 o 07:55, karambolis8 napisał: Na stronie FlySky pokazują tyle odbiorników. Nie wiem jak z dostępnością w sklepach Na stronie jest faktyczne tyle, ale jak napisałem tylko 4, w tym ten z tego tematu lotnicze (pełno zasięgowe), reszta to samochodówka albo parkflayery. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi