Francka Opublikowano 24 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Kupiłem pliki i zaczynam budować , drukowany model szybowca rc. Długą przerwę miałem modelarnia nieczynna , ale już pracuje . Pierwsze wydruki z PTG dziobek wydrukował się dobrze . Najważniejsze , że kanały na listwy prowadzące pasowały super . Pomysł prowadnic na listwach sosnowych sprawi , że kadłub zostanie dobrze usztywniony. Druga część kadłuba wydrukowana innym materiałem , który miałem pod ręką . Uruchomiłem wydruk poszedłem do domu . Na drugi dzień byłem bardzo zaskoczony jakością wydruku . Żadnych niepotrzebnych nitek wysoka gładkość powierzchni dopasowanie kanałów na listewki super . W instrukcji polecają filament na pozostałe części LW PLA . Cena wysoka , ale warto . Porównanie steru kierunku z PLA i LW PLA bardzo zaskoczyło . PLA 18 gr LW PLA 12 gr Jeszcze kabinka z PTG ale mi się nie podoba posłuży jako forma Zaczynam drukować skrzydełka zobaczymy jak wyjdzie .? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 24 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 No to powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 24 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Ciekawy jestem jak sie spisze materiał, zasiadam i podziwiam:) powodzenia w budowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 25 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Jaki przepływ ustawiłeś na LW PLA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 25 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 39 minut temu, Geralt napisał: Jaki przepływ ustawiłeś na LW PLA? Niczego nie ustawiałem , mam gotowe GCODE i wgrywam na kartę i leci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Francka Opublikowano 26 Września 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Wszystkie części kadłuba wydrukowane Drukuje części skrzydeł drukujemy.mp4 Kompletne skrzydło bez dzwigara na wadze. (51 gram) Zostały lotki do druku . 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Poszczególne sekcje łatwo się łączy w całość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 ltk01.mp4 Bardzo łatwo części kadłuba łączą listewki sosnowe 3x3 i pasują bardzo dobrze , a skrzydełka łączy dzwigar węglowy 4x4 . Lotki są na pręcie węglowym 1,2 mm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Czy na styku dwóch materiałów tj,: lotka LW PLA /pręt węglowego 1,2 mm występują tarcia powodujące, że lotka haczy, ciężko pracuje itp? Czy wspomniane problemy mogą powstać podczas lotów w słoneczne dni gdy temperatura będzie miał wpływ na właściwości materiału LW PLA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Tarcie występuje w takich małych uszkach wiec nawet jak będzie otwór 1,3 mm to nie ma prawa być oporów . Pręt węglowy klejony do lotki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 29 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Wszystkie elementy wydrukowane . Skończyłem drukować lotki i akcesoria dzwignię sterów i łoża serw . Czekam jeszcze na klej i pręty węglowe i zaczynam montaż sterowania i sklejanie modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 ciekawie to się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Ciekawy model oraz technologia. Zastanawiam się tylko nad wytrzymałością tych modeli na drobne uszkodzenia np. twarde lądowania . Jakby nie patrzeć to plasik . No ale trzeba iść z duchem czasu i testować nowe technologie. Trzymam kciuki .Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Technologia montażu mnie zaskoczyła i musiałem drukować nowe części kadłuba . Nie można sklejać kadłuba przed uruchomieniem sterowania steru kierunku i wysokości , bo kompletne brak dojścia do mechanizmów . Tak samo lotki część środkowa do której mocujemy skrzydła trzeba uruchomić , a na koniec można całość sklejać . kierunek wysokosc.mp4 lotki.mp4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Wygląda ładnie, a jak się zachowuje to tworzywo jesli chodzi o szlifowanie? Zauwayżyłem charakterystyczne prążki po wydruku. Czy będziesz to szlifował czy w tego typu modelach tak już zostaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Na zdjeciach widac 2 rodzaje prążków. Drobne to efekt druku - to da się w miare łatwo wyprowadzić... I z daleka nawet nie przeszkadza. Te zgrubne co ok 8mm to efekt bijącej śruby napędzającej oś Z. Ogólnie drukowanek się nie "dopieszcza" - szkoda zachodu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 W dniu 20.10.2020 o 19:37, japim napisał: Ogólnie drukowanek się nie "dopieszcza" - szkoda zachodu. Przemek. Jak to? Można dopieszczać ile się chce? A LW PLA faktycznie można szlifować. Nie jest to balsa ale coś tam idzie. Warstwy mogą być niewidoczne prawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi