Jarek1925 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Dziś poleciał mój C130. Jestem bardzo z niego zadowolony. Pierwszy lot i 0 nerwów. Spokojnie i precyzyjnie na minimalnych obrotach. Tak lata model o wadze 800g przy 1180mm rozpiętości na 4 silnikach dronowych 2400kv i śmigłach 4 łopatowych 5x4.5. Tak więc Robert składaj to B17 i dawaj w powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Model fajny, ale lata za szybko, za duże KV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Gratuluję udanego oblotu. Poleci, ale kiedy to zobaczymy. Do końca jeszcze daleko, tym bardziej że muszę dać na serwis makietę bo niedługo zawody (mam nadzieję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Godzinę temu, majula7 napisał: Model fajny, ale lata za szybko, za duże KV. Model nie duży a miałem trochę kłopot z malutkimi silniczkami z małym kv. Nie mówię że takich nie ma ale nie są tak mocno powszechne. A leżały mi takie wolne akurat. Tutaj mogę jeszcze wysunąć klapy i jeszcze zmniejszyć gaz. Powinno być jeszcze wolniej chociaż tak jak jest teraz też nie jest dla mnie źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Widać, że na małym gazie lata bardzo skalowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Ja planuję użyć wspomniane emax cf2822 że śmiglem 3- łop. 8×4hd (lewe i prawe). Nie wiem czy nie za mały skok, ale 9 calowe wchodzi na styk przy kadlubie i dużo by zachodziły na siebie sąsiadujące śmigła. Wprawdzie są przesunięte względem siebie do przodu, ale to zawsze strata ciągu (tak mi się wydaje). Jak wkleję kadlub juz na stałe to się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Na 3S może być mało - w sensie - model będzie latał woooooolno. Pytanie ile masz powierzchni nośnej i jaką prędkość potrzebujesz do bezpiecznego lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Będzie ok, nawet za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Mam jeszcze jeden film gdzie już starałem się jeszcze wolniej. Są jeszcze klapy o których zapomniałem. Nie wiem bo może wydaje się tak na telefonie ale tempa spacerowego zrobić się nie da. Mi bardzo odpowiada to co jest teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Cytat Pytanie ile masz powierzchni nośnej i jaką prędkość potrzebujesz do bezpiecznego lotu. Powierzchnię i obciążenie policzę po sklejeniu w całość i zamontowaniu wyposażenia. Zobaczymy co mi wyjdzie. Tak nawiasem mówiąc to traktuję ten model trochę jak poligon doświadczalny, a jak przy okazji wyjdzie coś fajnego to będzie super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Dwie fotki z postępu prac Trwają prace nad podłączaniem silników, próby na "stole" wypadły pozytywnie. Teraz montaż w modelu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Nie będę zakładał nowego tematu, bo sprawa dotyczy tego modelu, ale wytłumaczcie mi jedną jedną sprawę: dlaczego wpisując te same dane ( przynajmniej tak mi się wydaje) do dwóch programów otrzymujemy różne wyliczenia. Co żle wpisuję ? Problem był już poruszany w moim KRUKU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 W pierwszym źle podajesz dane. Jakie wymiary ma to czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Ale w przypadku skrzydła nie ma to znaczenia, bo ten wymiar jest taki sam. W stateczniku rzeczywiście jest źle, powinno być tak samo z przodu i z tyłu czyli po 40. Ale nawet ten błąd chyba nie miałby znaczenia na wynik powierzchni i na tak wielkie różnice polozenia środka ciężkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Jeśli dobrze wydedukowałem z rysunku, to ja bym wpisał w program tak lub jeszcze upraszczając tak i wyważył go na 125mm Masz program z czytelnym tłem Win_Schwer_WB.zip Poprawka na 40mm Możesz w tym drugim programie połączyć skrzydła? Jak chcesz porównać oba programy tu mierz to samo. Domyślam się, że tamta szczelina między skrzydłami i statecznikiem ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Robert, dzięki za program. Jutro sobie to na spokojnie "przetrawię". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Podłączyłem silniki i nawet działają. ? Niestety po kilku próbach napędu okazało się że dwa z nich mają luzy na gniazdach mocowania, pewno pamiątka po esiakach. Minus tych silników (przynajmniej w/g mnie) Znalazłem trochę inne i podobne w osiągach i mają mniejsze Kv. i tradycyjne mocowanie na krzyżakach. https://abc-rc.pl/product-pol-7841-Silnik-ABC-Power-A2212-930KV-2-3S-180W-ciag-780g.html lub ten, ale ma chyba za duże Kv https://abc-rc.pl/product-pol-6763-Silnik-ABC-Power-A2212-1400KV-2-3S-180W-ciag-830g.html Śmigła 8x6. Chyba się nadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Te pierwsze powinny byc ok. Zawsze mozesz zamontować je parami. Wolniejsze z wiekszym smiglem od środka ibszybsze z zmniejszym smiglem na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Jesli myślisz o śmigłach 3łopatowych - to chyba ten pierwsze silniki były by lepsze. Natomiast unikałbym mieszania/parowania silników bo te wolniejsze będą działac jak hamulce... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 jak się miewa B17? poleciała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi