songo78 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Cześć, Zgłaszam również swój udział w konkursie i rozpoczynam budowę modelu Rafik, który zaprojektował kolega z modelarni Mirek Skowroński (mirolek). Założeniem projektu jest zbudowanie prostego i taniego modelu spalinowego do spokojniejszego polatania aby odpocząć trochę od kombatów ? Materiały, które użyję do budowy są budżetowe: płyta poliwęglanowa z Castoramy, sklejka ze skrzynek po owocach, listewki sosnowe, taśma pakowa do oklejania itp. Do klejenia poliwęglanu najlepiej nadaje się klej polimerowy Dragon. Napęd modelu będzie stanowił używany silniczek Tunder Tiger o pojemności 2,5cm3: Jak zawsze budowa rozpoczęła się od wydrukowania planu: Płyta poliwęglanowa jest materiałem z którego szybko można wykonać kadłub modelu, można ją ciąć nożyczkami i łatwo formować, jest wręcz stworzona do kombatów ? Budowę rozpocząłem od wycięcia jak największych kawałków aby było mniej klejenia. Ze sklejki wyciąłem wręgi kadłuba i rozpocząłem jego sklejanie: Kadłub buduję z płyty o grubości 4mm, ale usterzenie wyciąłem z grubszej 6mm: Serwa napędu steru kierunku i wysokości mocuję "po kombatowemu" czyli będą przyklejona do kawałka EPP: Kolejnym etapem było przykręcenie łoża silnika oraz wykonanie klapki aby był łatwy dostęp do zbiornika paliwa i serwa gazu, które według planu ma znajdować się za wręgą silnikową. Do mocowania klapki użyłem kawałków magnesu ze starego dysku twardego. Rozpocząłem też oklejanie kadłuba taśmą do pakowania i aktualnie kadłub prezentuje tak: Pozdrawiam, Krzysiek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zapowiada się ciekawieWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Hej, super ze kolejna relacja się pojawiła ? fajnie wyglada, nigdy nie budowałem z takich materiałów i myśle ze kiedyś spróbuje, powodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 No, Rafik jest fajny . Mój lata jak po sznurku i to całkiem szybko (na razie tak do 130km/h, nie będę już zaśmiecał filmem, może widziałeś ). Więc boję się jak latają prawdziwe kombaty skoro to ma być spokojne do odpoczynku , choć fakt że może z mniejszym silnikiem i zależnie od wagi może wyjść wolniejszy od mojego. Ale pierwszy raz widzę taki sposób budowy i choć raczej nie dla mnie, to zawsze ciekawie zobaczyć nowe rozwiązania . No i spalinka ?. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dzięki, szkoda że tak późno zobaczyłem ogłoszenie o konkursie, bo model od kilku miesięcy chodził mi po głowie. Rafik może nie będzie super wyglądał ale mam nadzieje będzie dobrze latał. Skrzydło będzie klasyczne konstrukcyjne. A poliwęglan lubię z wyjątkiem 1 rzeczy - klej polimerowy długo schnie. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Schnie 24 godziny. Ale to klej kontaktowy i jeżeli zalewasz spoiny to będzie sechł jeszcze dłużej. Edyta: skąd bierzesz poliweglan 3mm? Gdy ja budowałem kombaty to najcieńszy dostępny byl tylko 4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Daj Krzysiek znać na PW jeżeli chcesz abym Ci wyciął żeberka na frezarce. Ale koniecznie dzisiaj bo nie wiem jak długo będe miał sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Leży mi mvvs 2.5 i nie wiem do jakiego modelu wstawić a tu proszę jest.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dzięki Przemek za zwrócenie uwagi na pomyłkę - już poprawione na 4 i 6mm. Przy zalanych spoinach czekałem około 4 dni żeby pójść dalej. Piotrze już rozrysowałem żeberka na owocówce i będę wycinał na wyżynarce ale dzięki za propozycję. Usterzenie mam już oklejone taśmą i przyklejone do kadłuba, może uda się dokończyć model w 2 miesiące. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 może uda się dokończyć model w 2 miesiące. Uda się uda, mojego w 2 tygodnie zrobiłem, wycinając wszystko ręcznie, co prawda siedząc kilka godzin dziennie nad nim, ale w 2 miesiące na luzie . Nie wiem jak z wagą tego Twojego silnika, ale ja mam silnik 4cm i musiałem doważać tył więc zwróć na to uwagę, choć pewnie wszystko wiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Gdzie plany można pobrać ? Nie warto zmienić profilu na dwu wypukly jak w madmanie ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Mam silniki 2.5 i 3.5 ccm i szukałem dla nich zajęcia. Projekt miał być szybki, ale nie znalazłem żadnego tartaku na taką pojemność. A jest to przecież wdzięczna wielkość - model poręczny no i nie elektryk.Technologia raczej nie dla mnie (lubię drewno), ale kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 22 minuty temu, Marek_Spy napisał: Gdzie plany można pobrać ? Nie warto zmienić profilu na dwu wypukly jak w madmanie ? Najłatwiej zgłosić się do Mirka @mirolek . 6 minut temu, FockeWulf napisał: Mam silniki 2.5 i 3.5 ccm i szukałem dla nich zajęcia. Projekt miał być szybki, ale nie znalazłem żadnego tartaku na taką pojemność. A jest to przecież wdzięczna wielkość - model poręczny no i nie elektryk. Technologia raczej nie dla mnie (lubię drewno), ale kibicuje. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak chcesz go budować to ten modelik jest "domyślnie" pod drewno . Choćby tutaj mój, no i na stronie i na filmach Mirka można go obejrzeć. Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że trochę się wetknąłem, najwyżej usuniecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak chcesz go budować to ten modelik jest "domyślnie" pod drewno . Choćby tutaj mój, no i na stronie i na filmach Mirka można go obejrzeć. Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że trochę się wetknąłem, najwyżej usuniecie .Zakładałem, że model jest pod drewno, ale komentowałem tylko Twoją technikę. Modelu zaś szukałem rok temu i nie natrafiłem na tartaki w tej pojemnosci, stąd nabyłem zestaw u naszych dalekowschodnich przyjaciół z zamiarem przerobienia na spqline, ale był za delikatny. Obecnie mam inne projekty, ale dzięki za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Przyklejone usterzenie już wyschło więc zamontowałem stery. Wysokości będzie miał 2 popychacze do obu połówek. Kiedyś zamiast klasycznych zawiasów wycinałem 1 kanalik poliwęglanu i pojedyncza warstwa pracowała jako zawias - niestety po czasie zaczyna to pękać: Przykręciłem też motorek i dopasowałem zbiornik paliwa: Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Jeżeli chcesz zachować takie samo wyważenie modelu przy znikającym ze zbiornika paliwie, musisz cofnąć nieco zbiornik paliwa do tyłu. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Teraz wezmę się za budowę skrzydła, bo nie wiem na razie jak rozmieścić wyposażenie. Zbiornik nie jest przymocowany i powinno dać się przesunąć - słuszna uwaga. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Witam, Ostatnio niewiele się działo przy Rafiku, zamontowałem tylko serwo i popychacz gazu oraz zacząłem wycinać żebra skrzydła: Muszę też pozamawiać serwa, a niestety ostatnio trudno znaleźć towar na stanie w sklepach modelarskich. Po listwy do budowy skrzydła podejdę w tygodniu do sklepu stacjonarnego. Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Blok żeberek wyciętych ze sklejki po owocach już się szlifuje ? Wiem, że łatwiej zlecić wycięcie laserem ale wróciły wspomnienia z czasów podstawówki i budowy Jaskółki. Po przygotowaniu dwóch skrajnych wzorcowych malowało się ich brzeg ołówkiem i szlifowało do momentu aż ołówek zacznie się ścierać ?: Na końcu jeśli zdążę zbudować w terminie spróbuję podsumować wszystkie koszty budowy ale będą one bardzo niskie i takie jest założenie - model spalinowy na każdą kieszeń ? Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Super ci to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi