Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zgłaszam również swój udział w konkursie i rozpoczynam budowę modelu Rafik, który zaprojektował kolega z modelarni Mirek Skowroński (mirolek).

Założeniem projektu jest zbudowanie prostego i taniego modelu spalinowego do spokojniejszego polatania aby odpocząć trochę od kombatów ?

Materiały, które użyję do budowy są budżetowe: płyta poliwęglanowa z Castoramy, sklejka ze skrzynek po owocach, listewki sosnowe, taśma pakowa do oklejania itp. Do klejenia poliwęglanu najlepiej nadaje się klej polimerowy Dragon.

Napęd modelu będzie stanowił używany silniczek Tunder Tiger o pojemności 2,5cm3:

rafik01.thumb.jpg.1022c628362d5a5d0058cfbcff0d1f3c.jpg

Jak zawsze budowa rozpoczęła się od wydrukowania planu:

rafik00.thumb.jpg.b4f59102b77abb74aa92754b71cf4828.jpg

Płyta poliwęglanowa jest materiałem z którego szybko można wykonać kadłub modelu, można ją ciąć nożyczkami i łatwo formować, jest wręcz stworzona do kombatów ?

Budowę rozpocząłem od wycięcia jak największych kawałków aby było mniej klejenia. Ze sklejki wyciąłem wręgi kadłuba i rozpocząłem jego sklejanie:

rafik02.thumb.jpg.43ec4a682c2583deb5edc7dd8f8017ea.jpg

rafik03.thumb.jpg.ac527543f8b9554539d1b47a1000a69f.jpg

rafik04.thumb.jpg.ec19a5cdd50bbb3b68f5ea706db62bb1.jpg

Kadłub buduję z płyty o grubości 4mm, ale usterzenie wyciąłem z grubszej 6mm:

rafik07.thumb.jpg.a987d60d105d22dcd75b6eeb98576dae.jpg

Serwa napędu steru kierunku i wysokości mocuję "po kombatowemu" czyli będą przyklejona do kawałka EPP:

rafik08.thumb.jpg.36541c945a4f4d9a7c76bf01e58310b1.jpg

Kolejnym etapem było przykręcenie łoża silnika oraz wykonanie klapki aby był łatwy dostęp do zbiornika paliwa i serwa gazu, które według planu ma znajdować się za wręgą silnikową. Do mocowania klapki użyłem kawałków magnesu ze starego dysku twardego. Rozpocząłem też oklejanie kadłuba taśmą do pakowania i aktualnie kadłub prezentuje tak:

rafik11.thumb.jpg.9929cb673cec2615ec5c53f3478a5378.jpg

rafik10.thumb.jpg.72713aa40ed8441a73e04cc046a6a827.jpg

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano

No, Rafik jest fajny :). Mój lata jak po sznurku i to całkiem szybko (na razie tak do 130km/h, nie będę już zaśmiecał filmem, może widziałeś :P). Więc boję się jak latają prawdziwe kombaty skoro to ma być spokojne do odpoczynku :D, choć fakt że może z mniejszym silnikiem i zależnie od wagi może wyjść wolniejszy od mojego. Ale pierwszy raz widzę taki sposób budowy i choć raczej nie dla mnie, to zawsze ciekawie zobaczyć nowe rozwiązania :). No i spalinka ?. Powodzenia!

Opublikowano

Dzięki, szkoda że tak późno zobaczyłem ogłoszenie o konkursie, bo model od kilku miesięcy chodził mi po głowie. Rafik może nie będzie super wyglądał ale mam nadzieje będzie dobrze latał. Skrzydło będzie klasyczne konstrukcyjne. A poliwęglan lubię z wyjątkiem 1 rzeczy - klej polimerowy długo schnie.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

Schnie 24 godziny. Ale to klej kontaktowy i jeżeli zalewasz spoiny to będzie sechł jeszcze dłużej. 

Edyta: skąd bierzesz poliweglan 3mm? Gdy ja budowałem kombaty to najcieńszy dostępny byl tylko 4mm.

Opublikowano

Dzięki Przemek za zwrócenie uwagi na pomyłkę - już poprawione na 4 i 6mm. Przy zalanych spoinach czekałem około 4 dni żeby pójść dalej.

Piotrze już rozrysowałem żeberka na owocówce i będę wycinał na wyżynarce ale dzięki za propozycję.

Usterzenie mam już oklejone taśmą i przyklejone do kadłuba, może uda się dokończyć model w 2 miesiące.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano
może uda się dokończyć model w 2 miesiące.
Uda się uda, mojego w 2 tygodnie zrobiłem, wycinając wszystko ręcznie, co prawda siedząc kilka godzin dziennie nad nim, ale w 2 miesiące na luzie 
Nie wiem jak z wagą tego Twojego silnika, ale ja mam silnik 4cm i musiałem doważać tył więc zwróć na to uwagę, choć pewnie wszystko wiesz .

Opublikowano

Mam silniki 2.5 i 3.5 ccm i szukałem dla nich zajęcia. Projekt miał być szybki, ale nie znalazłem żadnego tartaku na taką pojemność. A jest to przecież wdzięczna wielkość - model poręczny no i nie elektryk.

Technologia raczej nie dla mnie (lubię drewno), ale kibicuje.

Opublikowano
22 minuty temu, Marek_Spy napisał:

Gdzie plany można pobrać ? Nie warto zmienić profilu na dwu wypukly jak w madmanie ?

Najłatwiej zgłosić się do Mirka @mirolek :).

6 minut temu, FockeWulf napisał:

Mam silniki 2.5 i 3.5 ccm i szukałem dla nich zajęcia. Projekt miał być szybki, ale nie znalazłem żadnego tartaku na taką pojemność. A jest to przecież wdzięczna wielkość - model poręczny no i nie elektryk.

Technologia raczej nie dla mnie (lubię drewno), ale kibicuje.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak chcesz go budować to ten modelik jest "domyślnie" pod drewno :). Choćby tutaj mój, no i na stronie i na filmach Mirka można go obejrzeć.

Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że trochę się wetknąłem, najwyżej usuniecie :).

Opublikowano
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak chcesz go budować to ten modelik jest "domyślnie" pod drewno . Choćby tutaj mój, no i na stronie i na filmach Mirka można go obejrzeć.
Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi że trochę się wetknąłem, najwyżej usuniecie .
Zakładałem, że model jest pod drewno, ale komentowałem tylko Twoją technikę. Modelu zaś szukałem rok temu i nie natrafiłem na tartaki w tej pojemnosci, stąd nabyłem zestaw u naszych dalekowschodnich przyjaciół z zamiarem przerobienia na spqline, ale był za delikatny. Obecnie mam inne projekty, ale dzięki za linka
Opublikowano

Przyklejone usterzenie już wyschło więc zamontowałem stery. Wysokości będzie miał 2 popychacze do obu połówek. Kiedyś zamiast klasycznych zawiasów wycinałem 1 kanalik poliwęglanu i pojedyncza warstwa pracowała jako zawias - niestety po czasie zaczyna to pękać:

rafik12.thumb.jpg.babbf28dca0d1e0b13e9dae119fd5ff1.jpg

Przykręciłem też motorek i dopasowałem zbiornik paliwa:

rafik14.thumb.jpg.5e3cf32bb6cfcba35f3a86d3a16f41c9.jpg

rafik13.thumb.jpg.54d4e597bb00fc4a45c91efa386d123a.jpg

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Lubię to 1
Opublikowano

Teraz wezmę się za budowę skrzydła, bo nie wiem na razie jak rozmieścić wyposażenie. Zbiornik nie jest przymocowany i powinno dać się przesunąć - słuszna uwaga.

Pozdrawiam,

Krzysiek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Ostatnio niewiele się działo przy Rafiku, zamontowałem tylko serwo i popychacz gazu oraz zacząłem wycinać żebra skrzydła:

rafik15.thumb.jpg.47c846b841d04fef3ceda78bfbdd4a55.jpg

rafik16.thumb.jpg.56c587a40ecfc81508e394fb3e7eff3b.jpg

Muszę też pozamawiać serwa, a niestety ostatnio trudno znaleźć towar na stanie w sklepach modelarskich. Po listwy do budowy skrzydła podejdę w tygodniu do sklepu stacjonarnego.

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Lubię to 1
Opublikowano

Blok żeberek wyciętych ze sklejki po owocach już się szlifuje ? Wiem, że łatwiej zlecić wycięcie laserem ale wróciły wspomnienia z czasów podstawówki i budowy Jaskółki. Po przygotowaniu dwóch skrajnych wzorcowych malowało się ich brzeg ołówkiem i szlifowało do momentu aż ołówek zacznie się ścierać ?:

rafik17.thumb.jpg.f82988f8155fe8a95a9bcb5261b0acfd.jpg

Na końcu jeśli zdążę zbudować w terminie spróbuję podsumować wszystkie koszty budowy ale będą one bardzo niskie i takie jest założenie - model spalinowy na każdą kieszeń ?

Pozdrawiam,

Krzysiek

• Lubię to 1