Tomek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 No właśnie te 20cm, hm... ,w Katanie mam 22cm ,a to tylko 1250mm rozpiętości. Co do kosza to szanse wywrócenia się dużego sprzętu w porównaniu z tym są minimalne . I odwrotnie , małe zabezpieczenie śmigła przy lądowaniu , nie zaszkodziło by. Ale sporo zależy od pilota , na ile się czuje czy mu jest to potrzebne czy nie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Tomku całkowita długość wózka (belki) to 32 cm a od smigła do przednigo koła 40cm, tak więc nie ma źle ! aby zrobić kosz to tylko dołożyłbym sporo wagi ! gdyż musiała by być z prętów stalowych a one trochę ważą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Panowie w motolotniach nie stosuje się koszy na śmigło . Tylko w paralotniach z plecakiem albo z wózkiem żeby linki się nie owinęły wokół śmigła tylko dlatego i jeszcze żeby w razie czego czasza nie wplątała się w śmigło . W motolotniach nie ma takiego problemu . Marcin brawo konstrukcja mi sie bardzo podoba super ci idzie. Pozdrawiam Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ja buduje troszke większy wózek i u mnie stosunek szerokości do długości jest 2:1 oczywiście mówi eo podwoziu. U Ciebie mam obawy o wywrotki na boki przy starcie Swój może pokaże pod koniec tygodnia w całości:D narazie przedsmak i piękne spawy ALU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 co do koła to nic nie pisze ! ....Sterowanie: trzy serwa standard, jedno - prawo-lewo, drugie - góra-dół, trzecie - sterowanie kołem przednim, no i oczywiście czwarty kanał na obroty silnika.... A jednak coś jest napisane Fajnie Ci idzie praca ale rzeczywiście wózek jakiś wąski i może być niestabilny. Kółko przednie sterowane to chyba jedyna rzecz która utrzymywać będzie wózek w linii prostej podczas rozbiegu więc warto się nad tym zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 fakt tu jest miękki płat, ale przy wąskiej tylnej osi będzie efekt podobny jak płat zacznie się nosić a wózek będzie jechał nie idealnie pod wiatr http://pl.youtube.com/watch?v=9PngRszZ90Y&feature=related Ja bym jeszcze poszerzał oś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisabc Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Trochę filmów z Fi.Fi http://www.rcmovie.de/view_video.php?viewkey=7f6788918f03c42b123c http://www.rcmovie.de/view_video.php?viewkey=b9679f8db47d1287d7e9 http://www.rcmovie.de/view_video.php?viewkey=0cf2d5ac95ab60e4f14e Strona autora Fi.Fi http://www.finck-online.de/homepage/tv/modellbau/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Faktycznie patrząc po filmie , kosz nie jest potrzebny , szansa wywrócenia na silnik jest minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Marcin (Motyl) jestem pełen podziwu :shock: Jakiej rozpiętości i pod jaki silnik będzie twoja motolotnia :?: Jestem bardzo ciekawy czy zrobisz pół makietę czy wyrafinowaną makietę... szczerze to sie zapowiada na MAKIETĘ z pilotem ze styroduru w środku :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 przy starcie pod wiatr jak zdejmiesz gaz/ zdusi sie motor na chwilę to przy sztywnym mocowaniu linek położy na koszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 ECO: myślę, że pilot nie będzie ze styroduru, no chyba że Motyl jest ze styroduru (jesteś? :lol2: ). Na mój gust buduje to dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Marcin (Motyl) jestem pełen podziwu :shock: Jakiej rozpiętości i pod jaki silnik będzie twoja motolotnia :?: Jestem bardzo ciekawy czy zrobisz pół makietę czy wyrafinowaną makietę... szczerze to sie zapowiada na MAKIETĘ z pilotem ze styroduru w środku :jupi: O ile się orientuję to tym pilotem będzie Motyl a On raczej ze styroduru nie jest (chyba , że o czymś nie wiem.... może jakieś przeszczepy... :rotfl: ) EDIT - Mareq - pisaliśmy prawie razem... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Motyl przesadzasz :mrgreen: Nie próbuj tego puszczać w rejony Wolicy :mrgreen: .A tak na poważne to zdjęcia obejmują przód o ile dobrze rozkumałem.Jakie wymiary oraz silnik planujesz?I czy robisz to z planów czy...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 przecież to jest wózek w skali 1:1 dla motylowej paralotni z PPG. ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 przecież to jest wózek w skali 1:1 dla motylowej paralotni z PPG. ! ahaaaa... a wygląda na dosyć małą konstrukcję... i to jest aluminium a z tego co mi wiadomo wózki 1:1 buduje się z kwasiaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 2:1 ale po tym miałem wątpliwośći :? .Ale to będzie paralotnia?A czy ten silnik nie będzie za słaby moim zdaniem?może się mylę to wybaczcie mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dokładnie jest to trajka do mego PPG tzn teraz już będzie PPGG Silnik FlyCastell Simonini4+ długość wózka w okolicy 1m rozpiętość tylnej osi 2-2,1m. Z kwasiaka to sobie robią "leszcze" co nie umieją pospawać ALU. A to wszystko dlatego ze kwasiak jest drogi i ciężki, co wymusza stosowanie większego skrzydła i większego silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 motyl zaśmieciłeś mój temat o motolotni RC - twoją trajką nie ładnie kolego :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dzwońcie do moderatora ,niech to podzieli póki jeszcze są to niemal dwa osobne tematy w jednym :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 motyl zaśmieciłeś mój temat o motolotni RC - twoją trajką nie ładnie kolego :twisted: nie pękaj:) nie zamierzam dalej tego tu kontynuować, zwracam tylko uwagę na proporcje rozstawu osi w twoim wózku, mimo że dużo mniejszy ale zasada ta sama, masz szanse jeszcze to poprawić na tym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.