motyl Opublikowano 27 Marca 2009 Opublikowano 27 Marca 2009 Pawel W twoje rozwiąznaia są chyba zbyt skomplikowane aby wykozystać ze w takim modelu jak mój. są prostsze niż myślisz serwo od "lotek" dajesz na leżąco orczykiem równolegle do sterownicy. W orczyku z laminatu nacinasz taki podłużny otwór. W samą sterownicę wkręcasz śrubkę podobnie jak teraz, a orczyk mocujesz przy pomocy 2 nakrętek wklejonych na loctaita, lub 2 nakrętek samohamownych. A serwo od wysokości podobnie jak planujesz popycha serwo od "lotek" umieszczone na wózku
tigerhellmaker Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Cześć. Akurat coś wypadło mi z samochodu Okazało się to być siłownikiem od zamka centralnego.Waga ok 96g siłownik wysuwa się na jakieś 2 cm , zasilanie 12v ale chodzi też na 3v. Może po wymianie silnika na serwo jakoś by to działało ale strasznie duże jest http://www.rarr.pl/files/zamek.jpg
ECO400 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 I co dalej z tą motolotnią? Był oblot?
meloow Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2009 nie z braku czasu prace prawie staneły w miejscu ostatnio zamocowałem tylko serwo wyskości .
meloow Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Opublikowano 5 Maja 2009 Witam, Dawno tutaj nie pisałem niestety "zbyt mało godzin w dobie" nie pozwala na poświęcenie wiekszej ilości godzin na model. Ostatnio zrobiłem "mechaniczy mixer" a prezentuje się nastepująco. Być może w weekend zrobię testy jak to pracuje ze skrzydełm. Postram się również jakiś krótki filmik z tego zrobić i wstawić na forum.
ECO400 Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 z niecierpliwością czekam na oblot... bo mam wolby silniczek ASP 46 i nie wiem co z nim zrobić :twisted: jak twoja motolotnia nie da rady polecieć na 2ccm to ja założe (jak ją zbuduję :roll: ) do swojej .46
meteor Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 meloow, tak patrzę na zdjęcia i myślę sobie czy wiesz jakie siły będą działały na serwo przy takiej dźwigni? Wydaje mi się że te serwa nie dadzą rady, minimum jakieś 12kg/cm :roll: Być może się mylę ale z doświadczenia wiem że może być ciężko (robiłem robota na 4 nogach i standardy ledwo dawały rade, mimo że robot był lekki)
meloow Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Opublikowano 6 Maja 2009 meteor dzięki za informacje, wstępnie chce sprawdzić czy w ogóle takie rozwiązanie będzie działać ! a dalej to się zobaczy ?
ECO400 Opublikowano 17 Maja 2009 Opublikowano 17 Maja 2009 Witam. I jak tam Marcin... ruszyłeś coś z robotą czy dalej sie obijasz :?: :wink:
Bączek Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam, pozwolę sobie zabrać głos Jak dla mnie to mógłbyś mocowanie do "wózka" przełożyć z jego drugiej strony (czyli bardzie na przodzie lotni) tak na brzegu - serwo od wysokości powinno mieć o wiele lżej.. Serwo od kierunku mogłoby być na leżąco, mógłbyś wtedy zrobić suwakowy mechanizm sterowania kierunkiem.. Mam nadzieję, że dosyć jasno to opisałem a jak będę miał trochę czasu to może to narysuje w 3D..
meloow Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2009 ok dzięki za informacje niestety aktualnie motolotnia "czeka" na przybycie chęci do dłubania przy niej i raczej do pikniku na Zarze nie zdąrze jej zrobić noo chyba że mnie coś nagle doładuje pozytywną energią :wink: . co do serwa z przodu to jest jeden problem tam występuje bardzo duży skok wysokości przy przesuwie do przodu i nie mardzo wiem jak sobie podadzić z elastycznym a solidnym mocowaniem serwo-trójkąt (sterownica).
meloow Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2009 no i jestem ale gdyby nie to że model stoi na mebelkach to pewnie bym zapomniał o tym temacie . A tak na serio to zrobione odpowiednie zakupy w HC i modelarski.com tak więc jak tylko paczki do mnie przyjdą zabieram się za dokończenie modelu i trzeba zrobić jakiś oblocik. Po pikinku na żarze i rozmowach z klikoma osobami min. osobą która rozporowadzała plany tej motolotni na allego i tu na forum oraz które robiły ten lub podobne modele dostałem kilka ciekawych informacji. Po pierwsze serwa z metalowymi trybami, po drugie "mikser" mechaniczny z mocniejszych materiałów. Po trzecie szersze podwozie i znacznie większe koła. Jak tylko prace ruszą do przodu, to będe jak do tej pory pisał tutaj o ich postępach.
Tomek Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Nie że by mi się nie podobało , full wypas, ale wózek mogłeś zrobić trochę szerszy... Chwila złośliwości w moim słodkim życiorysie. :mrgreen:
motyl Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 a niech tam zwracam tylko uwagę na proporcje rozstawu osi w twoim wózku, mimo że dużo mniejszy ale zasada ta sama, masz szanse jeszcze to poprawić na tym etapie. :roll: :roll:
meloow Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 żeby nie było że nic się nie dzieje. Model gotowy w 97% :roll: pozostało tylko czekać na serwa z UH. podwozie wymienione wraz z nowymi kołami 90mm , mikser mechaniczny też wzmocniony. W skrzydle zrobione wszystkie linki oraz nowe zastrzały z rurek węglowych 5mm. Teraz skrzydło jest naprawę sztywne. Niestety wszystkie te modyfikacje są super ale przez to waga wzrosła i to ostro z 1,3kg do 1,6 może 1,7kg i teraz nasuwa się pytanie czy ten motorek ASP 12 (2cm) da radę po pchać to wszystko i na tyle rozpędzić model że poleci ? nie chciałbym kupować nowego silnika gdyż do tego kupiłem już dwa śmiga pchające, a nowy silnik + śmigła to kolejne 300PLN. oto kilka fotek.
AdamRC Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Moim zdaniem silnik będzie jak najbardziej ok. Motolotni bliżej do motoszybowca niż do zwykłego samolotu. Od ciągu statycznego ważniejsza jest prędkość strumienia zaśmigłowego a o to nie masz się chyba co martwić. Oczywiście musisz liczyć się z tym że silnik nie pomoże Ci w nadrabianiu ewentualnych błędów w pilotażu. Akrobat to w żadnym razie nie jest, lotów 3D mam nadzieję również nie zamierzasz wykonywać więc wszystko będzie w porządku Powodzenia w oblocie Pozdrawiam Adam
buwi777 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 . Od ciągu statycznego ważniejsza jest prędkość strumienia zaśmigłowego a o to nie masz się chyba co martwić. I tu bym polemizował - co mu z szybkiego wiatru jak ciąg mały - do FunJeta tak ale do motolotni która ma powoli i dostojnie latać ??
meloow Opublikowano 9 Września 2009 Autor Opublikowano 9 Września 2009 08.09.2009 no cóż za dużo to się nie dowiedziałem ... być może oblot uda się zrobić na asfaltoym pasie startowym. 09.09.2009 dziś poczyniłem kolejny zakup tj, paliwko 10% nitro i 19% oleju syn+ryc. Aktualnie mam paliwko z 1% nitro i inny ASP (4cm) kiepsko sobie radzi na tym paliwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.