Skocz do zawartości

I 16 Rata drukowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś pierdy drukujecie :) jak ktoś chce w skali 1/72 to sobie kupuje model do sklejania z plastiku.

A wracając do tematu RATY 1/12 prace powoli zbliżają się do końca. Dziś pewnie będę miał regulator a pakiety w drodze do paczkomatu. Pilot ochotnik oblatywacz też się już znalazł, bo ja z obecną formą chyba za cienki jestem :) 

Malowanie będzie hiszpańskie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mój modelik już sklejony, prawie 18 cm rozpiętości. Delikatne stateczniki (po sklejeniu epoxydem usztywniły się), skrzydła nieco miękkie, ale formę trzymają. Chropowatość powierzchni dość znaczna, jednak nie beznadziejna. Da się wyszpachlować i pomalować. Ogólnie modelik jest poglądowy i oddziaływuje na wyobraźnię. Aż chce się zbudować duży - latający...

I-16.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, mjs napisał:

Ogólnie modelik jest poglądowy i oddziaływuje na wyobraźnię. Aż chce się zbudować duży - latający...

Taki jest zamysł. Żeby wziąć model do reki i oczami wyobraźni polatać nim, rozmyślać nad rozwiązaniami konstrukcyjnymi, albo potraktować jako lotniczy odstresowywacz typu "figed-spinner".

Kawasaki też się doczekał swojej miniaturki...

20210131_224131.jpg

Opublikowano

Model widziałem, niestety nie na wlasne oczy, ale na tym filmie. 

Pięknie to lata i bardzo fajnie wygląda w powietrzu, mało innych myśliwców można z nim pomylić. 

Opublikowano

Wyglada super.

Te linie od spodu wyglądają jak specjalnie zrobione.

Już pracuję nad bardziej waloryzowaną wersją z liniami blach i śrub na górnej powierzchni i na masce. 

To kiedy oblot?

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem chwilę (ok 2 godzin) zeby złożyć model od a do z. Nagrywałem też film ale nowa miejscówka nie wypadła najlepiej i czasami mało co widać - statyw dalem za nisko :(

Trochę zielonego na górze,  trochę szarego na dole i można lecieć. Chociaż w obecnym ubarwieniu pewnie nie byłoby żadnych problemów z rozpoznaniem orientacji.

IMG_20210411_131128_965.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Piękny model. 

Ja mój musiałem mocno uprościć. Chociaż to za dużo powiedziane - raczej zaprojektowany był w uproszczony sposób i oczywiście z przeznaczeniem pod druk cienkościenny (grubość ścianki 0.35mm).

Pękaty kadłub powoduje, że model w skali 1:12 z silnikiem i 3 serwami MG waży 503g. Do tego dojdzie pakiet (150 - 200g) ESC (20g), śmigło (15g) i jakieś malowanie. Pewnie 740g do lotu.

Już nie mogę się doczekać aż dojdzie do mnie zamówiony ePLA-LW od eSUN. Wtedy można zrobić model ok 500g -550g do lotu.

Opublikowano

Wojtek takie piękne rzeczy tu pokazuje to trzeba dokończyć projekt. Szybkie maskowanie i 2 kolory położone. Khaki od góry i jasny szary od dołu. Wszystkie czerwone detale zamaskowane - myślę ze będą fajnie wyglądać w całości.

20210414_210312.jpg

20210414_212104.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.