PiotrSzmagier Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Witam Zabieram się za budowę modelu F2b z silnikiem 2.5ccm, według planów P. Andrzeja Rachwała, z książki "Lotnicze modele wyczynowe na uwięzi". Ostatni raz ten model robiłem 24 lata temu na zajęciach w modelarni i bardzo miło wspominam latanie tym modelem. Przystepujac do budowy, chciałbym zadać 2 pytania do fachowców w tej materii: 1 -- czy orczyk z blachy stalowej 1mm, można zastąpić duralowym np: 1,5mm? (plastikowego sklepowego nigdzie nie ma) 2 - - jak zabezpieczyć otwory pod linki w orczyku żeby nie piłowały linki? 3 -- w planach P. Rachwała prawe skrzydło jest krótsze, czy tak musi być dla modelu dolnopłata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Cześć, 1.orczyk z blachy stalowej 1mm będzie ok. 2. ja połączenie linek z orczykiem wykonywałem tak jak na załączonej fotce . 3. takie rozwiązanie stosuje się w modelach akrobacyjnych i tak być powinno. Życzę sukcesów podczas budowy modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Dziękuję za podpowiedź, na pierwsze pytanie znalazłem odpowiedź w moich starych planach modelarskich Może się komuś przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 A, który budujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 No dokładnie ten górny pod silnik 2.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Witam, mam kolejne pytanie, czy pod silnik os max 0,15la musi być zbiornik paliwa z rurką ciśnieniową od tłumika, czy da radę zwykła piramidka od samozapłońców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Polecam zostawić sobie możliwość z ciśnieniem lub bez, ale przeważnie latałem na takim małym silniku przeważnie z ciśnieniem Zbiornik piramidka? W sensie z daszkiem? Jak tak to jak najbardziej. PS: Ja taki model (w sensie nie ten konkretnie, tylko chodzi o wielkość - pod 2,5ccm) popełniłem w modelarni w Częstochowie jakieś 20 lat temu, także niewiele później, ale sentyment do uwięzi pozostał i po dłuższej przerwie powróciłem do F2B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 6 minut temu, Robert Tomzik napisał: PS: Ja taki model (w sensie nie ten konkretnie, tylko chodzi o wielkość - pod 2,5ccm) popełniłem w modelarni w Częstochowie jakieś 20 lat temu, także niewiele później, ale sentyment do uwięzi pozostał i po dłuższej przerwie powróciłem do F2B Jeszcze mi powiedz że robiłeś ten model na zajęciach u Pana Marka na Spadzistej? Tak, miałem na myśli zbiornik z daszkiem, chodzi o to że w tym modelu jest za ciasno na plastikowy i musze w takim razie zlutować własny ciśnieniowy z mosiądzu. Dużo wiedzy na temat tego modelarstwa gdzieś uleciało i same łamigłówki mam teraz na początku budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Potwierdzam opinię Roberta. Lepiej mieć alternatywę . Jeżeli mogę doradzić to osobiście wybrał bym model z płaskim kadłubem ,łatwiej go zbudować a i przyszłe naprawy są łatwiejsze. Jeżeli będziesz chętny to mogę podesłać plany modelu Akrobatek lub innego, który był budowany w mojej modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 9 minut temu, sylkub napisał: Potwierdzam opinię Roberta. Lepiej mieć alternatywę . Jeżeli mogę doradzić to osobiście wybrał bym model z płaskim kadłubem ,łatwiej go zbudować a i przyszłe naprawy są łatwiejsze. Jeżeli będziesz chętny to mogę podesłać plany modelu Akrobatek lub innego, który był budowany w mojej modelarni. Klasyczny zbiornik uwięziowy łatwo będzie zaadaptować po ciśnienie, wystarczy że na rurkę przelewową podamy ciśnienie z tłumika, a tą od tankowania zaślepimy, dobrze kombinuję ? Jeśli to nie kłopot to bym poprosił plany płasko kadłubowca, jak na tym co robię polegnę to łatwiejszego zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Proszę bardzo. Akrobat . Masz wszystko z opisem. Cytat Następny to plany modelu ,który był wykonywany w mojej modelarni. Model latał bardzo dobrze w moim przypadku na silniku KMD 2,5cm. model 2,5.pdf 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Sylkub, bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Sukcesów życzę ,i jakby co to pisz śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Akrobatek był sprzedawany jako zestaw i na tym modelu nauczyłem się latać. Napędzałem do Rytmem 2,5. Bardzo mile wspominam ten model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Cytat 13 godzin temu, PiotrSzmagier napisał: 14 godzin temu, Robert Tomzik napisał: PS: Ja taki model (w sensie nie ten konkretnie, tylko chodzi o wielkość - pod 2,5ccm) popełniłem w modelarni w Częstochowie jakieś 20 lat temu, także niewiele później, ale sentyment do uwięzi pozostał i po dłuższej przerwie powróciłem do F2B Jeszcze mi powiedz że robiłeś ten model na zajęciach u Pana Marka na Spadzistej? Nie, na P.O.W 4 chodziłem do modelarni Co do rurek w zbiorniku - dobrze kombinujesz https://brodak.com/fuel/fuel-tank/brodak-tanks.html Fajnie by było jakbyś wpadł kiedyś do nas na jakieś zawody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 1 godzinę temu, Robert Tomzik napisał: Co do rurek w zbiorniku - dobrze kombinujesz https://brodak.com/fuel/fuel-tank/brodak-tanks.html Dzięki za stronę, fajne rozwiązania zbiorników są pokazane. Wpaść na pewno gdzieś będę musiał, bo u mnie w Częstochowie nie ma gdzie juz polatać ,co prawda narysowali dwa kółka na parkingu za stadionem CKM, ale zamknięte na klucz, żeby nikt broń Boże nie skorzystał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Te kółka to pozostałości po latach świetności torów modelarskich w Częstochowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 1 godzinę temu, sylkub napisał: Te kółka to pozostałości po latach świetności torów modelarskich w Częstochowie. Takie swoiste dwa w jednym - grób i epitafium.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Staroć z 1978 -Mrówka Bogdana Wierzby z fajnym podwoziem tandemowym Mrówka.pdf I jeszcze z tego samego roku ZM 79 Zbigniewa Maciejewskiego. ZM 79.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 19 godzin temu, PiotrSzmagier napisał: Dzięki za stronę, fajne rozwiązania zbiorników są pokazane. Wpaść na pewno gdzieś będę musiał, bo u mnie w Częstochowie nie ma gdzie juz polatać ,co prawda narysowali dwa kółka na parkingu za stadionem CKM, ale zamknięte na klucz, żeby nikt broń Boże nie skorzystał. Tak, niestety na torach już nie można polatać, ale też podobno jest zbyt duża różnica poziomów jednej strony kręgu względem przeciwnej, choć ja tego nie zauważyłem, ale ponoć tak jest... Można polatać na lotnisku w Rudnikach na pasie od wschodniej strony (jak się wjeżdża główna bramą to na lewym końcu pasa, nie od Rząsaw). Niestety nie można od tak sonie przyjechać, najlepiej zadzwonić do Pani Dyrektor, nie było problemu, jak w ubiegłym roku przyjechaliśmy na cały weekend mimo, że nie jesteśmy członkami ACz. W Polsce będą zawody Gliwicach, Wierzawicach, Włocławku, może Tuszów Narodowy (okolice Mielca), ja osobiście latam w Krakowie 6 godzin temu, Rob Mc Fly napisał: Takie swoiste dwa w jednym - grób i epitafium.? Heh, coś w tym jest, no ale cóż... Powstaje krąg modelarski w Gliwicach, coś się ma też zadziać w tym kierunku również w Gliwicach Ja czynnie latam w Krakowie - świetnie miejsce do F2B w Pobiedniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi