mecenas Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Cześć. Dotarł wreszcie jeden z zamówionych silników, więc można było zacząć powoli przymierzać się do montażu gondoli. No i oczywiście, jak to w prototypie, już widzę kilka problemów do rozwiązania. Jeden z najważniejszych to wydech. Czy iść na krótko, i wypuścić spaliny krótkim kolankiem w dół pod gondolę? Czy iść na całość, czyli wykonać w pełni makietowy kolektor wydechowy. Nie jest to zadanie na teraz, lecz muszę zdecydować już, bo to się wiąże z modyfikacją konstrukcji gondoli. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliment Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Oj tam zaraz trudności i problemy...Wojtku kto jak nie ty da radę! kolektor rób! kolektor!! :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 W takim modelu "uproszczenia" Panie to nie przejdzie trzeba będzie wykonać wydechy ( taka wisienka na torcie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 ? A już myślałem że mi się upiecze. W związku z tym że na spawaniu się nie znam, będę potrzebował pomocy w tym temacie. Kiedyś gdzieś tu na forum ktoś pisał że jest jakiś spec od wydechów. Jest to teraz temat dalszy, bo obecnie trzeba te gondole złożyć do kupy, wylaminować poszycie (formy prawie gotowe) i spasować z centropłatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Prace nad gondolami trwają, ......ale mam jakiś problem z dodaniem zdjęć...... sorry, muszę to ogarnąć wieczorem.? ......... no jakoś się udało ?. W sumie jedna gondola już jest poskładana, teraz pora na kolejną. I pasowanie podwozia I przymiarka motorka Oj, czuję że będą duże problemy z tym wydechem, bardzo mało miejsca??. Laminują się również przednia i tylna część gondoli. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 13 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 I gondola wylaminowana?. Kurcze, ale czasu na to schodzi, wszystko trzeba robić 2x. Dobrze że to nie czterosilnikowy, bo bym chyba zrezygnował ?. 12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Ładna gondola, ale na mnie robi wrażenie podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 13 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 W dniu 13.10.2021 o 14:21, kesto napisał: Ładna gondola, ale na mnie robi wrażenie podwozie. Pełna profeska, nie ma przebacz... Nie wiem co to może być, ale na widok tych silników jakiś ślinotok mnie dopada...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliment Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Ależ mi się to podoba! Coś musi być na rzeczy bo też zaczynam ślinić dziwnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik.R Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 No Wojtek superancko to wychodzi....Rozgryzłeś już wylot spalin???-Nie musisz trzymać się wydechu fabrycznego z silnika zastosowanego w modelu...kierunek wydechu jest dobry...Podglądam uważnie...Pzdr. Wojtek pamiętasz naszą rozmowę..panele boczne z osłoną silnikową były zdejmowane w kierunku pod skrzydło.A osłony trzymały się na śruby kotwiczne... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 17 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Uuu, a to zdjęcie to skąd? Wydaje mi się że jakieś świerze, nie znane dotychczas. Przynajmniej ja jakoś na nie nie trafiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 18 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Kaziu, co Ty jeszcze kryjesz w swych archiwach?!?. Też nie znałem tego zdjęcia. "Przejęty przez Niemców Wilk w muzeum w Berlinie". Co do wydechów, jeszcze się zastanawiam. Pasowanie gondoli z centropłatem. I obróbka tylnej części poszycia gondoli wraz z " drzwiami" podwozia. 5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Tak, zdjęcie bez wątpienia z muzeum w Berlinie. Znalazłem że pochodzi z forum "odkrywca.pl", a sądząc po sygnaturze zaczerpnięte z portalu aukcyjnego. Musiało niezbyt dawno " wypłynąć"... Ciekawe czy kiedyś pojawi się jakieś zdjęcie Wilka z otwartymi klapami...? Rozwiało by wszelkie wątpliwości i domysły jakie są snute dotychczas na temat tego elementu... A robota piękna Wojtku, jak zwykle. Patrzę i podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik.R Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Co do klap to raczej nie powinno być wątpliwości...rysunki katalogowe są b.dobre...widać co trzeba...bo zaznaczone kreską przerywaną....Układ klap był podobny jak w Łosiu...Fotka Wilka z DLS-u w Berlinie wyszła na E-bay.de- parę lat temu..Od razu zamieszczona została na forum Odkrywcy.....Jest tam wiele więcej perełek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 22 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Cześć. Temat budowy gondoli w zasadzie dobiega końca, czyli najbardziej pracochłonna robota została wykonana ?, pozostało jeszcze wykonać wydechy, ale to sobie zostawię jak zdobędę drugi silnik. Układy wydechowe nieznacznie różnią się między sobą?, a kto zgadnie dlaczego, temu ?. A tu zabezpieczone dwukrotnie lakierem do parkietu konstrukcje gondoli i pryśniete na srebrno lakierem do felg. I uzbrojone w potrzebne wyposażenie. 13 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 22 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Wow!!! No brak słów...!!! Szczęka opada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 22 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Technologii w tej gondoli więcej niż samochodzie z lat 90 :). Fajnie to masz przemyślane, zazdroszczę inżynierskiego zmysłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 22 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Piotrek, nie bądź taki skromny, Ty też budujesz piękne modele, tyle że 2x szybciej, i tego Ci zazdroszczę ?. Nie myśl sobie, cały czas podglądam Seabre'a. Ja mam tylko 7m kw. pracowni i takiego " byka" nie jestem w stanie złożyć. Dlatego ? jest zaprojektowany w klockach. Cały czas myślę, gdzie ja będę składać kadłub ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 22 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 9 minut temu, mecenas napisał: gdzie ja będę składać kadłub ?. Tylko korytarz Cię ratuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mecenas Opublikowano 28 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Cześć. Gondole przygotowane więc.pora to wszystko poskładać w całość i sprawdzić czy pasuje do siebie. Kompletne gondole wraz z centropłatem to masa ok 12 kg, czyli nie jest źle ?. 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi